Кой с какво участва на Sofia StartUP Weekend Mobile?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Accounting-Tools-for-Your-Startup
Мариела Илиева: „Преди да стартирате бизнес, направете си план“
02.04.2013
Happiness
Кои са успелите българи?
10.04.2013

Кой с какво участва на Sofia StartUP Weekend Mobile?

modez-cover

Безспорно Startup Weekend е едно от най-вдъхновяващите събития, които се провеждат в страната ни – 54- часово предизвикателство за предприемачи, програмисти и дизайнери и ентусиасти, които трябва да създадат и валидират реален бизнес проект и да го защитят пред потенциални инвеститори и бизнес ангели в края на събитието.

sofia_startup_weekend

В момента тече четвъртото издание на Sofia StartUP Weekend, който се провежда в централата на Vivacom, а  темата на изданието този път са мобилните приложения.

Над 120 са участниците в Sofia StartUP Weekend Mobile. В петък вечер, в рамките на един час бяха представени над 66 бизнес проекта – от тях публиката гласува и одобри като фаворити 25, около тях бяха сформирани и екипите. Приложението на стрийт мода – ModeZ, с което нашият основател и главен редактор Ивелина Атанасова се яви на пич беше класирано измежду първите пет бизнес идеи.

В събота и неделя e разработването на прототип на идеята и валидирането й. Изключително важно е екипите да съумеят да докажат – не само на себе си, но и на журито и останалите участници в StartUp Weekend-a, че идеята има пазар, че продуктът и интересен и полезен на потребителите и има бизнес модел за монетизация на проекта.

Събота беше и денят за консулатции и насоки от менторите на събитието за изграждане на бизнес модела и технологичната устойчивост на прототипа. Сред най-интересните ментори, с които имахме възможността да се запознаем и говорим бяха Питър Бродски – директор в музикалната платформа SoundCloud, Павел Иванов, българинът в екипа на Firefox OS и Крис КеСи-хай – коуч с над 10 години опит в Тайван – една от процъфтяващите икомики в световен мащаб.

Sofia StartUP Weekend Mobile ще завърши в 17 часа в неделя, когато участниците трябва да представят своите готови проекти. Журито, което този път ще оценява проктите включва представители на фондовете LAUNCHub и Eleven, VIVACOM и експерти в създаването и маркетирането на мобилни приложения. Организаторите са предвидили награди за победителите, подаръци за всички участници и парти, което ще закрие тазгодишното издание на 54-часовото събитие.

startup_weekend_2

Кои са проектите, които участват в Sofia StartUP Weekend Mobile?

1. Clusterize е приложение за Android, което категоризира потребителите по интереси, посочени в профилите им във Facebook, LinkedIn, FourSquare и други. Лидер на отбора е Георги Стоянов (разработчик). Другите от екипа са Мирослав Бекяров (дизайнер), Диляна Добринова (non-technical), Теменужка Панайотова (non-technical), Тодор Бръчков (разработчик) и Ивайло Караманолев (разработчик).

2. Food Flow е мултиплатформено приложение, което предоставя на потребителите си ежедневно съвети за здравословно хранене и готвене. Съветва потребителите си как да приготвят здравословни ястия с продуктите, с които разполагат в хладилника и им е в помощ при изготвянето на списък с рецепти на седмична база. Списъкът със седмичното меню може да се конвертира в списък с продукти, които трябва да бъдат напазарени. Предвидени са рецепти за нискокалорични диети. Лидер на екипа е Павел Въчков (non-technical) и включва още Николай Александренко (дизайнер), Георги Ангелов (дизайнер), Георги Костадинов (разработчик) и Иван Пенчев (разработчик).

3. Mathemania e мултиплатформена игра, която позволява на потребителите да се състезават и да сравнят познанията си по математика – един срещу друг в реално време. Лидер на екипа е Дарин Маджаров (non-technical) и включва Мартин Нанков (non-technical), Светлана Цонева (дизайнер), Николай Казмин (разработчик) и Веселина Радева (разработчик).

4. The Challenge е приложение за iOS, която позволява на потребителите да предизвикват приятелите си да търсят и откриват скрити награди/ подаръци в реалния (офлайн) живот. Лидер на проекта е Наталия Пацовска (разработчик) и включва Емил Морашлиев (разработчик), Ники Стоицев (разработчик), Васил Енчев (дизайнер) и Филип  Филипов (non-technical).

