Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
hotels-trends-title
Хотелиерският маркетинг (и не само) през 2014г. – видео, Google Carousel и още
03.02.2014
83% от потребителите ще резервират, ако препоръката идва от близък
83% от потребителите ще резервират пътуване, ако препоръката идва от познат
14.02.2014

Изяждат ли ОТА бизнеса на хотелите?

online_tourism

Факт. И то безспорен. През последните няколко години онлайн туристическите агенции се намесват сериозно при разпределението на пая. Ако паят е печалбата на хотелиерите, то парчето което искат Онлайн Туристическите Агенции (ОТА) става все по-голямо! Това е така, защото комисионната им става все по-голяма, а представянето им на пазара на глобалната дистрибуция – все по-добро.

online_tourism

Една дискусия за онлайн туристически агенции и пласмент на хотелиерски продукт  не е пълна, ако поне веднъж не се спомене Booking.com

Съществуват дебати за това, дали сайтът притежава пълните характеристика на Онлайн Туристическите Агенции (ОТА), но основният въпрос пред бранша стои – как и защо е станал толкова успешен ?

Джени Таафе от iZest, онлайн маркетингова агенция, наскоро направи стрхотен анализ на инструментите които един посредник като Booking може да използва. Да, не е ядрена физика, но „гениалността се крие в простотата“ твърди известната поговорка.

В речта си на Enter 2014, Дъблин, (Международна конференция за интернет технологии в туризма) Таафе напомня на аудиторията, че потребителите посещават ОТА, за да опростят и съкратят процеса на покупка на нощувка. След това, дава няколко съвета за заглаванта страница:

 • Ясна и точна категоризация – звездна, текстова или алгебрична. По този начин потребителят не може да се обърка.
 • Съобщения за отстъпки.
 • Символи от типа „вдигнат палец“ – спомага за вземане на решение при клиенти, които изпитват колебание.

OTA-Booking

Какво още?

 • „Последна резервация преди 20 мин.“
 • „32-ма души са гледали тази оферта“

Присъствието на тези две полета в прозореца на конкретна оферта/обект, окозва сериозно влияние върху нагласата за покупка. По този начин, потенциалният клиент вижда, че и други хора са проявили интерес към точно това предложение. Създава се чувство за загуба и желание за незабавно действие. Просто, но ефикасно!

Специалистката използва много показателен термин за това – „подсъзнателни позитивни подкрепления“.

Добре е да присъстват „гаранции за най-добра цена“ и „спестете“-съобщения.

OTA-Booking-2

И това не е всичко. Има още много внимателно подбрани думи и фрази, които да накрат потребителят да се втърне към кредитната си карта. „Безплатна резервация“ и “ Безплатна отмяна на резервацията“ са често срещани. Те създават у потенциалния клиент усещане за спокойствие и комфорт, че винаги може да промени мнението си.

„Целта на Онлайн Туристическите Агенции (ОТА), е да задържат хората възможно най-дълго на техния уебсайт. Всичко това е много успокояващо, като потупване по гърба“, казва Таафе.

OTA-Booking-3

След като клиентът избере стаята, веднага бива бомбардиран от съобщения за това колко добра цена е получил и колко умна постъпка е извършил.

Дали Booking са постигналисвоя успех лесно? Не. Едно е сигурно обаче – постарали са се. Интегрирали са нещо просто, но както трябва. Само по себе си то не е гениално, но добрият последващ резултат му придава точно такива характеристики.

Какво могат да направят хотелите?

Не е необходимо „да откриват топлата вода“. Таафе дава няколко конкретни съвета:

 • Кажете им защо да резервират точно през вашия уеб сайт.
 • Придържайте се към опростено ценообразуване.
 • Използвайте по-малко текст и почти никакви професионални термини.
 • Сведете възможностите до три и ги обясненете просто и кратко.
 • Кажете им за какво няма да ги таксувате.
 • Показвайте и свързвайте сайта си с релевантни за бизнеса си неща.
 • Подсигурявайте се – Онлайн Туристическите Агенции са страхотни в това.
 *По материали на tnooz.com

[sws_yellow_box box_size=“620″]

Ако работите в сферата на туризма и се интересувате от най-новите технологии и маркетинг похвати, за да увеличите продажбите си, каним ви на Travel Academy #2. Събитието ще се проведе на 27 и 28 март в RIU Pravets Resort 4*. Регистрирайте се с промокод NEWTREND и вземете своята отстъпка!

