Ангел Ангелов за Digital KidZ: „До знанието може да се достигне чрез игра, чрез конструиране, чрез моделиране“

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
interactivity
Технологиите като инструмент при възпитанието и обучението на децата
03.10.2014
SONY DSC
Ангел Георгиев: „Връзката децата – технологии е навсякъде около нас“
07.10.2014

Ангел Ангелов за Digital KidZ: „До знанието може да се достигне чрез игра, чрез конструиране, чрез моделиране“

angel_angelov

Ангел Анагелов е учител учител по информатика и информационни технологии в начален, прогимназиален и гимназиален курс. Организатор на редица обучения за учители в предучилищен и училищен етап на образование. Ръководител на KODU България – образователна инициатива, подкрепяна от Microsoft – България, предоставяща помощ и образователни ресурси в сферата на визуалното програмиране. В рамките на Digtal KidZ ще ръководи работилниците на Innovation & Consulting, свързани с изграждането на изчислителни и конструктивни умения у децата чрез използване на дигитални технологии. Днес си говорим за „децата на новото време“ и тяхното обучение.

angel_angelov

_ Ако трябва да опишете дигиталните деца с три думи, кои биха били те?

Търсещи, можещи, любопитни.

_ Каква е вашата лична мисия с участието ви в Digital KidZ?

Да покажа на децата, че дигиталният свят не е само свят на учене и работа, а и на игри и забавления. Да разберат, че до знанието може да се достигне чрез игра, чрез конструиране, чрез моделиране …

_ Учите децата да създават играчки от типа „направи си сам“ – по какъв начин това развива тяхната емоционална интелигентност?

Идеята на създаването на подобни образователни ресурси е, че те са умалени модели на реално действащи машини, уреди и инструменти. Голяма част от тези уреди могат да се програмират. Какво по-забавно от това да проектираме, моделираме, програмираме и задвижим машина, създадена от нас.

_ А технологиите, къде е тяхното място в обучението и възпитанието на съвременните деца?

Противно на всички твърдения и нагласи, „дигиталните“ деца не са просто консуматори. Те не са „дигитални туземци“ – не очакват нещата да работят просто защото трябва да работят. Те искат да видят как са направени и как работят тези неща. Искат да изследват и да моделират обекти. Ако имат възможност, биха моделирали обектите виртуално. Имайки обаче подходящите условия, мотивация и личен пример не биха заменили ножичката и отвертката за мишка и клавиатура. Тук идва мястото на технологиите. Да речем, че трябва да се програмира слайдер, плъзгач … Бихме могли да създадем потенциометър с подръчни средства, а след това да програмираме неговия виртуален модел. Така на практика децата могат да видят, че вложените от тях усилия при програмирането на даден виртуален модел може да се превърне в реално действащо и функциониращо устройство.

_ Кога считате за най-удачно децата да бъдат насърчени да започнат да се занимават активно с ИТ технологии и да създават свои проекти?

Практиката ми показва, че най-подходяща за запознаване с дигиталните технологии е възрастта между шестата и седмата година. Активно обаче е добре да се ангажират децата след осемгодишна възраст. Това е възрастта, когато чрез игра могат да се запознаят с програмирането, по-сложни графични и други редактори.

_ Какво бихте посъветвали родителите, които се опитват да „предпазят“ децата си от дигиталните устройства и технологии?

Бъдете до тях. Помагайте им и ги напътствайте в дигиталния свят – така както го правите в реалния. 

4

Запознайте се с Ангел Ангелов и позволете на децата си да твоят своя първи пиратски кораб или самолет от сладоледени клечки с него, за да научат да програмират без компютри. Датата е 01 ноември, събитието, Digital KidZ, а мястото – хотел „Земята и хората“.

Билети за събитието можете да закупите от ТУК.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php