Новото предизвикателство пред ИТ мениджърите е балансът между сигурност и оптимална продуктивност

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
HiddenChatsPR_bulgarian
Viber пуска „Скрити чатове“
20.04.2016
cyber_attack_stock_image-100612807-orig
Изпълнителни директори ще поемат отговорност за щети от кибератаки
26.05.2016

Новото предизвикателство пред ИТ мениджърите е балансът между сигурност и оптимална продуктивност

1

С технологиите, станали неизменна част от ефективността на всеки бизнес, намирането на баланс между максимална продуктивност и оптимизация на разходите се превръща във все по-наболял проблем за голяма част от ИТ мениджърите.

1

По данни на Gartner, ИТ разходите за сигурност в световен мащаб са достигнали 75 млрд. долара през 2015 г. като се предвижда ръст до 170 млрд.долара към 2020 г. според SSP Blue. Подобен тренд ясно демонстрира опасенията на ИТ мениджърите и важността, която те отдават на сигурността. Инвестициите, които компаниите правят, следва да бъдат обмислени и разумни, като осигуряват необходимия баланс между сигурност и функционалност в комбинация с обучение на служителите и предоставяне на ефективни инструменти за управление на мобилните устройства от страна на ИТ отдела.

Ефективността на бизнес процесите е също толкова важна, колкото и защитата, която компаниите имат срещу заплахи от различно естество като хакерски атаки, загуба на данни, зловреден софтуер и други. Специалистите по информационни технологии, които традиционно отговарят за разнообразен набор от устройства, платформи, приложения и мрежи, следва да осигурят на малкия и среден бизнес устойчиви решения, които предлагат комбинация от софтуерни и облачно-базирани инструменти за управление заедно с разнообразен хардуер.

Първата линия на защита

Изборът на правилен хардуер изпълнява ролята на защитна бариера за служителите. Мобилността е ключов аспект за всеки съвременен бизнес, а потребителите могат да избират между широк набор от устройства, които често могат да се превърнат в слабото звено по отношение на сигурността, поради което е важно да се внедряват такива с вградена защита и инструменти за отдалечен контрол.

В ерата на огромни масиви от информация е задължително централизираните файлове, съдържащи чувствителна информация, да имат ограничения на достъпа, както и възможност за дистанционно управление на вградения софтуер за изтриване на данни и проследяване на местоположение в случай, че устройството бъде откраднато или загубено. На ниво служители, което също така е слабото звено по отношение на достъп до пароли и хакерски атаки, правилното обучение на персонала е от изключително значение. Редовната смяна на паролите, както и поддържането на определено ниво на тяхната сложност, е един абсолютен минимум.   

Допълнителната сигурност на устройствата на тази първа линия на защита се предоставя от наличието на собствен BIOS, с какъвто например разполага Portégé Z30 на Toshiba, както и TPM модул за криптиране на данни и опции за сигурен логин.

Отдалечено управление на сигурността

По прогнозни данни необходимостта от услуги за разработване на мобилни приложения до 2018 г. ще расте минимум пет пъти по-бързо от вътрешния капацитет на ИТ отделите да ги предоставят. Това ще доведе до потенциални рискове като следствие от стремежа на служителите да намерят най-лесното за работа, а не най-сигурното приложение.

Умело балансиран подход

Няма съмнение, че пробивът в защитата и неправомерният достъп до информация може да причини значителни финансови и имиджови проблеми на всяка компания и да нанесе дълготрайни щети. С оглед на огромния масив от електронно съхранявани данни,  до които служителите имат възможност за достъп, управлението на крайните устройства е от ключово значение за успешното внедряване на нови дигитални технологии.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php