Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
fresh-bottled-air
ТЕНДЕНЦИИ: Канада продава „чист въздух“ на Китай
05.01.2016
under-armour-watson
Изкуственият интелект променя спортните ни навици
12.01.2016

Технологиите през 2025г – какво ни очаква?

world-in-2025

През последните няколко години наблюдаваме изключителна трансформация на света, в който живеем – колите започнаха да се движат на ток, часовниците да следят дали, кога и по колко часа спим, телефоните са първото нещо, което пипаме сутрин рано (дори преди любимия човек), а страховете и фобиите си можем да преодолеем не с помощта на психотерапевт, а с виртуалната реалност. Според Законът на Мур, който на база развитието на изчислителната мощ на процесорите и уплътнението на интегралните схеми прогнозира тенденциите за развитие на света, до 2025 година ще станем свидетели на небивали трансформации, вижте някои от тях

world-in-2025

1. Човешкият мозък ще струва 1 000 долара

След 10 години – през 2025 ще можем да си купим компютър, чиято изчислителна мощ се равнява на 10^16 цикъла в секунда (10 000 трилиона) за скромната сума от 1000 долара. Именно това е и скоростта, с която човешкият мозък обработва информацията около нас.

2. Икономика на трилионните сензори

Ако днес „Интернет на нещата“ (IoE) – единната мрежа, свързваща обекти от реалния свят и виртуални обекти, служи за определение на света, в който живеем и начина, по който хората, устройствата и базата с данни си взаимодействат на ежедневен принцип, през 2025г се очаква IoE да се разрасне до 100 милиарда устройства, всяко от които ще събира и различни данни. Това ще доведе до един съвсем различен тип пазар и икономика, данните ще бъдат по-ценни и от златото, а за успеем да обработваме информацията ще са ни необходими трилиони чипове, сензори и устройства. Светът, в който живеем никога няма да бъде същият, а умните часовници, телефони и датчици за физическата активност са само началото.

3. Всичко-знание

Представете си свят, в който различни датчици събират данни за всичко – автомобили, сателитни системи, дрони, джаджи, които носим на китката си и камери навсякъде – всеки ще знае всичко за всеки, по всяко време. Огромните бази данни, които ще бъдат събрани, ще ни дадат възможност да знаем всичко – за маркетолозите ще настъпи „Рай на земята“.

4. 8 млрд. хипер-свързани човеци

Facebook (Internet.org), SpaceX, Google (Project Loon), Qualcomm и Virgin (OneWeb) са компаниите, които работят върху възможността хората да имат интернет достъп навсякъде и по всяко време, при това при скорост 1Mbps.

В общи линии това означава, че интернет потребителите ще скочат от 3млрд. на средно 8 млрд. души или близо 5млрд. повече потребители на стоки и услуги, които не само ще имат изключително стабилна връзка, но и ще са хора които отлично познават услугите на Google, що е то клауд 3D принтиране, Amazon, изкуствен интелект, краудфъндинг, краудсорсинг и какво ли още не – представете си хиперконкурентната среда, в която функционираме в момента, умножена по 3. И да, това ще засегне и пазара на труда.

5. Здравеопазване от нов тип

Здравеопазването, диагностицирането и предписването на медикаменти и ваксини през последните години предизвика толкова много диспути, че е време да се замислим за това как би се променила „системата“, когато лекарите започнат да се възползват от информацията, която ще им предоставят всички данни от датчиците, накачени по нас.

Хиляди стартъпи вече работят по това да променят статуквото, а Google, Apple, Microsoft, SAP, IBM и останалите „големи“ само чакат някой от тях да пробие, за да го купят и да станат част от нишата. Говорим за близо 3,8 трилиона долара на годишна база.

Биометричните данни, това че „разкодирахме“ човешкия геном, роботите, които правят безкръвни операции и нанороботи, които се борят с раковите клетки – хората ще могат да си „възпроизведат“ ново здраво сърце, черен дроб или бъбрек, вместо да чакат за донор, ако доживеят.

6. Аугментед и виртуална реалност

Милиарди долара бяха инвестирани от страна на Facebook (Oculus), Google (Magic Leap), Microsoft (Hololens), Sony, Qualcomm, HTC и други за разработването на нов тип дисплеи и потребителски интерфейси. Екраните, които днес познаваме – на телефона, телевизора и компютъра, ще изчезнат и ще бъдат заменени от еквиваленти на Google Glass, но много по-стилни и много по-адаптивни. В резултат на това цели индустрии, сред които модната индустрия, търговията, покупко – продажбата на недвижими имоти, образованието, туризма и забавленията ще бъдат преобразени напълно.

"HER," directed by Spike Jonze, a Warner Bros. Pictures release.

„HER,“ Warner Bros.

7. Изкуствен интелект

Ако познанията ви за изкуствения интелект се ограничават до Siri, време е да разширите хоризонтите си. Представете си софтуер, подобен на Джарвис от „Iron Man“, която не просто търсеше информация по зададени й въпроси, но и умееше да долови нюансите и да разбере същината на комуникацията. Разгледайте върху какво работят в момента IBM Watson, DeepMind и Vicarious и си представете свят, в който всеки от нас има личен асистент, който чете мейлите му, отговаря на кореспонденцията му и сканира биметричните му данни с препоръка да си пусне необходимите изследвания.

В този ред на мисли ви препоръчваме да изгледате филма Her (2013), в случай че все още не сте.

8. Блокчейн и биткойн

Ако все още не знаете нищо за блокчейните и биткойните – време е да промените това. Блокчейнът е  технологията, която ни позволява да си взаимодействаме без посредници – без банки, без борси, без граници, без правителства. И ако вече правите аналогия между блокчейн и биткойн – става дума за различни неща. Биткойн е първото значимо приложение на блокчейна, демонстриращо как може да си взаимодействаме без посредници при разплащане, тоест без банките. Заради успеха си в тази област, биткойн е неоспоримото доказателство за потенциала на научното откритие блокчейн, а хора като Марк Андрийсън продължават да инвестират десетки милиони в областта вярвайки в потенциала му.

По време на учението си в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн Андрийсън работи в Националния център за приложение на суперкомпютри. Там заедно с Ерик Бина създава Mosaic. След завъшването си Андрийсън се премества в Калифорния, където основава браузъра и пощенски клиент Netscape.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php