И Yahoo! стана жертва на хакерска атака след Linkedin

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
facebook_security
Facebook пуска антивирусен софтуер
11.07.2012
facebook-malware-email
Вирус „тагва“ във Facebook без да пита или поне твърди така
18.07.2012
Over-450-000-Usernames-and-Passwords-Leaked-Likely-from-Yahoo-Voices-2

Не измина и месец, откакто професионалната социална мрежа Linkedin съобщи за пробив в системата си и за открадването на 6,5 млн. потребителски пароли и само преди броени часове отново станахме свидетели на поредната хакерска атака. Този път потърпевша е американската технологична компания Yahoo.

Интернет гигантът Yahoo потвърди за пробив в системата си и за открадването на повече от 450,000 потребителски имена и пароли. По информация на TGDaily.com зад атаката стои хакерската групировка D33DS. Тя е хакнала услугата Yahoo! Voice, като е използвала SQL-инжекция 9 (чрез инжектиране на команди в сървърите), за да си набави информацията от базата данни.

Освен Yahoo! Voice засегнати са още имейл акаунти за Yahoo, Gmail, AOL и други услуги. От Yahoo съветват потребителите да сменят паролите си незабавно.

Хакерите публикуваха потребителските пароли в публично достъпен интернет сайт, като дори поставиха коментар, че пробивът в системата на Yahoo! е бил знак за събуждане с цел компанията да предприеме адекватни мерки за по-висока защита на акаунтите на потребителите си – досега паролите са били съхранявани изцяло некриптирани.

„Yahoo имат много пропуски в сигурността на сървърите си, които не трябва да се подценяват. Съзнателно не сме публикували поддомейна и параметрите, за да избегнем още щети.”, добавят още те.

Според анализатори фактът, че много потребители ползват едни и същи потребителски имена и пароли в интернет пространството може допълнително да увеличи последствията от пробива.

След LinkedIn, Last.Fm и Formspring това е поредната хакерска атака. Дали недоволството на потребителите от недостатъчната защита на личните им данни обаче ще прерасне в съдебен иск срещу компанията, както се случи с Linkedin, предстои да проследим.

The following two tabs change content below.

Мирена Димчева

Мирена Димчева е дипломиран бакалавър по Международни икономически отношения. Интересува се живо от дигитален маркетинг и IT, онлайн комуникации и реклама.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php