Изкуствен интелект за разпознаване на речта на Microsoft е толкова точен, колкото човек

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
earth-598267
Да изпратим или да получим космическо ДНК-а?
01.08.2016

Изкуствен интелект за разпознаване на речта на Microsoft е толкова точен, колкото човек

microsoft-speech-recognition-artificial-intelligence

Според последния доклад, публикуван от екип от инженери на Microsoft, работещи в отделите за изкуствен интелект и изследвания, става ясно, че системата им за изкуствен интелект е достигнала процент от 5,9% в скоростта, отговаряща за грешките в думите, приблизително равна на тази на човешките способности. На кратко това означава, че разбира казаното от човек почти толкова добре, колкото едно човешко същество.

След десетилетия, прекарани в изследване, целта беше почти достигната миналия месец когато процентите успеваемост достигнаха цифрата 6.3. Това не беше отбелязано като толкова голямо събитие, но след случилото се, системата има възможност да достигне до нови цели в употребата на Cortana, Xbox, и Windows.

За постигането на тези равнища на точност в разбирането, изследователи поставят дълбоки невронни мрежи в системата, които служат за съхранение на значителни количества  данни – наричат ги комплекти за обучение – тяхната задача е да помогнат на системата да разпознава човешка реч. Звуци и изображения също са били използвани, за да се обучи системата да използва своите съхранени ресурси по-ефективно.

Въпреки успеха си, учените искат да става ясно, че проектът им е далеч от съвършенството. Също както хората, системата не е безупречна.

Движейки се напред, екипът се надява да постигне още по-високи нива на точност, както и да гарантира, че системата ще разпознава реч дори и в реални ситуации, като например шумни ресторанти, претъпкани улици, и дори по време на мощни ветрове. Мечтите на екипа за в бъдеще се състоят в копнежа за една машина, която не просто ще разпознава речта, но и наистина ще разбира смислово всичко, което и се каже.

 

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php