Да изпратим или да получим космическо ДНК-а?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
208bf0d
Бъдещето на дигиталните процеси
11.07.2016
microsoft-speech-recognition-artificial-intelligence
Изкуствен интелект за разпознаване на речта на Microsoft е толкова точен, колкото човек
19.10.2016

Да изпратим или да получим космическо ДНК-а?

earth-598267

Необятното пространство, наречено космос, притежава мистерия, за която се разказват легенди от векове, пишат се книги, създават се филми и музика, но реално никой не може да потвърди до колко тази мистерия е истина.

Разбира се, става въпрос за съществуването на друга цивилизация в космоса освен нашата. Тръгвайки от идеята, че вселената е необятна, на всеки му изглежда логично да не сме единствената интелигентна форма на живот, затова и полагаме толкова много усилия под различна форма, за да установим контакт с предполагаемите ни космически съседи.

earth-598267

Тъй като много научни теории подкрепят твърдението, че времето на човека на Земята изтича, учените измислиха нов начин да забързат „запознанството“ ни с живота в космоса. Локацията на интелигентните видове може да е прекалено далечна на нашата и сателитните съобщения, които от известно време изпращаме, да стигнат до мистериозна цивилизация в момент, в който нашата раса вече е изчезнала. Затова по-добър вариант би бил да се изпращат чрез лазер милиони съобщения, които да развият скоростта на светлината и да бъдат разпръснати във всички посоки.

Най-новият проект, който цели този вид комуникация, е представен като своеобразен земен фар, който ще накара разпръснатата информация да заживее вечно в космоса. Радикалността на проекта идва от това, че неговата мисия не е просто да разпръсне каквато и да е информация във вселенското пространство, а именно човешко ДНК-а.

Зад създателите на идеята  не стои никоя голяма космическа институция, той е просто идея, която по-скоро изглежда като част от портфолиото на фирма за космически услуги. Ако на някой му хареса идеята, може да плати сумата от 30 000 долара и да изпрати минимално количество информация в космоса. Колкото повече пари си склонен да дариш на проекта, толкова повече възможност за изпращане на съдържание получаваш. Включително собственото си ДНК-а. Тъй като проектът е в начален стадий на развитие и има нужда от финансиране, изпращаната информация ще бъде разпръсната само около орбита на Земята, но след това тя може да достигне локации като Марс, Юпитер, и къде ли още не.

По-реалистичен и сигурен начин за комуникация с космическа цивилизация е вече стартиралият проект на НАСА, който се изпълнява със съдействието на космическия кораб на предприемача Илон Мъск SpaceX.

В средата на юли SpaceX беше изпратен с редица важни пакети към Международната космическа станция. Корабът пренасяше със себе си специално разработен ръчен ДНК-а секвенатор, който ще даде възможност на екипажа на станцията да разследва бактерии, с които да докаже съществуването на извънземен живот в нашата слънчева система.

По-известните планове на НАСА включват изпращането на хора на астероид до 2025-та, както и на планетата Марс до 2030-та. Ако опитите на екипажа на Международната космическа станция се окажат успешни и секвенаторът работи, това ще означа, че при изпълнение на бъдещите планове на американската космическа институция, разследването на извънземни организми ще бъде изключително напреднало.

Познанията, до които учените имат възможност да достигнат, не просто могат да помогнат в космическите ни контакти, те могат да допринесат много за живота на Земята. Секвенаторът може да даде достатъчно знания на учените да разберат как работят гените, които от своя страна да съдействат в разработването на различни видове лекарства и ваксини, които да спасяват човешки животи.

Дали ще поемем по радикалния път, в който съвсем свободно изпращаме човешкия ген в непознатото, или ще се съсредоточим в постепенното израстване в космическите ни познания и изследвания, предстои да разберем. До тогава можем да продължим да наблюдаваме с интерес, но за жалост от далеч.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php