Мариела Илиева: „Преди да стартирате бизнес, направете си план“

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
accessoryheader
Тайната на успешното фирмено послание
02.04.2013
tzteneva
Цветелина Тенева: Кризата катализира развитието на марки
03.04.2013

Мариела Илиева: „Преди да стартирате бизнес, направете си план“

Accounting-Tools-for-Your-Startup

Мариела Илиева е специалист в счетоводното и данъчно консултиране. От 10 години се занимава със счетоводство, а опитът, натрупан до момента, й помага в работата със стартиращи и вече развити бизнеси в различни сфери на дейност и улеснява дружества и организации да се справят с изискванията на данъчната система. Ще бъде лектор на „Стартиране на бизнес с нулев бюджет„, а днес реши да сподели своите съвети със стартиращите предприемачи.

Accounting-Tools-for-Your-Startup

_ Разкажете ни малко за себе си? Какъв е фокуса ви през 2013 г.?

Счетоводител съм от 10 години и през това време натрупах много опит в почти всички сфери на дейност. Разнообразието от казуси, с които се сблъсквам във всяка една фирма ме обогатява и прави по-уверена дори и в това толкова динамично време на законови промени. Основния ми фокус през 2013 г. са точно стартиращите бизнеси. Със съветите и консултациите ми, мога да им помогна да започнат бизнеса си в правилна посока, като ги запозная с възможностите на фирмата да отчита реални приходи и разходи, и правилно да изчисли данъците.

Какъв е най-често задавания въпрос от стартиращи фирми? А какъв е отговора?

Най-често задавания въпрос е: „Какви осигуровки и данъци трябва да плаща месечно и годишно едно дружество?“. Еднозначен отговор няма на този въпрос, но има прагове и рамки, които могат да начертаят бюджетните плановете на дружеството за първите и най-трудни месеци. Един от вариантите, може би за сега и най-приемливия, е собственика-управител да се осигурява като самоосигуряващо се лице.

_ Какво според Вас е най-ценното при стартиране на бизнес с минимален бюджет от счетоводна гледна точка?

Много важно е стартиращите фирми преди да започнат бизнеса си да направят реален прогнозен план за очакваните приходи и разходи и да се опитат да се придържат към него. Важно е да се прецени дружеството дали трябва да направи определени регистрации – като регистрация за осигуряване, регистрация по Закона за данък върху добавената стойност и др. Това понякога може да им спести много разходи, но може и при неправилни действия разходите да са много повече от реалните приходи и това да ги постави пред въпроса: „Има ли смисъл да продължавам да губя от този бизнес!?“

Кой е най-големият „подводен камък“ в счетоводството за стартиращи фирми?

Най-големият „подводен камък“ на всяко дружество е ненавременното отразяване на стопанските операции в счетоводството. Много често стартиращите бизнеси игнорират необходимостта да се посъветват със счетоводители и пропускат много важни срокове. Понякога търпят глоби налагани от администрациите за ненавременно подадени или неподадени декларации и др. Това не означава, че задължително трябва да ползват всеки месец счетоводни услуги, но е препоръчително да имат контакт с някой, който да ги съветва, за да не предприемат грешни или закъснели действия. Трудно е да се познава изцяло законодателството, затова счетоводителите, адвокатите и данъчните консултанти са тези, който да им дават конкретни насоки за действие от гледна точка на спазването на законите.

И за финал бихте ли ни дали безплатен съвет за счетоводството при стартиращи фирми?

Съвета ми е планирайте винаги действията си и при възможност съгласувайте ги със счетоводител или данъчен консултант. От опита им с други дружества, могат да ви предпазят от грешки или да ви намерят решение на конкретна ситуация.

 

mariela-ilieva-300x300Повече съвети и безплатни консултации от Мариела Илиева можете да получите на семинар “Стартиране на бизнес с нулев бюджет, организиран от фирма Web and Events или на адрес – http://bit.ly/14Jv4IB.

Събитието се осъществява с медийната подкрепа на Newtrend.bg

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php