Стоян Дипчиков: „Ние сме малка страна, която се развива, но имаме страшно много талантливи хора“

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
hootsuite
Стартира HootSuite Labs с поглед към развитието на социалните технологии
12.03.2014
nest
Откриха дефект в термостата Nest, който Google придоби за 3,2 млрд. долара
30.03.2014

Стоян Дипчиков: „Ние сме малка страна, която се развива, но имаме страшно много талантливи хора“

74618_10201188696534494_812044176_n

Миналата седмица бе изключително интересна за група предприемачи, ментори и инвеститори. Благодарение на организираното от LAUNCHub събитие Long Weekend Sofia 25 талантливи високотехнологични стартъпа бяха представени пред местни и международни инвеститори. Форумът се проведе на два етапа – на първия 12 компании в напреднал стадии презентираха своите проекти пред бизнес ангели от цял свят; на следващия етап 13 екипа представиха своите разработки, търсещи допълнителна менторска и коучинг помощ.

От Despark не пропуснаха възможността да се присъединят към свежата атмосфера на събитието. Да говори с нас се съгласи представителя на Despark Стоян Дипчиков.

_ Здравей първо! И второ, би ли споделил няколко думички за себе си?

Здравейте! Казвам се Стоян Дипчиков и съм технически директор в Despark. Despark е медия, която се занимава с мобилни и уеб приложения. Известни сме предимно на англиски и американски компании. Освен това много обичаме стартъпите. Те са едни от предпочитаните от нас директни клиенти.

 _ Какво мислиш за предприемачеството у нас? Бъдеще или балон?

Изглежда като балон със сигурност (смее се). В последните години твърде рязко започна да се шуми покрай това. Но пък от друга страна стартъпърството осигурява страшно много икономически ползи за страната. Виждаме и явната концентрация на различни събития и мероприятия от този род в София. За мен лично това е много добра реклама и възможност за младите хора да се развиват и експериментират с бизнеса. И въпреки че България не е икономически силна страна, тя дава широко поле за изява и прогрес.

 _ Тъй като страната ни ражда все повече добри дизайнери и ИТ специалисти, как мислиш  ти, дали това е достатъчна предпоставка България да се превърне в Силициевата долина на Европа?

Напоследък често се спряга този въпрос. Ние сме малка страна, която се развива все още, но имаме страшно много талантливи хора. Твърдя това с голяма увереност, защото в Despark познаваме тази среда, имаме пряка намеса в нея и познаваме младите хора, които не спират да се развиват. Общо взето хората, с които работя, са буквално между 20-35 години. Така че примерите, които съм въждал са наистина впечатляващи. И ако успеем да задържим този темп, вярвам, че имаме шансове да се наложим като сериозен “играч” в региона. 

_ Последният ни въпрос е кои са новите трендове според теб?

Бих казал, че продуктите на мобилния свят са си безпорен тренд. Те са нещото, към което пазара се стреми. Сериозно е развитието на онлайн услугите, като в последно време почти всяка една услуга може да се срещне онлайн. Един пример, без да посочвам имена, е стартиралото наскоро мобилно приложение, което симулира търговски център, където можеш да си закупиш всичко онлайн, а в последствие да отидеш да си го ползваш.

Очаквайте интервюта с Юрий Зайцев, представител и водещ партньор на Microsoft за централна и източна Европа, Дейвйд Скенлън от ирландската компания за бизнес развитие – Enterprise Ireland, Самер Карам, израелеца инвестирал в 9 стартъпа, 5 от които със статута на мултимилионни компании и латвиеца Едмундс Валантис, директор на отдел „Европейски фондове“ към министерството на икономиката в Латвия.

The following two tabs change content below.
Бакалавър маркетинг. Интереси, ориентирани към уеб и медиен дизайн и предприемачество. Обожавам дългите, спонтанни пътувания и джаз.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php