За Imperia Online и работещите модели на предприемачество в България

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Poster4_bg
Какви са моите права като потребител?
08.06.2014
jason ball
Джейсън Бол, Qualcomm Ventures Europe с трикове и съвети за успешен бизнес и финансиране
18.06.2014

За Imperia Online и работещите модели на предприемачество в България

dobroslav_dimitrov

„Империя Онлайн“ ООД е сред лидерите на IT пазара в България вече 9 години. Компанията се занимава с разработването и поддръжката на онлайн игри, локализирани на повече от 30 езика. Постигнали са над 22 милиона регистрации, а игрите са популярни в повече от 170 държави по целия свят.

Целта на компанията е да продължи да развива своите текущи проекти и същевременно да разработва нови и разнообразни като жанрове игри.

Днес разговаряме с Доброслав Димитров, съосновател на „Империя Онлайн“ за успеха в България и кои са работещите модели на предприемачеството, както и за следващите стъпки в развитието на България като световен играч на предприемаческата сцена.

снимка: личен архив

снимка: личен архив

„Да намериш оригинална идея, която на никой преди теб не е хрумнала е почти невъзможно. Въпросът е да направиш тази идея работеща и печeливша.“

_ Здравейте Доброслав! Можете ли да се представите?

Казвам се Доброслав Димитров и съм един от основателите на Imperia Online. С колегата ми Мони Дочев основахме компанията преди девет години. Към днешна дата сме над 190 човека.

_ Като предприемач, постигнал успеха, какви са трите съвета, които бихте дали на младите предприемачи, които тепърва прохождат?

Най-важният съвет би бил да не се отказват. Едно нещо може да се случи от първия път, може да се случи и на десетия, но със сигурност се случва само на тези, които са решени да го доведат докрай.

Второто нещо е да вярват в себе си и да имат самочувствието да вървят напред.

Третото нещо е моята увереност, че в България един бизнес се разива много по-ефективно и лесно, отколкото навън.

_ Има ли конкретна причина за това Ваше наблюдение?

Да, то е простичко. В така наречения „Запад“ всичко вече е подредено. Ако искаш да правиш нещо ново е по-лесно да го направиш някъде, където нещата все още не са подредени. По този начин можеш да изпъкнеш много по-лесно.

_ Каква е личната Ви мотивация да сте ментор на събития като LAUNCHub Long Weekend?

Аз и моят съдружник имаме еднакво виждане по въпроса. Имаме желанието да помагаме на тази, които вървят след нас.  За нас няма по-голямо удоволствие от това да виждаме млади хора пълни с енергия и идеи, които искат да реализират. Мен ме убива когато видя млад човек, който не иска да прави нищо или няма енергия. Но когато видиш един човек на когото му трябва малко съвет или опит или финансова подкрепа, за да продължи напред, а ти можеш да предоставиш това, то това ни доставя огромно удоволствие.

Когато ние започвахме преди девет години, такива програми нямаше в България, нищо от сегашната обстановка не съществуваше. На нас ни е иска, туй като сме минали вече по този път, да се обърнем назад и да помагаме на тези, които вървят след нас, за да не им се налага да вървят сами по този път.

imperia_online1

_ Казвате, че преди девет години такива (предприемачески) програми не е имало. Сега, когато наблюдавате така сформирало се общество в България, какво е мнението Ви за акселераторите тук? Работи ли този модел и би ли могъл да работи на световно ниво?

Абсолютно работи! За съжаление в България предишната култура предполагаше, че бизнес може да се направи само ако взимаш заем от банка или си ипотекираш апартамента. Реално на Запад, истински успелите бизнеси не работят по този начин. Това не е начина. Начинът е да вземеш хора, които не само да ти дават пари, а да работят с теб, да ти предоставят контакти и да ти помагат да вървиш напред, за да може да се привлече нов капитал. Ти не взимаш едни пари на заем, а партньори, които да ти помагат в бъдеще и за мен това е единствения начин, по който може да се прави бизнес успешно.

Отне време в България да се появат такива фондове, но аз се радвам и искам да подчертая, че всички фондове работят по впечатляващ начин и това за мен са хора, които трябва да бъдат подкрепяни и уважавани за това, че са решили да го правят тук, а не там, някъде навън.

_ Каква е следващата стъпка на развитието на българската старт-ъп екосистема, за да можем да се конкурираме с европейската такава, а дори и в световен мащаб?

Две са стъпките. Всъщност в Европа също има поле за развитие. Това, което за мен е модел за подръжание е Англо-Саксонската култура. Американците са много по-напред от всички в този аспект. Две са посоките.