[/sws_yellow_box]

The following two tabs change content below.

Петър Нановски

Стажант at NewTrend
Обича да работи, но за себе си. Обича да се учи, но не само на теория. Обича туризма, но не като оперативен работник. Обича да създава активи, но има много пасиви. Обича футбола, но не само да гледа. Обича да изслушва, но и да чува. Обича контактите, но не и клюките. Обича планината, но живее на морето.

Коментари

коментара

5 Comments

 1. Стоян Коев казва:

  Здравейте,

  Аз мисля, че Онлайн Туристическите Агенции не „изяждат бизнеса на хотелите“, напротив те са част от него. Без тях, на много хотели ще им е трудно да продадът пълният си капацитет от стаи. Нещо което е доста интересно и много хотелиери не знаят е, че пибликуването на даден хотел в различни ОТА може да донесе повече директни резервации.

  След направено проучване, от Университета Корнел (Cornell University) са отбелязали че един от участващите хотели е постигнал 14% увеличение на директните резервации след като е бил публикуван в онлайн туристически агенции. Нещо повече, обелязано е че Средната Дневна Цена (Average Daily Rate – ADR) се е покачила с 1.5% откакто хотела е бил публикуван в каналите за онлайн дистрибуция.

  Относно Booking.com бих казал, че според мен успеха им се дължи от части на самият им начин на работа, както с гостите така и с хотелите. Сайтът им е достъпен на голям брой езици което позволява на клиенти от целия цвят да резервират бързо и лесно. Като човек работещ в хотелиерството смятам, че Booking.com е един от най-добрите сайтове за хотелски резервации в световен мащаб.

  Поздрави за статията,
  Стоян Коев

 2. Петър Нановски казва:

  Здравей, Стоян,

  Споделям мнението ти за Booking.com. Те също го знаят. От тук и правото има да „играят“ с комисионния процент. Въпросът е, не е ли пагубен за някои хотели ? Т.е., ако трябва да се претегли положителния и отрицателния ефект, кой тежи повече ? А относно България ?

 3. Стоян Коев казва:

  Здравей отново,

  Както казах, мися че каналите за онлайн дистрибуция вече са част от хотелиерския бизнес, и на хотелите които не искат да го примеат ще им бъде все по-трудно да са конкуретни на пазара.

  Дали процента на ОТА е пагубен за някой хотели? Не би трябвало да бъде. Помислете си какви проценти вземаха (и все още вземат на някой места) трационните туроператори… а при тях дори хотела нямаше контрол над цените както при Онлайт Туристическите Агенции. Освен това, трябва да отбележим, че ОТА вземат комисионна само при реализирана резервация, така че хотела получава доход който иначе нямаше да може да постигне.

  Важно е също, даденият хотел да не работи само с Booking.com за да не е зависим само от един или два канала за дистрибуция. Има и други много големи и добри ОТА като Expedia, Orbitz, Lterooms, HRS, Hotel.de и така нататък.

  Аз мисля, зе с правилния набор от ОТА и една добра Ревеню Мениджмънт стратегия се постигат много добри резултати, дори плащайки комисионна на агенциите.

  Поздрави

 4. Петър Нановски казва:

  Технологиите вървят напред и няма да спрат. Това е ясно. Дали този тренд, обаче, няма до позволи монополизиране на пазара от страна на големите играчи, които с посочил. Ако да, хотелиете трябва да са първите които ще реагират.

 5. Travel Academy казва:

  Привет!

  Според мен не е релевантно да се сравнява ситуацията в България и тази навън. В статията се цитират предимно данни за световният пазар.

  В никакъв случай не трябва да се вади заключение, че хотелите не трябва да участват в GDS дистрибуиционни системи и да не работят с ОТА, НО идеята на статията и темата, е че когато хотелите разчитат основно на туристи от тези канали те губят добавенат стойност от своя продукт.

  Поздрави,
  Радомир Русев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php