Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
game
Силата на поставените бизнес цели!
03.04.2013
03
Как да печелим от идеите си?
11.04.2013

Модерните лидери – пожелание или реалност

follow_the_leader

Съвсем наскоро имах удоволствието да присъствам на семинар на тема как се създава коучинг култура в организациите, с гост лектор Карол Уилсън, дългогодишен сътрудник на милиардера Ричард Брансън. Специални благодарности на Equinox Partners за начинанието, което са предприели.

follow_the_leader

Тъй като коучинг е още непозната дума в българския език и самото понятие не е напълно изяснено, а ние сме българи, живеем в България и използването на чуждици не трябва да се превръща в приом, ще направя кратка формулировка. В буквален превод от английски coach означава „тренирам; подготвям за състезание”. Треньорът има за мисия да изведе най-доброто от всеки играч от отбора, да го доразвие, обогати, да му даде вяра в собствените способности, за да може, когато го изпрати на терена, този играч да се справи успешно сам.

Треньорът не е състезател, той може и да не бяга толкова бързо, колкото участниците в екипа си, да не е толкова силен, да не разполага с пълния набор способности, които те имат, обаче притежава едно ключово умение – да извади най-добрите качества на играчите от своя отбор наяве.

Как можем да пренесем този тип успешно поведение в организациите и фирмите и кои са основите направили Ричард Брансън толкова успешен?

Карол Уилсън сподели, че милиардерът е 100% коучинг лидер, стъпил върху трите носещи колони на коучинг културата – отговорност за действията, вяра в себе си и среда, освободена от прехвърляне на вина. Коучингът е същностна част от лидерството. Лидерите, белязали съдбата ни, обикновено предизвикват в нашето съзнание емоционални спомени, защото начинът, по-който те ни карат да се чувстваме променя живота ни.

Лидерът се характеризира със следното:

 • Той умее да слуша;
 • Вярва в хората си и своята визия за бъдещето;
 • Поставя предизвикателства;
 • Предизвиква доверие и уважение;
 • Отделя време и внимание на своя екип;
 • Отнася се с хората като с равни.

Добрият лидер е добър треньор. Той развива своята емоционална интелигентност (EQ) и тази на служителите си. Защото EQ е определящият фактор и при успешните оперативни нива, и при успешните управленски нива.

И така с няколко думи какво е коучинг:

 • Да задаваш въпроси;
 • Да изслушваш отговорите;
 • Да даваш яснота;
 • Да уважаваш;
 • Да изграждаш емоционална интелигентност;
 • Да градиш самоувереност.

Или както Карол Уилсън обобщи коучингът е поведение и отношение, а не само набор от умения. Докато менторът има големи познания в дадена област, умее да споделя опит и напътства, коучинг лидерът не отговаря, а пита, насърчава личната информираност, оставя се да бъде воден.

В българските организации въвеждането на коучинг културата ще е истинско предизвикателство. Мениджърът по нашите географски ширини има контролна и надзорна функция, хвали и порицава, организира, разпределя, обгрижва изпълнението на поставените задачи, мисли тактиката за изпълнение на стратегията и носи почти цялата отговорност за успеха/неуспеха. Хем е висше управленско равнище, хем много често е „на полето” рамо до рамо със своите управлявани. Служителите имат нужда от неговата твърдост, спокойни са, когато той има отговор на всеки въпрос, сърдити са, когато им се кара, но после тайно му се възхищават как не „им е минал номера” и се радват като малки деца, когато ги похвали. Спокойни са, защото той знае всичко, може всичко и носи цялата отговорност. Той е много повече ментор, отколкото коучинг лидер. Промяната в съотношението и изземването на наказателните функции на мениджъра създава риск от хаос и дезорганизация. Налага се всеки един член на екипа сам да поеме отговорност, преди някой да му се скара. Налага се да се прибере вкъщи и вместо да пусне любимото си риалити, да отвори някоя книжка или да прочете някоя статия за това как да преодолеем възраженията на клиентите. И най-страшното, равен е с всички други в екипа – какъв е стимулът да се развиваш, ако за колегата също ще има облага? Такива и ред други опасности стоят на пътя на мениджърът, който иска да се превърне в лидер.

Изходът от ситуацията се корени в промяната в мисленето на хората. И докато при вече работещите тази промяна ще коства много време и усилия, то бъдещето са децата. Родителите трябва да умеят да бъдат коучинг лидери, да откриват и насърчават талантите и увереността на децата си. Учителите, още тези в детската градина, в началното училище, имат шанса да изградят бъдещи членове на обществото, които да са отговорни, толерантни, непрестанно учещи се, съпричастни към другите.

Коучингът е култура на поведение, която ще бъде полезна не само на бизнеса и администрацията, а и в семейството и в приятелската среда.

The following two tabs change content below.

Борислава Ангелова

Стажант at NewTrend.BG
Юрист със силна икономическа и управленска насоченост. Страстен книгоман. Почитател на стойностното кино. Обичам културния туризъм и пътуванията по света.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php