 1. Българският бизнес. Вече има свободомислещи и успели хора със свободен капитал, които осъзнават, че има алтернатива на това да вложат парите си в банката и да чакат възвръщаемост от високата лихва. Част от средствата могат да бъдат инвестирани в нов екип с идея и това може да е в пъти по-добра възвращаемост на инвестицията. Културата на хората с капитал трябва да продължава да се променя.
 2. Хората с идеите – другата страна на монетата. За момента твърде малко хора знаят, че има вариант някой да ти даде пари и да не си ги иска обратно, защото не ти ги е дал на заем, а иска да се развива с теб и бизнеса ти, защото е повярвал в идеята. Това трябва да продължава да се популяризира сред младите хора –  ако имаш идея, трябва да я представиш.

_ Като човек, успял да развие компанията си и да отвоюва лидерски позиции на пазара, има ли формула за успех?

Смятам, че има формула. Наскоро четох една книга, в която автора питаше: „Знаете ли тайната на успеха? Всички говорите за нея, а тя е просто работа.“

Обикновено всички, които са успели са работили много, за да стигнат до тук. За пример ще дам мобилната игра Angry Birds. Всички казват какви касметлии са създателите и как са успели изведнъж. Всъщност, това е осемдесет и седмото заглавие на тази компания, така че тайната на успеха е работа и никога да не се отказваш. А неуспехът трябва да е част от процеса на учене. Преосмисляш грешките си, изправяш се и продължаваш нататък.

_ Какви са първите Ви впечатления от старт-ъпи, които виждате като ментор на събития от типа на LAUNCHub Long weekend? Какви съвети бихте им дали?

За тези от тях, с които съм имал удоволствието да се запозная смятам, че селекциите на стартиращи компании продължава да се подобрява и виждаме все по-добри компании и хора с ясна визия какво правят.

Много добре знаят как да комуникират идеята си. Макар понякога да има проблем в презентацията, нямаше екип, който да не успя качествено да комуникира идеята си, докъде са стигнали и как смятат да се развиват. В тази връзка – екипът е най-важното нещо.

Първото нещо, което един инвеститор би потърсил е вяра в хората, които стоят зад проекта. Много рядко някой открива колелото на една цивилизация, но въпроса е кой има най-доброто колело. Да намериш оригинална идея, която на никой да не е хрумнала е почти невъзможно. Въпросът е да направиш тази идея работеща и печаливша. Давам за пример Apple телефоните. Не бяха най-евтините, нито най-мощните телефони, но бяха точните телефони за пазара.

imperia_online2

Екипът на Imperia Online продължава да расте

_ А ако трябва да си поговорим за Маркетинг, смятате ли, че това е важна основа на един старт-ъп бизнес модел, къде точно се вписва маркетингът при една стартираща компания?

Партньорът ми често се шегува, че ако е знаел това, което знае днес направо е нямало да се навие да започне бизнес.  В самото начало на Imperia Online нямахме ясна концепция за Маркетинг. Първите ни потребители събрахме, като направихме форум, в който да споделим, че нашата игра ще излиза на пазара и хората започнаха да се регистрират още преди тя да беше излязла.

Минали сме през всички етапи, но не и в начална фаза. Бих искал да обърна внимание обаче на факта, че наскоро разговарях с представители на една огромна международна компания, която бе много приятно изненадана от обстановката в България. Те бяха шокирани! Част от тях бяха финансови посредници от Лондон и споделиха:

„Вие имате много сериозен проблем в България. Явно сте много скромни хора, защото всички, с които сме се срещали са изключителни хора, но никой не знае за вас.“

Той спомена, че имаме сериозен проблем с PR-ът на нацията и бизнес климата като цяло.

Бяха чували единствено негативни неща за България, но когато дойдоха тук и посетиха страната, първоначалните им представи се промениха коренно. Компаниите в нашия сектор (IT) са на световно ниво. Начинът по който работим се конкурира с развитите компании на световно ниво. Точно и затова тази международна компания при визитата си заключи, че ние имаме сериозен проблем с маркетинга.

В това отношение маркетингът е важен, като той обхваща всичко. България разполага с качествена среда, интелигентни и можещи хора, които искат да правят бизнес на световно ниво, но за съжаление все още твърде малко хора извън страната ни знаят за това.

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Коментари

коментара

1 Comment

 1. анонимен казва:

  Империя Онлайн се превърна във жалка игра, която е пълна със неравенство и корупция.

  Админситраторите не блокират профилите на плащащите за диаманти играчи, защото те са по-важни!

  Днес открих нова опция – гледаш клипове от ютюб, а те печелят за твоя сметка. (уловката е, че получаваш 1-часова награда).
  Пълно е със комплексирани малоумници, които си мислят, че щом си плащат са звезди.
  Форума е пълна простотия – пишеш за ботове, те трият темата и те банват.

  Не ви съветвам да си губите времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php