Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Dublin-Web-Summit-520x245
Девет български стартъпа на Web Summit 2013 в Дъблин
06.08.2013
Renew
Кошчета за боклук ни следят къде ходим – рекламодателите са щастливи!
09.08.2013
cupcake

Дами и господа предприемачи,

Смятате ли, че съществува „такова животно“ като най-добрия StartUp? Може би да, може би не, но каквото и мнение да имате, бъдете готови то да бъде опровергано в следващите редове.

cupcake

Наскоро в една от моите статии бях изразил мнение, че един предприемач не трябва да започва свой StartUp само в името на някаква си печалба. Мисията му трябва да бъде свързана със създаване на добавена стойност за обществото и най-вече – да тласка човешката раса напред.

Дойде време да ви докажа, че съществуват такива хора. Представям ви Чарлс Бест и най-гениалния (поне за мен) StartUp – DonorsChoose.org.

Накратко за DonorsChoose.org – Всичко започнало през 2000г., когато един съвсем обикновен млад учител от Ню Йорк (квартал Бронкс), решава да стане предприемач. Или не, не беше така, простете. Учителят Чарлс Бест решава да помогне на своето училище и в последствие става предприемач.

В самото начало на 21век, точно когато уеб пространството все още е невинно и неопетнено, на младия учител му хрумва блестяща идея.  Той измисля начин как да използва този възходящ тренд в полза на своето училище. Чарлс Бест създава платформата DonorsChoose, която по неофициални данни поставя началото на crowdfunding-а (социална благотворителност). По своему, тази платформа предоставя възможност на всички проактивни учители в САЩ да създадат свой интерактивен проект за деца и ученици, който да бъде подпомогнат и стартиран чрез дарения. Проект, насочен към развиване на образованието!

Както вече споменах, идеята се зародила през 2000г., докато Чарлс Бест и негови колеги обядвали в училищната столова. В свое интервю г-н Бест споделя, че за да реализира тази своя гениална идея, той имал нужда от екип. Всички ученици, на които преподавал, се включили като доброволци в реализирането на този проект.  Млади предприемачи – бъдещето!

В началото той очаквал голяма обществена подкрепа, но в крайна сметка не я получил. Той бил принуден със собствени средства да подпомогне проектите на своите колеги. Знаел, че е нужно търпение. Вярвал в скорошния успех на своята идея.

Какво смятате, че се случва по-натам? Идеята реализира ли се? Постига ли желания успех?

През първата година и половина Чарлс Бест и неговият екип от доброволци не реализират никакъв прогрес. И след това се случва нещо ужасно. Ужасно за американския народ, но не и за прогреса на DonorsChoose. Както всеки един StartUp, и този има своя „Аха!“ момент.

След тъжните събития на 11 септември 2001г. един учител и неговите първолаци решават да се отблагодарят на един пожарникар, който ги спасил от бедствията. Те решили да направят концерт, но за тази цел имали нужда от инструменти и за това решили да използват DonorsChoose. Тук идва и „Аха!“ моментът на идеята на Чарлс Бест. Ужасните емоци от събитията покрай 9/11 отворили нова страница в социалната благотворителност.  От тогава до ден днешен, г-н Бест и всички, участвали в реализирането на тази идея, се радват на невероятен успех.

През последните 2 години (2011-2012г.) DonorsChoose регистрира над %60 ръст в набирането на средства за проекти, свързани с рaзвиване на креативност у деца и ученици. Повече от хиляда човека са дарили около $300 000 за 1050 проекта, които обхващат приблизително 191 000 ученици.

А от създаването на платформата до сега – $185 милиона долара, над 360 000 проекта, над 9 милиона ученици. Впечатляващо! Тук може да проследите промените на живо.

Отново искам да ви напомня, че никой не иска да печели пари за себе си, а напротив – за другите.  Не знам дали съществува терминът социален предприемач, но Чарлс Бест е точно такъв. Дъ Бест!

Какво ли би било, ако има такава платформа в България?

Какво би било и ако има повече социални предприемачи, а не меркантилни бизнесмени?

Въпроси, на които  едва скоро ли някой би могъл да намери отговори.

На всички ни е ясно, че образованието е една от сферите, в които ние изоставаме значително.  Видяло се е, че управляващите нищо не могат да направят. И за това..

Не смятате ли, че вече е време да вземем нещата в свои ръце?

The following two tabs change content below.

Стилиян Запорожанов

Стажант at NewTrend.bg
Стилиян Запорожанов е 22-годишен финансист по образование, но авантюрист по душа. Занимава се със спорт от 14 години и интересите му са в областта на психологията, личностното развитие,екстремните спортове и маркетинга.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php