Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
skype-android
Изпращайте снимки и видео файлове със Skype 2.6 за Android
15.12.2011
Amazon продава по 1 млн. Kindle устройства на седмица
Amazon продава по 1 млн. Kindle устройства на седмица
19.12.2011
Главният изпълнителен директор на Zynga - Марк Пинкъс

Компанията, която е най-големият играч на пазара на онлайн игри в социалните мрежи, Zynga, днес официално направи предлагането си на акции публично на фондовата борса Nasdaq, като размерът на сделката за сега е фиксиран до 1 млрд. долара.

Борсовият дебют на прозиводителя на CityVille и FarmVille бе чакан с огромен интерес от страна на инвеститори и анализатори, тъй като ще е най-доброто сравнение, което може да се направи за най-очакваното IPO следващата година – това на Facebook. Банковите групи Morgan Stanley и Goldman Sachs ръководят публичното предлагане.

Таванът на цената на 100-те млн. акции, предложeни за продажба, към момента е 10 долара, като така ще събере приблизително 1.15 млрд. долара, а пазарната оценка на компанията ще е около 8.9 млрд. долара. При първоначалните спекулации за борсовото листване на Zynga пазарната оценка скачаше до 15-20 млрд. долара, но от тогава фондовите пазари се успокоиха, а растежът на онлайн компанията се забави.

Главният изпълнителен директор на Zynga, Марк Пинкъс вече може да се причисли към милиардерите, поне на хартия, като компанията му реализира най-голямото борсово листване на интернет компания, дори по-голямо от това на Groupon, след интернет търсачката Google, която привлече 1.9 млрд. долара от инвеститори през 2004 г.

За разлика от Groupon обаче, Zynga може да се похвали не само с високи приходи, но и с печалба. За 2011 г. тя се равнява на около 12 млн. долара, а до края на годината се очаква да генерира над 1 млрд. долара приходи, което е голямо постижение, тъй като основните и приходи идват от 3% от потребителите и, които закупуват различни виртуални стоки в безплатните игри.

С борсовия си дебют Zynga се нарежда сред едни от големите имена в този бранш. С пазарната си оценка от 9 млрд. долара тя изпреварва друг лидер в онлайн игрите – Electronic Arts, а един от световните пазарни лидери с игри като World of Warcraft и Diablo, Activision Blizzard, за сега води класацията с пазарна капитализация от 13.6 млрд. долара.

Интересното е че Zynga получава пазарна оценка, която е 9 пъти по-голяма от продажбите и за последните 12 месеца, а тази на Blizzard, която е много по-отдавна на пазара и има много повече игри, е около 3 пъти по-голяма, което представлява отражение на потенциала, който инвеститорите виждат в социалните игри.

До затваряне на борсите има още няколко часа, в които цената на акциите и може да се повиши, и може да спадне, така че очаквайте информация относно окончателните резултати от борсовото листване на компанията.

The following two tabs change content below.

Мартин Иванов

Мартин Иванов е студент в Икономически университет - Варна, специалност - Международни икономически отношения, с интереси в сферата на маркетинга, финансите, политиката и дипломацията.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php