Как игрите развиват логиката на децата?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
nakov
Светлин Наков: Трябва цялото общество да се пренастрои спрямо новите технологии
22.09.2014
georgi_apostolov
Георги Апостолов за онлайн сигурността на децата ни и мерките за борба с кибер тормоза
23.09.2014

Как игрите развиват логиката на децата?

Brother_and_sister_playing_video_games

Детето ви е много фокусирано когато играе игри, но не и когато стане въпрос за училище и уроци. Задавали ли сте си въпроса защо? Изследвания доказват, че игрите всъщност развиват логиката на децата.

Brother_and_sister_playing_video_games

Всеки родител поне веднъж е казвал на детето си „Остави компютъра/телефона/таблета и започвай да четеш“. И всеки път реакцията на детето е еднаква – не може да се отлепи от „играчката си“. За някои родители това дори е ежедневие.

Гейб Зихерман има прекрасна лекция по време на TEDxKids, Брюксел, в която поглежда по един нов начин над игрите и децата, базирайки се на десетки експертни изследвания. Ако преди 20-30 години за децата е било удоволствие да седнат и да четат книга на спокойствие и така да прекарват часове, днес е различно. Напълно различно. Защото децата от поколение Z имат забързано и динамично ежедневие, колкото и необичайно да звучи това за дете на 5, 8 или 10 години.

„Децата, привикнали към игрите е вероятно да намират реалния свят за невпечатляващ и дестимулиращ„, смята д-р Димитри Христакис от Университета във Вашингтон

Излиза, че светът е прекалено бавен за дигиталните деца и те намират алтернатива в игрите. Алтернатива, която ги развива в огромна степен. Например, multitasking-ът (вършене на повече от едно действие едновременно). Замислете се колко действия извършва детето ви, докато играе онлайн:

  • говори
  • чати
  • управлява героите в играта
  • поставя и изпълнява дългосрочни и краткосрочни цели
  • справя се с прекъсванията от страна на родителите си

Това стои в основата на всяка онлайн игра – да вършиш повече от едно действие. Ето защо четенето не задържа за дълго вниманието на децата. Нито пък училището. Игрите непрекъснато ги карат да се движат напред, не позволяват да се разсеят дори за минута и „преследването на победата“ се превръща във фикс идея, която повишава нивото на допамин в мозъка. Т.е. децата стават по-щастливи. 

Поредното доказателство, че има спешна нужда от промяна в статуквото. Време е да влезете в играта заедно с децата си. Не се борете с трендовете, станете едно с игрите, влезте в тях, за да разберете динамиката им. За да опознаете света на децата си.

The following two tabs change content below.
Инициативата DigitalKidZ® е проект на Фондация “Дигиталните деца”. Създаден през 2014г с амбицията да подпомага родителите и учителите на съвременните деца да повишат своята дигитална грамотност, за да развият техните когнитивни и социални умения, критично мислене, гражданска отговорност и грамотност за боравене с цифровите технологии и онлайн медии или т.нар. „умения за 21 век“.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php