Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
bmw-m4-drift
Новата реклама на BMW M4 и жаждата за скорост на необичайно място
09.07.2014
pepsiFriendFinder
Pepsi намира изгубените ви приятели
21.08.2015
tv-advertising

До каква степен съдържанието на рекламните кампании е целенасочено? Някога замисляли ли сте се как те влияят на възприятията  – за продукта, за обкръжаващата обстановка, за определен сезон от годината дори?

Много често се прибираме вкъщи вечер и между новините и филмите, които следим с едно ухо, се прокрадва някоя и друга реклама. Има такива, които правят впечатление веднага и такива, които са само за фон и никога не им обръщате внимание.

tv-advertising

Или да кажем, че разцъквате в някой сайт. Замисли се – кога последно обърна внимание на някой банер. Всички ние, които сърфираме онлайн, имаме милиони възможности какво да изберем да преглеждаме. И истината е, че никой от нас няма вече време или желание да бъде обграждан с натрапчиви и все пак сухи рекламни банери. Като потребител или ги игнорираме или ги блокираме, или просто сменяме сайта.

Като се замисля колко често съм зарязвала съвсем откровено сайт, само защото веднага излиза да кажем някоя pop-up рекламка на нов душ-гел. Лично аз не обичам да ми се натрапва съдържание, нежелано и не поискано, било то и актуално. Така правото ти на избор автоматично се елиминира и всичко се свежда до една игра на нервички – да влезеш в сайта, да ти се замъгли статията, да намериш хикса, да го натиснеш, да зареди всичко отново – и накрая забравяш защо кликна точно на този линк.

Рекламата е съдържание

Не можем да си позволим да мислим рекламите вече за отделни компоненти. Рекламата не съществува, ако вниманието на потребителя не може да бъде задържано. Съдържанието трябва да бъде добро и подходящо, ако искаме някой да се впечатли за секунда и да отдели време, за да му обърне внимание.

И обратното – съдържанието е реклама

Всеки контент се превръща в реклама на нещо, било то с цел или не. Съдържанието трябва да бъде в добра степен полезно, ненатрапчиво заангажиращо и повече от средното – интересно.

И в този ред на мисли нека разнищим телевизионния свят и колко типа реклами според усещането ни за и от тях съществуват според мен.

Атестационната реклама

Това е този тип реклама, която се състои от писмено или говоримо възхваляване на даден продукт. Всъщност идеята тук е да се убеди зрителя, че само и единствено този продукт би допринесъл за някакво определено усещане или състояние.

Такива са рекламите на продуктите на Делимано, където един от най-известните български готвачи обяснява как никога досега не е приготвял ястията си толкова вкусно и лесно.

Където е тълпата, там съм и аз

Тук става дума за реклама, която би подтикнала потребетеля да купува продукта, както правят всички нормални хора, които се тълпят на опашки пред магазините, за да се докопат до така мечтаната последна бройка.

Или малко по-различен вариант на „продукта“ – рекламите на bazar.bg, където всеки „нормален“ човек, като теб и мен, и мацката с многото чанти от съседния вход, имат профили и продават своите ненужни вещи.

Звездопад на екрана

Има две основни причини да се използват знаменитости в телевизионните реклами. Първата от тях е доверието, което се смята, че те провокират в хората. Защото ако фирмата или продуктът, който се рекламира са достатъчно големи, се смята, че те правят все нещо правилно, за да ги представлява някой известен. И втората причина – хората обичат да живеят в една илюзия за съвършен живот. А нищо не отразява този съвършен живот по-добре от идолите, които виждаме по телевизията. На теб чисто и просто ти се приисква да притежаваш или използваш същите неща като тях.

Та сега се върти една реклама на Теленор с Гришо и да, определено има въздействие върху мен. Замислих се на два пъти да си сменя оператора. Но не заради мрежата. Но пък от друга страна преди години, когато Николета Лозанова рекламираше Рефан, така и не успях да им харесам ароматите, колкото и да исках да мириша като нея.

Патентовано! Уникално!

Реклама, която цели да представи своя продукт като единственият, който съществува на пазара. Реално тук няма значение дали това наистина е така – какъв патент има продуктът. Важното за тези тип реклами е потребителят да го асоциира с решение на даден проблем или една определена употреба.

