7 важни правила при стартирането на стартъп

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
2005 China 605
Събота сутрин с: Майк Дохърти, бизнес ангел
15.08.2015
Domain-Name-Suggestion-Tools
Новите трендове в имената на стартъпите
19.08.2015

7 важни правила при стартирането на стартъп

childhood_dreams_-wallpaper-1680x1050

Стартирането на нов бизнес в днешната икономическа ситуация може да изглежда много трудно, но пък не е невъзможно. Редица българи с новородени старъпи доказаха това. Ето 7-те неща, които те открояват като най-важни при стартирането на стартъп:

childhood_dreams_-wallpaper-1680x1050

Уцелване на точното време

Т.н. „тайминг“ е много важен в два аспекта- първо, изключително важно е да знаете кога точно да стартирате вашата компания. Така както е нелогично да отворите книжарница в края на май, така е и със стартъпите- в зависомост от дейността си трябва правилно да прецените кога ще стартирате. И второ- организацията на старъпа трябва да отнеме колкото се може по- малко време. Не казваме да стартирате от днес за утре, но не се впускайте в прекалено много анализи на статуквото, фокусирайте се в бързи анализи на потенциалния пазар и съществуващата конкуренция.

Имайте детайлен бюджет

Много честа грешка на младите предприемачи е идеята, че веднага щом получат малко по- голяма сума пари, те ще ги използват за покриване на всички планирани и непланирани разходи. Всъщност изключително важно е да имате много детайлен бюджет и да знаете за какво и кога ще бъде изразходвана всяка стотинка, която влиза в компанията ви. Ако не сте експерт по финансите, може би е добра идея да намерите такъв.

Самодисциплина

Ръководенето на бизнес, особено ако сте нови в това, изисква много завидна доза дисциплина. Тук не говорим само за парите и тяхното харчене, но и за поставяне и преследване на цели, постоянство, воля, определяне на работен график и още много други.

Много добри социални умения

За добро или лошо, стартирането на бизнес винаги е свързано с наличието или липсата на познанства във високите нива на бизнеса. Ако нямате такива- именно много добрите социални умения ще ви помогнат да се сближите с правилните хора, от които ще почерпите опит и които вероятно ще могат да ви помогнат по един или друг начин.

Гъвкавост

Освен дисциплиниран, един предприемач трябва да е и гъвкав. Много често ще се случва така, че методите, които използвате ще се оказват неефективни, краткосрочните цели- непостижими, очакванията- нереални. Тук е моментът, в който трябва да покажете своята гъвкавост и да успеете така да промените себе си и компанията си, че да успеете да изплувате без да губите основната си мисия (бел. авт.- вземете за пример преструктурирането на Google в Alphabet)

Пари

Със сигурност не е изненада, че за стартирането на нов бизнес са нужни финансови средства. Понякога- изключително много. За щастие има много начини за тяхното набиране- собствени средства, инвестиции от бизнес ангели, заеми или краудфъндинг- изберете най- подходящия начин и дайте всичко от себе си, за да успеете.

Постоянство

Предприемачеството е въпрос на любов и както при всяка голяма любов, за да бъде то успешно, са  необходими страст и упорство. По пътя към успеха има спънки и провали, но може би всички тези пикове и спадове са тези, които правят предприемачеството удовлетворяващо занимание.Почти всяко предизвикателство може да се преодолее с постоянство. Когато насочите мислите си към своята цел и сте готови да направите всичко необходимо, включвайки търпение, добър тайминг и прибавяйки стратегията да стигнете дотам- в крайна сметка ще разберете защо е важно да сте постоянен.

The following two tabs change content below.

Венцислава Николова

Главен редактор на Newtrend Media и Основател на JUMP Project at JUMP Project
Венцислава Николова е основател на JUMP Project. Занимава се със социално предприемачество, организиране на културни мероприятия, активен доброволец в различни неправителствени организации, а по професия е специалист по човешки ресурси. Обича да работи с и за хората и вярва в теорията на "libre knowledge"- знанието трябва да е безплатно и споделено.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php