Българска библиотека предлага търсене сред 1 000 000 записа в електронния си каталог

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Virgin Atlantic-use-Google Glass-and-Sony-SmartWatch-2
Virgin Atlantic използва Google Glass и Sony SmartWatch за обслужване на пътници
13.02.2014
project-ara-phoneblocks
През април ще бъде първата конференция на Google за разработчици по проекта Project Ara
27.02.2014

Българска библиотека предлага търсене сред 1 000 000 записа в електронния си каталог

UnL - 13.02.2014

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” стана първата в страната, която предоставя на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над 1 000 000 библиографски записа.

UnL - 13.02.2014

„Този успех постигнахме с подкрепата на фондация „Америка за България” по проекта НАБИС – за изграждане на Академичен своден каталог на библиотеките в страната“, заяви д-р Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека.

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които предоставят достъп до своите електронни каталози.

Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Намирането на информация става по начин, който е идентичен с алгоритъма, използван от лидера в световен мащаб Google. Системата работи през онлайн сводния каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg.

Вече е напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. „По този начин всеки потребител на каталога НАБИС ще може да заявява книга от библиотека, която участва в проекта. Тя ще може да бъде получена в най-близката му библиотека, чиито услуги ползва. Практически книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София.“, подчертаваСъбина Анева – зам. директор на фондация НАБИС. Така библиотеките предлагат още по-модерно и максимално бързо обслужване на своите читатели, като от услугата ще могат да се възползват хора от цялата страна. Тя ще бъде на цената на пощенските разходи.

Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС) е учредена от Централната библиотека на Българската академия на науките (ЦБ-БАН), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (СУ) и Американския университет в Бългaрия (АУБ), като активни участници са библиотеките на институциите учредителки: ЦБ на БАН, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” (БСУ) и Библиотека „Паница” на  АУБ (БАУБ).

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php