И Yahoo! стана жертва на хакерска атака след Linkedin

Не измина и месец, откакто професионалната социална мрежа Linkedin съобщи за пробив в системата си и за открадването на 6,5 млн. потребителски пароли и само преди броени часове отново станахме свидетели на поредната хакерска атака. Този път потърпевша е американската технологична компания Yahoo.

Интернет гигантът Yahoo потвърди за пробив в системата си и за открадването на повече от 450,000 потребителски имена и пароли. По информация на TGDaily.com зад атаката стои хакерската групировка D33DS. Тя е хакнала услугата Yahoo! Voice, като е използвала SQL-инжекция 9 (чрез инжектиране на команди в сървърите), за да си набави информацията от базата данни.

Освен Yahoo! Voice засегнати са още имейл акаунти за Yahoo, Gmail, AOL и други услуги. От Yahoo съветват потребителите да сменят паролите си незабавно.

Хакерите публикуваха потребителските пароли в публично достъпен интернет сайт, като дори поставиха коментар, че пробивът в системата на Yahoo! е бил знак за събуждане с цел компанията да предприеме адекватни мерки за по-висока защита на акаунтите на потребителите си – досега паролите са били съхранявани изцяло некриптирани.

„Yahoo имат много пропуски в сигурността на сървърите си, които не трябва да се подценяват. Съзнателно не сме публикували поддомейна и параметрите, за да избегнем още щети.”, добавят още те.

Според анализатори фактът, че много потребители ползват едни и същи потребителски имена и пароли в интернет пространството може допълнително да увеличи последствията от пробива.

След LinkedIn, Last.Fm и Formspring това е поредната хакерска атака. Дали недоволството на потребителите от недостатъчната защита на личните им данни обаче ще прерасне в съдебен иск срещу компанията, както се случи с Linkedin, предстои да проследим.

The following two tabs change content below.

Мирена Димчева

Мирена Димчева е дипломиран бакалавър по Международни икономически отношения. Интересува се живо от дигитален маркетинг и IT, онлайн комуникации и реклама.

Реклама

  • Промо код: NEWTREND - 10% отстъпка за всички услуги на SuperHosting.BG - хостинг планове и домейни, нови услуги.

Фейсбуки:

Коментирай

© 2012 Newtrend Media Marketing Events Ltd. | Използването на съдържанието или част от съдържанието на NewTrend, на лого или символи, които се асоциират с марката, без изрично разрешение, подлежи на законови и финансови санкции. Всички права запазени.

css.php