Самер Карам: „Успехът се случва въпреки лошите неща и не благодарение на добрите“

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
74618_10201188696534494_812044176_n
Стоян Дипчиков: „Ние сме малка страна, която се развива, но имаме страшно много талантливи хора“
28.03.2014
slide1
2014 ще бъде годината на WiFi маркетинга
14.04.2014

Самер Карам: „Успехът се случва въпреки лошите неща и не благодарение на добрите“

samer karam

Миналата седмица публикувахме завладяващото интервю със Стоян Дипчиков от Despark. Със Стоян се срещнахме на организираното от LAUNCHub събитие Long Weekend Sofia, където 25 талантливи високотехнологични стартъпа бяха представени пред местни и международни инвеститори. Форумът се проведе на два етапа – на първия 12 компании в напреднал стадии презентираха своите проекти пред бизнес ангели от цял свят; на следващия етап 13 екипа представиха своите разработки, търсещи допълнителна менторска и коучинг помощ.

samer karam

Следващото ни интервю е със Самер Карам, човекът, който работи в нелесните условия на политическа нестабилност в родната му страна – Ливан. Той е създател и изпълнителен директор на акселераторите alice. и Seeqnce. Инвестирал е в девет стартъпа, пет от които в момента са мултимилионни компании.

_ Как се прави бизнес в тези трудни времена за страната ти?

Първото нещо като предприемач, което се научих да правя е как да държа оръжие. Имам една моя максима, следваща ме неотлъчно в живота: „Успехът се случва въпреки лошите неща и не благодарение на добрите!

С други думи, за да ти е комфортно, трябва преди това да ти е некомфортно. И дори някой ден да имам всичко, ще продължа да си го правя трудно и мизерно. Това е рецептата за моя успех.

 _ Може ли човек да бъде научен как да бъде иновативен?

Иновативността е относително понятие. Много често тя е преекспонирана и в пълния си смисъл на думата продуктът не е иновативен, а само нов за пазара. Ако нямаш продукта, но имаш нуждата от него, тогава правиш най-лесното – създаваш продукта.

_ На какво според теб се дължи развитието на стартъп пазара в България?

Тайната се крие в Съветския съюз. Тогава България е била информационен център и свързващо звено. Това несъмнено е добро начало, имайки предвид колко високо се цени информацията като ресурс в днешни дни. България има това преимущество и трябва да го пази със зъби и нокти. Защото, както се вижда, в по-голямата част от случаите, успехите тук се постигат самостоятелно, с много борба и малко финанси.

_ Какво те задържа в Ливан, когато голяма част от бизнеса ти е позициониран в Лондон и Ню Йорк?

Както казах по-рано, когато се появи нужда от нещо, което го няма, аз просто го вземам от едно място и го внедрявам в друго. Тази липса често се наблюдава, както в Ливан, така и в България. Истината за нашите страни е, че ние нямаме нужда да създаваме иновативни продукти, достатъчно е само да открием липсващите и да ги въведем в нашето културно ежедневие. Това е и причината, поради която аз съм позициониран в моята страна.

_ И накрая, би ли споделил с едно изречение каква е твоята тайна съставка?

По-скоро общовалидно е, че пълното удоволствие постигаме, когато сме работили под напрежение.

Очаквайте интервюта с Юрий Зайцев, представител и водещ партньор на Microsoft за централна и източна Европа, Дейвйд Скенлън от ирландската компания за бизнес развитие – Enterprise Ireland и латвиеца Едмундс Валантис, директор на отдел „Европейски фондове“ към министерството на икономиката в Латвия.

http://www.heisenbergmedia.com/
*Снимка: Дан Тейлър/Heisenberg Media
The following two tabs change content below.
Бакалавър маркетинг. Интереси, ориентирани към уеб и медиен дизайн и предприемачество. Обожавам дългите, спонтанни пътувания и джаз.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php