Повечето приложения за съобщения не отговарят на изискванията за сигурност

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
unnamed
Chival Regal търси предприемачи в България и още 13 държави
23.10.2014
tumblr_nam026lISa1s3t6jso1_500
Случва ли се наистина дигитална трансформация в компанията ви?
10.11.2014

Повечето приложения за съобщения не отговарят на изискванията за сигурност

Messaging-Apps

Messenger, Whatsapp, Viber, SnapChat, Skype, Hangouts.. и така до безкрай. Ползвате поне едно тези приложения, нали? Нито едно от тях, обаче, не покрива минималните стандарти за сигурност. Заключението е резултат от изследване на EFF (Electronic Frontier Foundation).

Messaging-Apps

От EFF са изследвали над 40 популярни чат клиенти, приложения за съобщения, имейли и обаждания (гласови и видео). Анализирани са по седем признака – възможности за криптиране, дали кодът е видим за преглед от трети страни, могат ли потребителите да проверят самоличността на контактите без да се обръщат към доставчика на услуги и др. Резултатът е, че множеството приложения, при това най-популярните, не изпълняват минималните изисквания за сигурност. 

Сред изследваните приложения има такива, които изпълняват седемте условия, но те не са сред най-популярните и широкоизползвани – ChatSecure + Orbot, CryptoCat, Signal / RedPhone, Silent Phone, Silent Text и TextSecure. Факт е, че потребителите предпочитат Messenger, Whatsapp и Viber и едва ли тези резултати ще променят избора им.

Преди няколко месеца се появиха съмнения, че условията за ползване на Messenger са подвеждащи, но какво от това? Месец по-късно от Facebook „замазаха“ положението и успокоиха потребителите, че всичко е наред и нищо нередно не се случва.  Сякаш не пазим достатъчно личното си пространство – светът около нас не ни позволява, но и ние не опитваме. Истината, обаче, е, че приложенията, на които се доверяваме да съхраняват нашата комуникация, не са толкова сигурни. И не си мислете, че само защото не споделяте снимки и видео публично във Facebook като статус или в Twitter като tweet, а ги изпращате като съобщения, данните ви са защитени. Защото не са.

ffd

Изследването на EFF е част от „Кампания за сигурна и използваема криптография“, която има за цел обърне специално внимание на това как потребителите се „пазят“ в онлайн пространството и да ни накара най-малкото да се замислим. Всички резултати може да разгледате в таблицата тук.

The following two tabs change content below.
Моника Георгиева учи Маркетинг в Икономически университет, Варна. Член е на международната студентска организация AIESEC. Интересува се от дигитален маркетинг, IT и реклама.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php