5. Color Machines е приложение за iOS и Android – търсачка за модни артикули по цветове. Лидер на екипа е Георги Къдрев (non-technical) и включва Мартин Бонов (дизайнер), Роберт Димитров (разработчик), Иван Николов (разработчик) и Йордан Петров (non-technical).

modez-shop-screen6. ModeZ е мултиплатфорено приложение iOS, Android и уеб. Потребителите снимат уличната мода от своя град (street style) след зададена седмична тема, за да спечелят предваритено обявена награда. Целта е да се изгради карта с модните тенденции от цял свят и потребителите да имат възможността да пазаруват цялостни стайлинг решения според модните тенденции на част от най-големите градове по света – Токио, Париж, Лондон, Истанбул, Дубай. Екипът организира игра във Facebook, активна до неделя (07 април) – 14:00 за всички фенове на страницата, които печелят код за отстъпка за пътуване до Лондон, Париж или Дубай, организирано от туристическа агенция Loyal Travel. Участниците имат още възможност да спечелят сатенен топ от пролетно – лятната колекция на дизайнерката Лора Николаева и нейната модна линия –  GENE и 1 безплатен билет за Startup Weekend Varna (31 май – 02 юни).

Лидер на екипа е Ивелина Атанасова (non-technical) – основател и собственик на NewTrend.bg и включва още Алекс Токмакчиев (дизайнер), Дани Рангелов (iOs разработчик), Галин Желязков (non-technical), Димитър Данаилов (Android разработчик), Иван Атанасов(non-technical) и Александър Георгиев (разработчик).

7. Rewords е приложение за iOS, което симулира програмите за лоялност. Приложението позволява на потребителите да събират точки по картите си за лоялност от различни електронни магазини (вместо познатите ни до момента хартиени ваучери). Предвидени са различни гейминг функции. Лидер на елипа е Мария Василева (non-technical) и включва още Васил Чинчев (non-technical), Станислав Божков (non-technical), Иво Иванов (дизайн), Станимир Каросеров (разработчик) и Валентин Алексиев (разработчик).

8. Leest е приложение за iOS, което позволява на потребителите да се абонират за to-do списъците на приятелите им (мениджъри, учители, познати и т.н) и да идентифицират по по-лесен начин задачи, които са им били възложени, за да ги изпълнят в срок. Лидер  на екипа е Юлиян Кунторов (разрботчик). Членове на екипа са още Стоян Найденов (non-technical), Николай Коцев (разработчик) и Иван Бидев (разработчик).

9. We Jam е приложение за iOS, чиято аудитория са музиканти DJ-и и всички свързани по някакъв начин с музикалната индустрия. Приложението им позволява да използват платформата, за да добавят различни звукови ефекти, докато свирят. Лидер на проекта е Александър Миланов (non-technical) и включва още Иван Джеферов (разработчик), Красимир Младенов (разработчик) и Антон Иванов (дизайнер).

10. Split trip е приложение за пътуване, написано за iOS. Лидер на екипа е Димитър Босовски (non-technical) и включва още Жанет Тодоровa (non-technical), Николай Янев (разработчик), Tим Гослин (разработчик) и Георги Николов (дизайнер).

11. Unlockify е приложение за iOS, който помага на потребителите да отключват входната си врата с помощта на мобилния им телефон. Таргет на приложението са „затворените жилищни комплекси“, където потребителите биха могли да дадат административен достъп на портиера например. Лидер на проекта е Антон Ружеков (разработчик) и включва още Боби Ракова (разработчик), Елена Антонова (разработчик) и Георги Горанов (non-technical).

12. Wokator ще позволи на компаниите да получават обратна връзка за продуктите и предоставяните от тях услуги посредством QR код. Лидер на екипа е Тодор Михайлов (разработчик) и включва още Светлин Петров (non-technical).

workator

 

13. Get Active e мултиплатформено приложение, което обединява хората по интереси.Лидер на екипа е Велислав Панчев (non-technical) и включва още Николай Димчев (дизайнер), Александър и Николай (разработчици).

14. Boringfree.com е приложение за Icenium, което помага да хората да се сбогуват със скуката. Потребителите имат възможността да създадат и да се присъединят към събития, които са в близост до тях и според предложенията, които платформата им предоставя. Ще имат възможността да разглеждат какво се случва на различни интересни за тях места, както и да ги филтрират по категории (изложби, клубове и др.) преди да се присъединят. Лидер на екипа е Георги Прусийски (разработчик) и включва още Иво Кръстев (разработчик), Пламен Тодоров (разработчик), Стефан Иванов (дизайнер) и Росен Русенов (non-technical).

15. Shopping Zone е модно приложение за Android, което позволява на потребителите да избират и купуват продукти, подбрани според тяхните предпочитания и активности. Лидер на екипа е Калин Лилов (non-technical) и включва още Иван Петков (non-technical) и Димитър Данаилов (разработчик).

16. Trake е игра от типа „змия“ в реално време, която е писана за Android и iOs е базирана на геолокация – позволява на потребителите да преминават през терена в района, в който се намират, пресъздаден в електронна среда.  Лидер на екипа е Калоян Тошев (дизайнер) и включва още Велислав Велев (non-technical), Петър Тодоров (non-technical) и Николай Найков (разработчик).

