3D принтиране: Бъдещето на производствената индустрия

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
nanotechnology-medicine1
Наномедицината: нова ера в традиционния начин на лечение
06.06.2016
unnamed
В клонирането ли се крие бъдещето на здравите деца?
05.07.2016

3D принтиране: Бъдещето на производствената индустрия

Artificial food created with a 3Dprinter

Artificial food created with a 3Dprinter

С терминология като „3D печат“ или „триизмерен печат“ наричаме процеса на 3D принтирането (печатането), който в най-общата си форма представлява съвременна технология за печат (изработка) на триизмерен твърд предмет с произволна форма чрез помощта на цифров модел. Разбира се, освен високотехнологичното си определение, 3D принтирането е много повече..

Artificial food created with a 3Dprinter

В днешно време е възможно 3D печатане в широка гама от материали, които включват термопласти, термопластични смеси, чисти метали, метални сплави, керамика и различни форми на храна. За момента 3D технологията на производство при крайното потребление е все още в зародиш, но през следващите десетилетия и в комбинация със синтетичната биология и нанотехнологиите, има потенциала да промени изцяло много дизайн, производствени и логистични процеси.

Процесът сам по себе си обхваща широка гама от допълнителни производствени технологии. Всяка една от тези технологии проектира обекти на основавата на последователни слоеве, които обикновено са тънки около 0.1 мм. Използваните методи се различават значително, но всеки започва работата си със системи за автоматизирано проектиране и модели за цифрово сканиране. След това обектите се „нарязват“ от специален софтуер, който ги разделя на тънки напречни сечения, които се отпечатват едно върху друго.

Най-често, използваният метод при 3D принтирането се нарича стереолитография. Тази технология използва съд за течност пълен с ултравиолетова лечима фотополимерна смола и ултравиолетов лазер, за да се изградят слоевете на обекта един по един. За всеки такъв слой  лазерен лъч преминава през напречното сечение на схемата, което е част от повърхността на течната смола. Излагането на ултравиолетовите лазерни светлинни втвърдяват модела на бъдещия обект, проследен от смолата, който след това се трупа към по-долен слой.

939f8f96383563c085cf3b37684dc96d_original

Индустрията на 3D принтирането се очаква да нарасне от 3.07 милярда долара годишно през 2013-та до 12.8 милярда долара през 2018-та и да надвишава 21 милярда долара в приходите си в световен мащаб до 2020-та. Тъй като развитието на 3D технологията си върви, вече е  предопределено да промени из основи почти всяка голяма индустрия, както и нашия живот в бъдеще.

Перспективата за медицинска употреба на 3D печата се развива в изключително бързи темпове като специалисти започват да го използват по все по-напреднали начини. Пациенти по целия свят усещат подобряването в качеството на грижа чрез 3D печатните импланти и протези, които бяха невиждани до скоро. В последно време се говори все повече за „биопринтиране“, което да дава възможност за използване на инженерно приложени тъкани. В този вид принтиране органи и части на тялото са изградени с помощта на мастилено-струйни техники (друг вид техники за 3D принтиране). Слоеве на живите клетки се отлагат върху гел носител и бавно изграждат и образуват триизмерни структури.

Pixellounge-3d-heart

В технологията 3D печатането се употребява в продължение на десетилетия. Особено производители отдавна използват тези принтери в процеса на проектиране, за да създават прототипи за традиционни производствени и изследователски цели. Въпреки, че автомобилната индустрия е сред най-ранните внедрители на 3D печатането, потреблението му не е било достатъчно високо, за да бъде ярко отличено. В днешно време използването на 3D печатането в автомобилостроенето се развива от относително прости модели на концепция, до очаквания, че до 2019-та ще генерира 1.1 милиарда долара приходи. Наблюдава се ръст и в промишлеността на космонавтиката и авиацията, както и в други промишлени сфери.

Притеснения на големите производители не липсват, тъй като има безброй бъдещи теории, които предричат промяна в характера на производствената индустрия, тъй като крайните потребители ще могат да си правят почти всичко съвсем сами и няма да извършват почти никаква търговия със странични лица.

С въздействие върху потреблението на енергия, намаляването на отпадъци, персонализиране, наличност на продукти, медицина, изкуство, строителство и науки, 3D принтирането ще промени със сигурност света на производството такъв, какъвто го познаваме. От нас зависи дали промяната ще бъде положителна или отрицателна, защото колкото и добра да е една технология, тя все пак е създадена от човека.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php