Как се ценообразува криейтив проект?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Creative-people
Колко струва креативността?
16.06.2015
photo-original
Интелигентната бутилка за вода
17.06.2015

Как се ценообразува криейтив проект?

Designer-WallpaperSian-ZengMagnetic-Khaki-Blue

Част първа- тук.

Ценообразуването на творческите услуги е нещо, към което много хора на свободна практика подхождат със страх, съмнение и носещо излишно за тях, но необходимо в професионален план, напрежение. В крайна сметка нека знаем,че тук не говорим за продукти, които можеш  да купиш от до кварталния супермаркет и да сложиш в количката си. Много е важно всеки започващ в сферата на фрийлансърството да знае, че ти не само създаваш това, от което клиентите се нуждаят, ти го и продаваш. Ти си този с идеята, с оборудването, с опита и с личните познания, които трябва да се включат в сметката. Имай предвид, че това не са неща, които могат да бъдат видими за клиента от самото начало – това важи с особена сила за новите клиенти.

Designer-WallpaperSian-ZengMagnetic-Khaki-Blue

Много важна забележка – отделно от реализацията на представената концепция- и самата идея струва пари. Как да ценообразуваш идеята се определя от всеки субективно, но има основно правило, което важи за всеки, който е избрал настоящия пазар. За да си конвертируем на пазара се опитваш да сравниш цените на другите спрямо теб. Адаптираш се спрямо пазара и спрямо конкретния продукт.

Как се случват нещата във фотографската сфера ми помогна да разбера Георги, който се занимава с това от доста време и позициите му на пазара са стабилни по отношение на реализирани проекти и възходящи с оглед на идеите му за бъдещите такива.

[sws_yellow_box box_size=“620″] Чуждестранни експерти ни учат, че ценообразуването там става по следния начин: определяме една година като период на работа. Следните фактори влизат в сметката – купената техника, която се амортизира в рамките на две-три години; компютърът и мониторът, на който работиш; семинарите, които посещаваш, за да се квалифицираш още повече; софтуерът, с който работиш; транспортът.

След това поглеждаш календара и се преценя колко часа от тази година можеш да работиш. Събираш сумата от разходите от преди малко и я делиш на сумата работни часове, които си си определил  –  това са разходите, под които не можеш да паднеш. Разбира се, добавяш и оценяване на труда или амортизация на човека и делиш това на броя часове, които си мислиш, че можеш да работиш.  И се получава цифрата, която трябва да взимаш на час за своите услуги.

Тук говорим за учебникарски принципи на проходи и разходи, които не могат да бъдат приложени адекватно на българския пазар, според него.[/sws_yellow_box]

Ето как стоят реално нещата – човек трябва да се огледа на пазара и да види как се позиционира на него. Много е важно да бъдеш обективен. Проучване на конкуренцията е задължителен подход и тогава идва моментът за въпроса : Кой си ти и аз къде съм? Важно е и проучването на този пазар да бъде обективно, с оглед на продуктите, с които сравняваш своя труд – тези, които ти харесват и към които се стремиш да достигнеш като реализация на идеите си.. Както се изяснихме – трябва да си обективен – нито да подценяваш или надценяваш себе си.

Много е важно да знаеш цената си. Много е важно да започнеш от някъде и да не допуснеш понякога лошите стечения на обстоятелствата да те накарат да спреш. Много е важно идеята да е в теб.

10422349_10152757677822198_4522792996959645891_n

П.С. Когато сложих последната точка на статията и се замислих – ето ме мен, минах и през началото, когато пишех в студентски сайтове, за да може идеите ми да бъдат видени и прочетени. След това дойде и разочарованието, после се появиха новите клиенти, за които си избрах да работя. Поставих ясни цели пред себе си и изградих опит и познания, чрез които да мога да се позиционирам на пазара и да поставя ясни ценови характеристики на идеите си и осъществяването им.

The following two tabs change content below.
Роси харесва новите социални мрежи и старите приятелства. Иновативните стратегии за маркетинг и отлежалите във времето методи на комуникация. Медиите са не само работа, но и начин на живот за нея – като писането. Опитът в различни области - тв- и видео продукции, реклама и лайфстайл журналистика, й дава широкия диапазон от умения, нужен за продуктивна екипна работа, наситена с динамика и вкус към поднасяне на новините, които ни заобикалят и интересуват.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php