Елизабета Планини (TravelBetter) за жените в предприемачеството и интуицията в бизнеса

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
_DSC8226
Амир Хадеи: „Преводът не е достатъчно условие да пуснете продукт на нов пазар“
март 22, 2016
Eric_Schurenberg
Ерик Шуренберг за златното стартъп правило и колко е важно да бъдеш визионер.
април 15, 2016

Елизабета Планини (TravelBetter) за жените в предприемачеството и интуицията в бизнеса

Elizabeta

Тази седмица на 14-ти април в София Тех Парк CEED Bulgaria организира годишната си CEED Global Conference 2016, на която лектори ще бъдат известни световни лица в предприемачеството, както и добре познати български имена от родната ни предприемаческа среда.

Специално за нашата медия един от говорителите на конференцията – Елизабета Планини (TravelBetter) ни разказа какво е да си жена предприемач в бизнес сфера като нейната.

Elizabeta

Елизабета е основател и главен изпълнителен директор на две фирми, Putujbolje, която е специализирана туристическа агенция за корпоративни пътувания, и Čuvar Sjećanja, първата услуга в световен мащаб за поддръжка на гробове. Тя бе избрана за жена предприемач в Хърватия и за двете марки.

_ Можете ли да опишете с една дума как се чувствате като жена предприемач в туристическия бизнес?

Аз управлявам две фирми – туристическа агенция и един много интересен и напълно нов бизнес – услуги по поддръжка на гробове и като предприемач чувствам, че всеки ден живея живота, който винаги съм искала. Това, че съм жена в конкретния бизнес, е само съвпадение.

_ Колко важно според вас е името на марката в сферите, в които работите?

Името на туристическата ми компания е „Putujbolje“ , което в превод означава по-добър начин на пътуване, и според мен се вписва перфектно. Името на фирмата трябва да обясни с една дума мисията, страстта и основната цел на компанията, така че е много важно да изберете правилната име. Другият ми бизнес се казва „Пазител на паметта“ и като единствен по рода си, ние наистина пазим спомените за хората, които вече не са сред нас.

_ Вярвате ли, че практиката и интуицията са по-важни от теоретичното образованието в някои бизнеси?

Според мен интуицията е наистина важна, бих казала, че е най-важната от трите изброени, защото тя ни води към правилните хора, знания и информация. Образованието също е много важно, тъй като има толкова много области, в които сме добри, като например в продажбите, но как ще сме добре информирани във финансите, инвестиционното или международното право без знания? Така че образованието е много важно и в наши дни има толкова много фирми, които предоставят знания, организират големи конференции с прекрасни лектори, като например конференцията CEED в София тази седмица.

Практика също е желателно да я има, но понякога може да бъде и в тежест, защото минали преживявания могат да определят бъдещите ни действия. Например, за да вършиш работата си добре трябва да работиш със страст, трябва да чувстваш искрата при всяко обаждане, мейл, среща, а ако вече си преживял подобно нещо опитът може да попречи на ефективността ти. Важно е да избираме нашата си страст и всичко ще си дойде на мястото.

_ Цена или качество, кое е предпочитано сред вашите клиенти?

Пазарът в Хърватия е наистина предизвикателство и новите фирми се опитват да се наложат, предлагайки по-ниски цени. Моите клиенти ценят знанието, професионалния подход и отдавна са научили урока, че цената е важна до момента когато спре да бъде от значение. Имам една малка тайна, която ще ви споделя – аз не продавам на клиентите си, въпреки че мога да бъде чудесна в продажбите, аз привличам моите клиенти с енергията и страстта ми.

_ Какво е вашето послание към всички момичета, които искат да бъдат предприемачи един ден?

Нормално е да се страхуваш – аз се страхувам всеки ден. Нормално е да взимаш грешни решения – на мен ми се случва почти всеки ден. Чрез възприемане на грешки, аз си давам шанс да раста, не само лично, но също така и професионално. Намерете си ментор, добър наставник, намерите поне двама. Каквото и да правите, не забравяйте да правите промени  всеки ден, малките стъпки са от значение и водят към велики дела.

Програмата на CEED Global Conference 2016 можете да видите тук.

The following two tabs change content below.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php