17. Bulgaria InSight е мобилно приложение, което имплементира в себе си туристическа информация на България за културни и исторически паметници, регионални събития, екскурзии и други.  Лидер на екипа е Даниел Захариев (разработчик) и включва още Силвия Йорданова (non-technical) и Чавдар Грудев (дизайнер).

18. Puzzle Break е приложение за iOS, което предизвиква потребителите да редят пъзели офлайн. Целта на приложението е да им помага да открият липсващото парченце, когато имат затруднение в нареждането на картинката. Лидер на екипа е Димитър Станчев (дизайнер), Иван Манчев (non-tech), Светлин Пенков (developer), Стелла Садова (разработчик) и Спас Билярски (разработчик).

19. Pokani Me е приложение за Android, което насърчава социалния живот на тийнейджърите. Когато се намират на публични места, потребителите ще имат възможността посредством Wi-Fi сигнал да си разменят информация един за друг, използвайки мобилните си телефони, за да се запознаят. Лидер на екипа е Александър Бигс (non-technical) и включва още Александър Джарапов (дизайнер).

20. Runner е приложение за Android, което насържава потребителите да излязат навън и да спортуват. Лидер на екипа е Маруш Денчев (разработчик) и включва още Кристиана Раймер (дизайнер), Теодор Димитров (non-technical) и Росен Тихомиров (разработчик).

21. Startup Weekend Meta e приложение с „риспонсив“ дизайн, чиято цел е да геймифицира книгата Startup Weekend – мултиплеър игра за предприемачи. Целта й е да насърчи тинейджърите и младите хора да се запалят по предприемачеството и да усвоят инструментите за създаване и управление на собствен бизнес, спечелвайки своята независимост от родителите си. Проектът ще им позволи да основават свои клубове по предприемачество в училищата, да организират Startup Weekend-и, да преминат различни курсове по предпремачество и да бъдат в състояние да менторстват. Лидер на проекта е Димитър Караманчев (разработчик) и включва още Радослав Иванов (non-technical) и Стефан Ковачев (разработчик).

22. Epicenter е приложение за Windows Phone, което позволява да бъдат идентифицирани спортните събития в околността на база геолокация. Лидер на проекта е Никола Иринчев (разработчик) и включва още Николина Петрова (дизайнер), Искрен (non-technical) и Николай Николаев (non-technical).

23. Edubot е приложение, което „отваря“ образованието и случващото се в училищата за обществеността, давайки възможност на софтуерните компании да станат част от него. Целта е информацията за постиженията на „отличните“ учениците от средните училища да бъде структурирана и организирана като база с данни и интегрирана в мобилно приложение. Лидер на екипа е Александър Китов (дизайнер)и включва още Веселин Русинов (developer), Владимир Алексив (разработчик) и Стоян Дипчиков (non-technical).

24. Help.Buy.Sell е приложение за Icenium, което насърчава потребителите да продадат ненужните си вещи и да дарят парите на кауза, която подкрепят – подкрепа на животоспасяващи кампании или събиране на средства за изграждане на повече детски площадки например. Лидер на екипа е Цветомила Михайлова (разработчик) и включва още Димитър Димитров (дизайнер) и Петя Пехливанова (non-technical).

25. Talkie е приложение за Android и IOS, което помага на децата (3+) да научат чужд език посредсвтомкартинки, които им биват показвани и систематично повтаряне на думата – първо от страна на телефона, после от детето. Лидер на екипа е Николай Василев (разработчик), Мая Банкова (дизайнер), Калин Цеков (разработчик) и Димитър Димитров (non-technical).

Впечатленията ни от събитието?

Изключително, както всеки път всъщност – изморително, но вдъхновяващо, емоционално и безкрайно, безкрайно любимо – три дни, в които можеш да научиш много, да се запознаеш с част от най-добрите ни дизайнери, програмисти и бъдещи успели предприемчи на България.

И ако Светлин Наков сподели с нас преди няколко месеца за това как мечтае „България да се превърне в Силициева долина на Европа“, то повярвайте ни, именно Startup Weekend-ите са едно от ядрата, които ще дадат начало на сбъдването на тази мечта.

Ако никога не сте посещавали Startup Weekend, на 31 май стартира варненското издание – време е да поправите тази грешка, а на всички смелчаци ние обещаваме преференциални условия като читатели на NewTrend.bg – медиен партньор на събитието и с представител измежду екипа на менторите в лицето на нашия основател – Ивелина Атанасова.

[sws_yellow_box box_size=“620″] Използвайте коментарите долу, за да споделите кой измежду всички 25 проекта е ваш фаворит или гласувайте в Twitter с #swsofia и не забравяйте да подкрепите ModeZ във Facebook на адрес – https://www.facebook.com/ModeZ.me. [/sws_yellow_box]

modez-cover

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php