Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
emoji-love
Манията на опростеното общуване
16.05.2016
nanotechnology-medicine1
Наномедицината: нова ера в традиционния начин на лечение
06.06.2016

Силата на съхранение в човешкото ДНК

shutterstock_187967735_0

Колкото и странно да звучи, живеем във време, в което можем да използваме собственото си ДНК, за да съхраняваме дигитални файлове.

Red-DNA-USB-stick_ML-300

Всеки от нас е чел малко или много за ДНК-ато, а и първите изречения в Wikipedia по въпроса ни разкриват как основната му функция е дълготрайното съхранение на информация, и как често е сравнявано с програма или рецепта, тъй като съдържа инструкциите, необходими за конструиране на останалите клетъчни компоненти.

Очевидно тази информация се нрави на учените в днешно време и са преценили, че тъй като съхранението на дигитални файлове струва прекалено много, е по-добре науката да се обърне към биологията, като към естествен съхранител, и да я постави над всички технологични иновации. Всъщност странността на тази идея идва от там, че в модерния свят всички сме свикнали да живеем с тенденции, изтъкващи превъзходството на технологиите над хората, което от една странна е нормално, защото всеки от нас е ставал свидетел как компютрите извличат и съхраняват данни по изключително систематичен начин, но не можем да оставим на заден план и паралелният процес на съхранение на ДНК и репликация, протичащ в природата.

В последните месеци два големи проекта обръщат внимание точно на този процес. Инжинерен екип от Вашингтонския университет, съставен от водещи учени в сферата, съвсем наскоро успешно съхрани и извличе дигитални снимки на нишки на ДНК. За момента съхраненото съдържание е с големина от 150 килобайта, което се равнява на няколко имейла, но учените са категорични, че след още съвсем малко време ще бъдем в състояние да съхраняваме информация с големина в екзабайта, което физически изглежда голямо колкото бучка захар.

Примерът им бе последван от партньорството на компанията гигант Microsoft с базираната в Сан Франциско, стартираща компания Twist Bioscience. Microsoft финансира проект с първоначална инвестиция от 10 милиона долара, а стартъпът от своя страна работи за осигуряването на дългите олигонуклеотиди, използвани за синтетично съхранение на ДНК. Първоначалните суми за инвестиция наистина са големи, но няколко изследователски факта за ДНК-то хвърлят светлина върху величието му като среда за съхранение и парите спират да бъдат пречка.

168415911

Ако разгледаме само процента на грешки на ДНК полимерите – ензимите, отговорни за копиране на направления по време на ДНК репликацията. За копирани на всеки 10 милиарда базови двойки, средно по една единствена грешка е установена, дори и при много лоши условия, на които може да бъде изложено човешкото тяло (натравяне, вируси и т.н.), процентът остава същият. Не само, че ДНК-то е изключително ефективно при извличане и копиране на данни, то е и изключително ефикасно. Смята се, че една диплоидна клетка в човешкото тяло съдържа около 1,5 гигабайта информация, която може да съхранява и извлича с плашеща точност. Това означава, че само клетките на една човешка ръка могат да осигурят среда за съхранение по-голяма от най-големия твърд диск, съществуващ до момента.

Съхранението и извличането на генетична информация е от основно значение за еволюцията, и това от достатъчно дълго време е усъвършенстван процес. В резултат на това е напълно разбираемо, защо учените отделят толкова време в изучаване на процеса, а големите компании залагат на ДНК-ато като на най-доброто решение за съхранение.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php