Втора вирус – атака: SabPub „нападна“ потребителите на Mac

След вирус-атаката Flashback миналата седмица, който засегна над 700 000 потребители на операционната система на Mac на Apple, тази седмица шокът се повтори със SabPub.

Втори вирус - SabPub "нападна" потребителите на Mac

Вирусът се инсталира на Mac компютъра при отваряне на „заразен“ Microsoft Word документи започва да прави скрийншотове на текущата сесия на потребителя, изпращайки ги до сървъра на хакера и изпълнява подадените му от него команди или по -простичко „отваря задната вратичка“ в системата, за да я направи уязвима за недобронамерени атаки. За да заблуди потребителите, докато изпълнява зловредните действия, вирусът замаскира действията си с реални активности по форматирането на документа в Word.

Вирусът създава и инсталира следните зловредни файлове:

  •  /Users/<user>/Library/Preferences/com.apple.PubSabAgent.pfile и
  • /Users/<user>/Library/LaunchAgents/com.apple.PubSabAgent.plist.

За да го отстраните, трябва да ги откриете и изтриете ръчно.

Предходната атака – с Flashback зарази над 700 000 Mac компютъра, като се възползва от пропуск в системата за сигурност на Java и въпреки, че тогава Apple пуснаха ъпдейт, за да повишат сигурността на потребителите си, явно мерките не са дали очаквания резултат.

След атаката със SubPub, решението на Apple да блокира за известно време Java за част от потребителите си и да спре да продава устройства с предварително инсталиран Jaba софтуер изглежда напълно лолгично.

Всички експерти по сигурността съветват да деактивирате  Java на своя Mac и да поддържате актуални всички пачове на системата.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Реклама

  • Промо код: NEWTREND - 10% отстъпка за всички услуги на SuperHosting.BG - хостинг планове и домейни, нови услуги.

Фейсбуки:

Коментирай

© 2012 Newtrend Media Marketing Events Ltd. | Използването на съдържанието или част от съдържанието на NewTrend, на лого или символи, които се асоциират с марката, без изрично разрешение, подлежи на законови и финансови санкции. Всички права запазени.

css.php