4 начина да останете безопасно онлайн, докато сте на почивка

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Kiber-ataki
Кибер атаките по света „струват” 1 трилион долара годишно
23.07.2013
National_Security_Agency.svg
За Едуард Сноудън, NSA и интернет шпионажа
02.08.2013

4 начина да останете безопасно онлайн, докато сте на почивка

beach-girl-laptop

Лятото носи със себе си пътешествия, сделки извършени в мрежата, маршрути изпращани по пощата и други действия свързани с интернет. За това, докато се приготвяте за лятната си почивка трябва да се замислите как бихте могли да защитите личните си данни в мрежата.beach-girl-laptop

Трябва да се запитате, какво би станало ако ценната информация на хард диска ми попадне в погрешни ръце?

Най-малкото, интернет измамниците могат да сринат репутацията ви. По-лошото е, че те могат да откраднат самоличността ви и дори да използват предоставената от Вас информация за да ви оберат в реалния свят.

Ето няколко начина да се преборите със възможните интернет заплахи и да се забавлявате под лятното слънце.

Искате де влезете във форма? Бъдете нащрек за фитнес измами.

Лятото е времето когато всички ние сме мотивирани да изглеждаме по възможно най-добрия начин. Но ако потърсите някоя известна тренировъчна програма може да се окажете мишена на някоя нелегална оптимизация на уеб сайт. Тези кампании използват имената на известни фитнес програми и треньори на знаменитости за да ви примамят да влезете в сайтове, които не са легитимни. А измамите могат да се появят в така доверяваната търсачка Google. Внимавайте върху какво кликате и проверявайте URL адреса преди да посетите даден сайт. Ако предварително знаете кой сайт искате да посетите, най-добре е да изпишете адреса му директно в браузъра си, вместо в търсачката.

Ще летите някъде на почивка? Стремете се да не споделяте твърде много.

Пристигаtе в хотела на плажа. Въпреки че гледката е твърде смайваща за да не бъде споделена, правейки това вие поемате висок риск. Според скорошно проучване на TripAdvisor, 27 процента от туристите най-често се тагват когато пристигнат в хотела си, 25 % се тагват покрай някоя забележителност и 19 процента се тагват в ресторант. Общо 57 % публикуват нещо, свързано с почивката си. Но това може да застраши дома ви от крадци. Въпреки че е примамливо да споделите всеки аспект от почивката си, това може да осведомявате доста хора, че не се намирате в своя дом. Така че въздържайте се от необходимостта да споделяте снимки и спомени от ваканцията си докато не се приберете. Не бихте желали нещо да се използва срещу вас, да се открадне самоличността ви или да излагате на риск сигурността си докато не сте вкъщи.

Бъдете предпазливи когато сърфирате на публични места.

Най-добре би било когато ходите на почивка да загърбите всякакъв допир с интернет. Но за повечето от нас това е недопустимо. Докато пътувате е твърде вероятно да ви се наложи да използвате обществена мрежа за да проверите мейла си, да свършите малко работа и да се свържете със семейство и приятели. Доста често тези мрежи не са никак надеждни. Когато се свържете с безжичната мрежа на вашия хотел или кафе, избягвайте да пазарувате онлайн или да извършвате електронно банкиране, защото това изисква да въведете лични данни като номера на кредитната ви карта например.

Също така се убедете че антивирусната ви програма и защитната стена са обновени. Това ще ви защити от вируси, които могат да се появят при отваряне не мейли ли просто от сърфиране. Убедете се че ползвате мрежата на заведението, в което се намирате, като питате някой от служителите коя мрежа да ползвате. Хакерите са известни с това, че създават измамни мрежи, които на пръв поглед изглеждат легитимни с цел да откраднат вашата информация като банкови данни, номера на кредитни карти, пароли в социални мрежи и други.

Запазете снимките, маршрутите и паролите си защитени.

Докато сте на почивка и сте се свързали с несигурна мрежа, може би имате някакъв документ на компютъра, който искате да защитите. Може би това е Ваша снимка с огромна чаша маргарита или маршрут на пътуването. Един от начините да защитите ценната информация запазена на компютъра е да ползвате програма за заключване на папки. Програмата ви позволява да подсигурите информацията на Вашия лаптоп, или USB флашка с уникална парола. Така че, ако забравите лаптопа си в такси например или загубите флашката си, информацията Ви няма да бъде използвана с измамни цели.

Независимо дали планирате на пътуване в чужбина или да останете на територията на страната гледайте да не „изгорите“ от интернет измамите през лятото. Бъдете внимателни и използвайте защита, като предпазване от спам и антивирусна програма. Ще се понесете на вълната на сигурността що се отнася до вашия компютър и лична информация.

По материали на Venturebeat
The following two tabs change content below.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php