Този тип реклами се среща най-често когато става дума за паста за зъби, почистващи препарати или грим. Спиралите за мигли са със специализирана патентована формула за мигновен обем и без слепване на косъмчетата. Всъщност това са, в повечето случаи, момичета с изкуствени мигли, които са достатъчно минали компютърна обработка, за да изглеждат така. Отне ми време, за да приема, че миглите ми никога няма да станат толкова дълги и пърхави, каквато и спирала за мигли да използвам.

copyrightAllrightsreserved

Асоциации

Тук дойде времето да обърна внимание на рекламите за парфюми. Те са най-трудните продукти, които могат да се рекламират през телевизионния ефир. Трудно се постига усещане за аромат в среда, която е неспособна да достави миризмите, каквито ги усещаме. И вместо практически нагледно, един парфюм се визуализира в емоции.

Това са моите фаворити в рекламния телевизионен бизнес. Тук креативността на хората, измислили рекламата, е на най-високо ниво и винаги усещането, което оставят в мен, е това, което са искали да провокират. Тук не е моментът, в който ще дам за пример рекламата на Old Spice, тя попада в друга категория. Поразровете се в интернет – парфюмите на D&G, на Channel 05, те вдъхновяват потребители да си купят аромата, който рекламират.

Парад на суетата

Реклама без диалог, евентуално с един слоган. От нея струи много стил и класа. Тя е като цяло много визуално чиста и продуктът в нея изглежда много скъп и изискан.

Такива са рекламите за часовници или коли. Коли, които карат плавно по всякакви пътища, от някой изискан, леко брадясал, в повечето случаи- джентълмен. Бързи и лъскави. Струва ти се недостижима, но пък толкова много я искаш.

Пародията

Много важно правило – всичко, което кара емоциите на хората да се вдигат, ще бъде винаги забелязано и запомнящо се.

Да, тук е времето да спомена рекламата на Old Spice и мъжът, за който си мечтае всяка жена. Цялата реклама е малка комедия и въпреки, че тя е подценявана от много хора, всеки един знае нейното финално изречение: Аз съм на кон.

И накрая… секс

Изречението „Сексът продава“ не е измислено без да има примери за него навсякъде по света. Всяка трета реклама е с елемент на нещо интимно. Това също е много добър начин да се таргетира дадена група от хора, за които е предназначен този продукт.

Рекламата на Мастика Пещера всяко лято има един и същи нюанс, но представен по различен начин. Тази година имаме две момичета на плажа по бански, които се забавляват във водата. „В анасон с лятото“. Кой мъж не би си паднал по това?!

papers.co-he64-beach-girl-sunglasses-sunny-summer-sexy-26-wallpaper

Има различни видове реклами, но най-важното за всяка една от тях, както казах, е съдържанието. Срещала съм гениални произведения на изкуството, които ме карат да се замисля не само за света около мен, но и за това, как мога да подобря себе си, за да бъда по-адекватна към заобикалящия ме свят. Има послания, които се предават без думи и все пак оставят в мен желание да купя този продукт. Ако е правилно избран, контентът на една реклама може да предизвика революция в света на потребителите.

За мен това е рекламата на John Lewis, която излезе за коледните празници през 2014 година. Едно истинско вдъхновение и пример за прекрасно съдържание, което изпълва стаята с желание – дали да купиш или да обичаш – ти прецени.

https://www.youtube.com/watch?v=0N8axp9nHNU

The following two tabs change content below.
Роси харесва новите социални мрежи и старите приятелства. Иновативните стратегии за маркетинг и отлежалите във времето методи на комуникация. Медиите са не само работа, но и начин на живот за нея – като писането. Опитът в различни области - тв- и видео продукции, реклама и лайфстайл журналистика, й дава широкия диапазон от умения, нужен за продуктивна екипна работа, наситена с динамика и вкус към поднасяне на новините, които ни заобикалят и интересуват.

Коментари

коментара

1 Comment

  1. ... казва:

    Не искам да мириша на негър ! Ползвал съм Old Spice, когато негрото още не е бил роден и ми харесваше,но вече не искам и да си помисля да си го купя !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php