Какво е Интернет на нещата?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
women-leaders
Жените – бъдещето на бизнеса
09.05.2016
20130928_WBD001_0
Правилата на бизнеса според X Y и Z поколенията
25.07.2016

Какво е Интернет на нещата?

IoT-Graphic

Темата за „Интернет на нещата“ (Internet of things) се превръща във все по-желан субект на разговор както на работното място, така и извън него. Това е идея, която не само има потенциала да повлияе на начина ни на живот, но и на това как работим. Но какво точно представлява „Интернет на нещата“ и какво е и ще бъде влиянието му върху нас?

IoT-Graphic

Високоскоростният Интернет се превърна в широко достъпен, цената по свързването драстично намаля, все повече устройства се създават с Wi-Fi възможности и сензори, вградени в тях, а смартфоните се превърнаха в третата ни дигитална ръка. Всички тези фактори влияят за създаването на „Интернет на нещата“. Това е мрежата от физически устройства, превозни средства, сгради и други елементи, които са вградени с електроника, софтуер, сензори, изпълнителни механизми, както и са свързвани в Интернет мрежата, и всичко това позволява на тези обекти да събират и обменят данни помежду си.

Интернетът на нещата все още е в началния си стадий, но има една малка колекция от потребителски и няколко търговски устройства, които се използват от голяма част от света. Най-известните и разпространени подобни устройства са интелигентни термостати, както и осветителни системи. Други подобни включват електронни брави, устройства за домашна сигурност, различни сензори за температура, влажност на въздуха, водата, движение и отворени или затворени врати. Различни интелигентни зарядни устройства също са на разположение, което позволява на потребителите им да ги включват и изключват дистанционно.

Най-често свързваният обект с термина „Интернет на нещата“ е хладилникът, но битовата техника тепърва започва да се предлага с този вид мрежа вградена в нея. Става дума за сушилни, съдомиялни машини, везни за баня, робот прахосмукачки, вентилатори и, да, хладилници, които ще започнат да стигат до пазара във вид, който дори може да разговаря със собственика си.

Разбира се, както при всяко нещо в живота, и в сферата на Интернет на нещата се намират пропуски, които предстои да бъдат запълнени. Въпреки че много от иновативните устройства са на разположение да бъдат купени, механизмите на много от тях не са пригодени да се свързват с  устройства, произведени от други конкурентни марки, а когато това се случи, взаимодействието им е ограничено. Друг проблем е, че всяко устройство идва със собствено приложение за смартфон, което означава, че отново не можете да контролирате техниката си през едно унифицирано място. Компании като Google, Nest, Apple и Samsung се опитват да създадат мост между устройствата, но истината е, че е крайно необходима е единна система.

Важно предизвикателството за този вид електротехника е и неприкосновеността на личния живот и сигурност. Тези устройства, които първоначално са били замислени да бъдат използвани самостоятелно или в дома без да се свързват през Интернет, сега са изложени на по-голям риск да попаднат в грешните ръце и да дадат информация за вас и семейството ви. Ако не се вземат подходящи мерки за дигиталната сигурност устройствата във вашия дом могат да се превърнат в сензори и уреди за подслушване, например.

Добрата новина е, че много компании работят по разработването на различни малки чипове, които да бъдат имплементирани в устройствата, за да могат собствениците им да ги контролират. Дали този метод ще позволи предизвикателствата да бъдат решени, ни предстои да разберем. За сега най-доброто нещо, което можем да направим, е да образоваме себе си за потенциалните въздействия на Интернетът на нещата върху начина, по който работим и живеем.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php