Мариела Илиева: „Преди да стартирате бизнес, направете си план“

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
accessoryheader
Тайната на успешното фирмено послание
април 2, 2013
tzteneva
Цветелина Тенева: Кризата катализира развитието на марки
април 3, 2013

Мариела Илиева: „Преди да стартирате бизнес, направете си план“

Accounting-Tools-for-Your-Startup

Мариела Илиева е специалист в счетоводното и данъчно консултиране. От 10 години се занимава със счетоводство, а опитът, натрупан до момента, й помага в работата със стартиращи и вече развити бизнеси в различни сфери на дейност и улеснява дружества и организации да се справят с изискванията на данъчната система. Ще бъде лектор на „Стартиране на бизнес с нулев бюджет„, а днес реши да сподели своите съвети със стартиращите предприемачи.

Accounting-Tools-for-Your-Startup

_ Разкажете ни малко за себе си? Какъв е фокуса ви през 2013 г.?

Счетоводител съм от 10 години и през това време натрупах много опит в почти всички сфери на дейност. Разнообразието от казуси, с които се сблъсквам във всяка една фирма ме обогатява и прави по-уверена дори и в това толкова динамично време на законови промени. Основния ми фокус през 2013 г. са точно стартиращите бизнеси. Със съветите и консултациите ми, мога да им помогна да започнат бизнеса си в правилна посока, като ги запозная с възможностите на фирмата да отчита реални приходи и разходи, и правилно да изчисли данъците.

Какъв е най-често задавания въпрос от стартиращи фирми? А какъв е отговора?

Най-често задавания въпрос е: „Какви осигуровки и данъци трябва да плаща месечно и годишно едно дружество?“. Еднозначен отговор няма на този въпрос, но има прагове и рамки, които могат да начертаят бюджетните плановете на дружеството за първите и най-трудни месеци. Един от вариантите, може би за сега и най-приемливия, е собственика-управител да се осигурява като самоосигуряващо се лице.

_ Какво според Вас е най-ценното при стартиране на бизнес с минимален бюджет от счетоводна гледна точка?

Много важно е стартиращите фирми преди да започнат бизнеса си да направят реален прогнозен план за очакваните приходи и разходи и да се опитат да се придържат към него. Важно е да се прецени дружеството дали трябва да направи определени регистрации – като регистрация за осигуряване, регистрация по Закона за данък върху добавената стойност и др. Това понякога може да им спести много разходи, но може и при неправилни действия разходите да са много повече от реалните приходи и това да ги постави пред въпроса: „Има ли смисъл да продължавам да губя от този бизнес!?“

Кой е най-големият „подводен камък“ в счетоводството за стартиращи фирми?

Най-големият „подводен камък“ на всяко дружество е ненавременното отразяване на стопанските операции в счетоводството. Много често стартиращите бизнеси игнорират необходимостта да се посъветват със счетоводители и пропускат много важни срокове. Понякога търпят глоби налагани от администрациите за ненавременно подадени или неподадени декларации и др. Това не означава, че задължително трябва да ползват всеки месец счетоводни услуги, но е препоръчително да имат контакт с някой, който да ги съветва, за да не предприемат грешни или закъснели действия. Трудно е да се познава изцяло законодателството, затова счетоводителите, адвокатите и данъчните консултанти са тези, който да им дават конкретни насоки за действие от гледна точка на спазването на законите.

И за финал бихте ли ни дали безплатен съвет за счетоводството при стартиращи фирми?

Съвета ми е планирайте винаги действията си и при възможност съгласувайте ги със счетоводител или данъчен консултант. От опита им с други дружества, могат да ви предпазят от грешки или да ви намерят решение на конкретна ситуация.

 

mariela-ilieva-300x300Повече съвети и безплатни консултации от Мариела Илиева можете да получите на семинар “Стартиране на бизнес с нулев бюджет, организиран от фирма Web and Events или на адрес – http://bit.ly/14Jv4IB.

Събитието се осъществява с медийната подкрепа на Newtrend.bg

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php