Технологиите като инструмент при възпитанието и обучението на децата

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
young-entrepreneur
Децата лидери – защо е важно да насърчаваме предприемачеството у най-малките?
02.10.2014
angel_angelov
Ангел Ангелов за Digital KidZ: „До знанието може да се достигне чрез игра, чрез конструиране, чрез моделиране“
06.10.2014

Технологиите като инструмент при възпитанието и обучението на децата

interactivity

Едно е сигурно – децата от поколение Z растат в напълно различен свят от този, в който техните родители са били възпитавани. Преди 15 години едва ли някой е очаквал съществуването на социалните мрежи и влиянието им, което наблюдаваме днес. Днес технологиите са неизменна част от живота ни, както и от този на децата. Въпреки това, броят на хората, които са „против“ тях е голям.

children-on-ipad-alamy

Искаме или не, връщане назад няма. Това означава, че технологиите остават и се развиват с все по-бързи темпове. За родителите това е един „нов луд свят“, но за Z поколението не е нито нов, нито луд. Време е да се адаптираме и да си зададем въпроса имат ли технологиите място при възпитанието и обучението на децата? Защо не?

Трудно е да възпитаваш детето си по начин, коренно различен от начина, по който ти самия си бил възпитаван. Трудно, но не и невъзможно. Образованието е фокус за много лидери от дигиталната индустрия. През януари Apple обяви, че iBooks Textbooks и iTunes U Course Manager – два продукта с образователна насоченост, разширяват пазара си. Продуктите на Apple осигуряват на учителите нови начини за усъвършенстване на процеса на учене. Своята мисия за подобряване качеството на образование представиха и от Intel, в края на 2013г.

Интерактивните методи за обучение са тренд в много държави и вече ги виждаме в български училища. Забелязва се, че, когато стане въпрос за подобряване качеството на образование, са намесени новите технологии.

Децата от поколение Z имат нужда от динамика, живеят забързано и остарелите методи на обучение ги отегчават. С помощта на новите технологии, образованието може да се превърне в игра и лесно да задържи вниманието на младежите. Родителите и учителите трябва да са отворени към интерактивните методи за обучение, тъй като изследвания показват, че игрите развиват не едно или две качества у децата. Качества, които ще са от полза за тях през целия им живот – постоянен оптимизъм, продуктивност, социални контакти и др.

interactivity

Възпитание или обучение, технологиите са навсякъде около нас и децата ни. Време е да се научим как да ги интегрираме и да използваме максимума от тях.

The following two tabs change content below.
Инициативата DigitalKidZ® е проект на Фондация “Дигиталните деца”. Създаден през 2014г с амбицията да подпомага родителите и учителите на съвременните деца да повишат своята дигитална грамотност, за да развият техните когнитивни и социални умения, критично мислене, гражданска отговорност и грамотност за боравене с цифровите технологии и онлайн медии или т.нар. „умения за 21 век“.

Коментари

коментара

1 Comment

  1. Какво са децата, ако не бъдещето на България! Затова е важно да им даваме образование и обучение на подходящо ниво. В курсовете по английски за деца се използват страхотни нови методики за преподаване. В София това е нещо нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php