SuperHosting.bg отчете 45% пазарен дял. Какво вещаят тенденциите на хостинг пазара?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
tumblr_nam026lISa1s3t6jso1_500
Случва ли се наистина дигитална трансформация в компанията ви?
10.11.2014
fb03e2a3e8fb66fe2d7a4c8823d8796a2dc7ea6dca2d564cf6ea9fbe0b181a0b
WeWork Commons напомня LinkedIn, но не съвсем
20.11.2014

SuperHosting.bg отчете 45% пазарен дял. Какво вещаят тенденциите на хостинг пазара?

superhosting

В България функционират над 100 000 интернет домейна и близо 45% от тях са на сайтове, хоствани от СуперХостинг.БГ. По случай своята деветгодишнина, на специална пресконференция, компанията представи данни за досегашното развитие на сектора и отрази някои от най-значимите бъдещи тенденции в него.

superhosting_pressconference

През последните три години секторът на уеб хостинг услугите в България е нараснал с над 35% по отношение на броя регистрирани домейни и към момента надминава 100 000, по данни на hosterstats.com. Ако международните статистики поддържаха официални данни за „.bg“ и „.eu“ домейните, статистиката става почти двойна и регистрираните домейни в България нарастват до 180 000.

СуперХостинг.БГ, които съвсем скоро отпразнуваха своя девети рожден ден споделиха на специална пресконференця днес, че хостват 44 882 от домейните по данни към 1 октомври 2014 г., което е 44.78% от общия пазар. Компанията заема първо място по този показател за всяка от последните четири години.

„Радващо е, че през последните дванадесет месеца СуперХостинг.БГ отчита ръст на хостваните домейни от 17,4%, но за нас по-важното е, че това е един бързоразвиващ се технологичен сегмент, който е запазил възходящи темпове на развитие дори и в период на криза и който позволява на голям брой малки фирми и стартиращи предприемачи да започнат и да развият своя бизнес наравно с големите компании. Според мен, една от основните причини за положителната тенденция е нарастването в броя на собствениците на сайтове, които не са технологични специалисти и нямат сериозни ИТ познания. Свидетели сме на все по-широкото навлизане на технологиите от типа „софтуер като услуга“, което улеснява все повече хора да правят бизнес в интернет,“ заяви Методи Дреновски, управител на СуперХостинг.БГ.

open_sourceМетоди Дреновски представи статистика, според която огромен брой български сайтове са базирани на отворени и лесни за използване платформи като WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal и др.

Към 31.11.2014 г. са излезли общо 117 нови домейна, а до края на годината се очакват още над 10 и над 30 на пререгистрация. Сред атрактивните нови домейни, които ще излязат до края на годината са: .click, .help, .engineer, .restaurant, .world, .forsale, .business, .software, .dentist, а най-купуваните за 2014г са .clothing (9,8%), .guru (5,73%), .kitchen, .construction, .estate, .lighting, .today, photography, .gallery, .club.

Ако трябва да базираме анализите си за потребителското поведение на българина на база новите домейни, то неминуемо бихме се съгласили, че дрехи и аксесоари, недвижими имоти и нощен живот/ забавления са сред предочитаните браншове за стартиране на бизнес, а всеки пети консултант се счита за гуру, занимава се с фотография или готвене и обещава резултати „днес“.

„Новите домейни са показателни за това, че интернет браншът става все по-отворен към малкия бизнес и към специфични професии като зъболекарите, ресторантьорите, водопроводчиците, консултантите, модните дизайнери и др.,“ смята Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ. „Фирмите, които сега стартират своето онлайн присъствие, получават сериозно конкурентно предимство пред тези, които все още не са направили тази стъпка. На практика, един добре развит уебсайт може да направи една малка фирма равностойна в много отношения на една голяма корпорация, а гъвкавите софтуерни платформи за управление на съдържанието и достъпните възможности за маркетинг в социалните мрежи позволяват на всяка малка фирма или физическо лице да се сдобие с хубав уебсайт.“

superhosting

Представители на хостинг компанията коментираха и предстоящото въвеждане на „.БГ“ домейн на кирилица, който международната организация ICANN одобри:

„Беше сформирана работна група с участието на министерството, Българската академия на науките, сдружение Унинет, в което членува и СуперХостинг.БГ и което е първият инициатор на процедурата по получаване на домейн „.БГ“, фирма Регистър.БГ – като регистър на домейните „.BG“, Българската асоциация за информационни технологии и Интернет общество“ – разказа Любомир Русанов. „Целта на работната група е до уточни стъпките, които трябва да се предприемат, така че да заработи домейнът „.БГ“.

През последните няколко години, СуперХостинг.БГ се утвърди като най-бързо развиващата се и най-голяма хостинг компания на българския пазар. Днес тя предлага споделен хостинг, регистрация на домейни в повече от 200 различни области (TLD), виртуални и наети сървъри, cloud услуги, издаване и инсталиране на SSL сертификати, услуги, свързани с популяризация на уеб сайтове и др. 

The following two tabs change content below.
Моника Георгиева учи Маркетинг в Икономически университет, Варна. Член е на международната студентска организация AIESEC. Интересува се от дигитален маркетинг, IT и реклама.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php