Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Тех индустрията наложи социално равноправие на работното място.
април 13, 2016
IoT-Graphic
Какво е Интернет на нещата?
юли 18, 2016

Жените – бъдещето на бизнеса

women-leaders

Когато говорим за кариера в бизнеса най-често си представяме мъже, заемащи лидерски позиции в големи компании, но защо една толкова интересна сфера за професионално развитие да бъде асоциирана само с мъжко присъствие?

women-leaders

Във времето, в което живеем, все по-малко говорим за дискриминация и сексизъм на работното място, защото все повече жени заемат важни позиции в проспериращи компании. Всички специалистi по кариерно развитие твърдят, че един екип е по-продуктивен и ефективен когато е смесен, затова и по естествен път темите, които ни вълнуват и обсъждаме, са по-скоро ориентирани към насърчаване на младите жени към амбиция и стремеж във високите върхове на професиите си и достойно място в бизнеса редом с мъжете. Благодарение на този начин на мислене с всяка изминала година резултатите от статистическите проучвания за това къде стоят жените в бизнес сектора стават по-позитивни, а наградите и отличията все повече.

Разбира се, има и много изключения, които доказват, че този сектор не е никак лесно поле за работа и борбата и конкуренцията в него са непрекъснати. Много жени, например, напускат бизнеса, защото нямат достатъчно време за семейството си, работата им включва прекалено много пътуване, напрежението, което изпитват ежедневно, е нетърпимо, работните часове са повече, както и други сходни причини. Все повече специалисти по темата, включващи главно жени лидери, считат, че тези проблеми възникват заради липсата на достатъчна образованост на момичетата в ранна детска възраст, което може да бъде избегнато само при промяна в образователната система.

Правителствата на силните икономики работят усилено със специалисти от големи компании, неправителствени организации, университети и институти, за да се справят с този проблем. Вкарват се бизнес часове в програмата на учениците в основните училища, организират се лагери, семинари и състезания по предприемачество за момичета, създават се места за стажове в големи компании където младите жени могат да започнат работа веднага след завършване на образованието си. Всичко това се прави с цел още от малки децата да не разграничават професиите на „женски“ и „мъжки“, а да копнеят за реализация във всяка една сфера.

По всичко личи, че светът се развива в посока, в която жени и мъже ще работят един до друг без значение каква е професията им и все повече жени лидери ще ръководят големи компании. Колкото и трудно да е да си жена в бизнеса, с неспирна амбиция и мотивация за успех, по-нежната половина на човечеството ще постига успех, защото както е казала Еленор Рузвелт: „Жената е като торбичка чай – не можете да кажете колко силна е тя, докато не я потопите в гореща вода.“.

The following two tabs change content below.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php