Масови уволнения в Yahoo!, ще признаят ли „кризата“?

AllThingsD излязоха първи с новината, че според техни източници Yahoo! са изправени пред криза и започват масови уволнения на персонала си – 2000 служители ще останат без работа в следващите дни.

Някогашният онлайн пионер отдавна е „в устата“  на експертите и медиите, които обсъждат упадъка на компанията през последните години. Нито смяната на изпълнителните директори успяха да върнат някогашния блясък на компанията, нито новите продукти. След като се появиха спекулации за продажбата на Yahoo на Microsoft, управлението беше поето от бившия изпълнителен директор на PayPal – Скот Томпсън, за да ги разсее.

В отчаян опит да спаси компанията, Yahoo! дори подаде съдебен иск срещу Facebook заради нерегламентираното ползване на 10 патента, сред които се включват методи и системи за онлайн реклама.

Всички усилия явно не са дали очаквания резултат, защото днес по-рано сутринта Yahoo! официално потвърди спекулациите за планираните уволнения и сподели, че те ще засегнат всички сектори на компанията, но най-силно това ще се отрази на продуктовия отдел, оглавяван от Блейк Ървинг.

Измежду портфолиото на Yahoo! най-застрашени за момента изглеждат рекламата и търсачката, а прогнозите сочат тяхната продажба или сливането на двата бизнеса под формата на джойнт венчър. Това, разбира се ще рефлектира върху локалния бизнес и заетите служители в маркетинг отделите и проучването.

Всичко сочи, че Yahoo! тепърва започва да освобождава своя персонал, дори един от съоснователите на компанията – Джери Янг, подаде своята оставка през януари и се оттегли както от  борда на директорите така и от борда на Японска Корпорация Yahoo и Alibaba Group Holding Limited.

Yahoo! от своя страна отричат това и заявяват, че планират да инвестират и разширяват дейността си в рамките на следващите няколко месеца. Кога точно ще се случи това не е все още ясно, предвид че именно новият изпълнителен директор Скот Томпсън заявява във вътрешна кореспонденция, отново според AllThingsD, че на компанията й предстоят тежки времена.

Каква е истината, какво предстои и какво е действителното финансовото състояние на компанията ще стане ясно след 17 април, когато ще бъде публикувам финансовия отчет на Yahoo! за първото тримесечие на годината.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Реклама

  • Промо код: NEWTREND - 10% отстъпка за всички услуги на SuperHosting.BG - хостинг планове и домейни, нови услуги.

Фейсбуки:

Коментирай

© 2012 Newtrend Media Marketing Events Ltd. | Използването на съдържанието или част от съдържанието на NewTrend, на лого или символи, които се асоциират с марката, без изрично разрешение, подлежи на законови и финансови санкции. Всички права запазени.

css.php