Втора вирус – атака: SabPub „нападна“ потребителите на Mac

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
facebook-cups
Каква (лична) информация споделя Facebook с разследващите органи?
12.04.2012
Instagram премахва всякакво съдържание, подтикващо към самонаранявания
Instagram премахва всякакво съдържание, подтикващо към самонаранявания
22.04.2012

Втора вирус – атака: SabPub „нападна“ потребителите на Mac

Втори вирус - SabPub "нападна" потребителите на Mac

След вирус-атаката Flashback миналата седмица, който засегна над 700 000 потребители на операционната система на Mac на Apple, тази седмица шокът се повтори със SabPub.

Втори вирус - SabPub "нападна" потребителите на Mac

Вирусът се инсталира на Mac компютъра при отваряне на „заразен“ Microsoft Word документи започва да прави скрийншотове на текущата сесия на потребителя, изпращайки ги до сървъра на хакера и изпълнява подадените му от него команди или по -простичко „отваря задната вратичка“ в системата, за да я направи уязвима за недобронамерени атаки. За да заблуди потребителите, докато изпълнява зловредните действия, вирусът замаскира действията си с реални активности по форматирането на документа в Word.

Вирусът създава и инсталира следните зловредни файлове:

  •  /Users/<user>/Library/Preferences/com.apple.PubSabAgent.pfile и
  • /Users/<user>/Library/LaunchAgents/com.apple.PubSabAgent.plist.

За да го отстраните, трябва да ги откриете и изтриете ръчно.

Предходната атака – с Flashback зарази над 700 000 Mac компютъра, като се възползва от пропуск в системата за сигурност на Java и въпреки, че тогава Apple пуснаха ъпдейт, за да повишат сигурността на потребителите си, явно мерките не са дали очаквания резултат.

След атаката със SubPub, решението на Apple да блокира за известно време Java за част от потребителите си и да спре да продава устройства с предварително инсталиран Jaba софтуер изглежда напълно лолгично.

Всички експерти по сигурността съветват да деактивирате  Java на своя Mac и да поддържате актуални всички пачове на системата.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php