Наномедицината: нова ера в традиционния начин на лечение

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
shutterstock_187967735_0
Силата на съхранение в човешкото ДНК
30.05.2016
Artificial food created with a 3Dprinter
3D принтиране: Бъдещето на производствената индустрия
28.06.2016

Наномедицината: нова ера в традиционния начин на лечение

nanotechnology-medicine1

Всеки е чувал по нещо за нанотехнологиите и тяхната изключителна сила, въпреки микроскопичните им размери, равняващи се на една милиардна от метъра.

Въздействието на нанотехнологиите се простира от своите медицински, етични, умствени, правни и екологични приложения, до области като инженерство, биология, химия, изчислителна техника, материалознание и комуникации. Наномедицината, пък е медицинското приложение на нанотехнологиите. Тя варира от медицинските приложения на наноматериалите и биологични средства до наноелектронни биосензори, а дори и възможни бъдещи приложения на молекулярните нанотехнологии, разгледани като биологични машини.

nanotechnology-medicine1

Все повече теории ни разкриват бъдещето на медицината като революция на нанотехнологиите. Представете си ги като малки технологии, които приемаме с таблетки, които от своя страна се разтварят в тялото ни и са предварително програмирани да намират проблем, с който да се борят докато го елиминират. Все още не са започнали тестове с хора, но при пробите на заразени с рак мишки, нанотехнологиите се справят достатъчно добре и показват завидни резултати, защото успяват да стигнат до раковите клетки и да ги атакуват с медикаменти, докато традиционното лекарство не достига до тях, а индиректно се справя с проблема, разтваряйки се в кръвта. Разликата при двата начина на лекуване е, че при нанотехнологиите клетките не се разрушават от голямата доза химикал, докато при обикновените лекарства дозата може да бъде решаваща в негативна посока.

Учените все повече работят в насока подобряване на методологиите, чрез които използват нанотехнологиите. Съвсем на скоро група канадски изследователи разработиха специална техника, която инжектира специални тъкани, които да се позиционират в органите (бъбреци, черен дроб и други) и да ги направят почти прозрачни при поставяне под микроскоп. Това позволява да се проследят действията на нанотехнологията в организма. На база на тези данни ще може да се разработят иновации, които да помогнат значително в диагностиката и борбата при различни сериозни заболявания. До сега не са били разработени достатъчно добри методики, които да опазят наномашинките в тялото ни, опитващи се да достигнат до крайната си цел, а именно директно атакуване на заболяването. Поради това новата техника за проследяване на нанотехнологиите ще даде не просто ясна картина какво се случва в тялото ни, но ще позволи на учените да виждат случващото се, създавайки 3D карта, която може да бъде увеличена до толкова голям детайл, че да визуализира коя нанотехнология къде точно ще се позиционира в конкретния орган.

Друг интересен пример за това, което предстои в света на нанотехнологиите и  имплементацията им в традиционната медицина се позиционира в Англия. Лондонски учени работят по проект за наноигли, които би трябвало да представляват продължение на спринцовката или скалпела на хирурга и да му помагат да манипулира отделни клетъчни компоненти в процеса на операция.

Още безброй примери могат да бъдат разказани за случващото се в сектора на наномедицината. Предстои ни да станем свидетели на нещо уникално по своята същност, което след няколко години може да е в основата на човешкото здраве. Най-хубавото от всичко е, че дори да сме в самото начало на изучаването на науката за нанотехнологиите, учените ни гарантират безопасната им и ефикасна употреба в медицината. Ако всичко останало се развива със същото темпо както до сега, съвсем спокойно можем да кажем, че вече сме поставили основите на нова ера в медицината.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php