Марк Уеслинк: Спрете да говорите, започнете да изпълнявате

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
mira_krusteff
Мира Кръстева: „Интернет помага за вземането на информирани решения“
20.04.2015
tsveti_kamova
Цветелина Камова: „Дизайн мисленето е метод за практично и креативно разрешаване на проблеми“
23.04.2015

Марк Уеслинк: Спрете да говорите, започнете да изпълнявате

la-ucRh-

Марк Уеслинк е сериен предприемач, стартирал 12 компании в сферата на бързооборотните стоки, домашната електроника, здравните грижи, електронната търговия, човешки ресурси и финансите. Благодарение на своя опит той притежава задълбочени познания в множество области, които помагат на предприемачите да поддържат 360-градусов изглед на техния бизнес. Той е мотиватор, бизнес треньор, краен оптимист. Със своите умения и опит, в момента той отговаря за избора на Start-up проекти за подпомагащите програми в Амстердам и за подпомагането на възпитаниците от Startupbootcamp Amsterdam с управлението на техния бизнес.  С предприемаческия си опит, Марк консултира мениджъри и предприемачи, за да подпомогне компаниите им да се разрастват по-бързо и им помага да изградят солидна инфраструктура. Марк Уеслинк ще бъде част от лекторите на Форум за младежко предприемачество на 28 и 29 април във Варна.

la-ucRh-

_ Кои са най-важните качества, които един предприемач трябва да притежава, за да успее?

Най-добрият съвет, който мога да дам на всеки стартиращ предприемач е никога да не спира да слуша потребителите си.

_ От къде се зареждате, какво ви дава стимул да вървите напред по неравния път на предприемача?

Ако правиш нещо, което обичаш, това не е работа! Ставаш добър в него и създаваш успешна компания.

_ Какво ви вдъхновява да подкрепяте стартиращи компании?

В периода 1995-2008 стартирах много компании, след 2008 някои от компаниите ми имаха нужда от реконструкция заради икономическата криза през 2008. Разбрах, че работя само с хора, които не мислят за възможностите, а само за проблемите. Сега работя със стартъпи, които мислят единствено за възможности.

_Вярвате ли, че България предоставя добри условия за инвестиции? В коя област?

Всеки регион има потенциал, от хората зависи какво ще направят с него. България има добра технологична сцена и това винаги е интересно, но при повечето български стартъпи липсва бизнесменът, затова предлагам в България да стартира училище за предприемачи, като се комбинира заедно с хората, занимаващи се с технологии. Технологии без бизнес е просто хоби.

_ Какво търсите в една компания, когато инвестирате?

Мениджмънтът е най-важното от 4-те М-та на успешния стартъп. Останалите са Momentum, Market и Model. В идеалния си вариант мениджмънтът се състои от три допълващи се основи Tech, Biz & CareTaker.

_ Успявате ли да постигнете баланс между почивката и работата?

Да, защото обичам това, което правя и балансът винаги е налице.

_Има ли съвет, който бихте могли да дадете на стартиращите предприемачи?

Спрете да говорите, започнете да изпълнявате.

_ На колко години бяхте като стартирахте първия си бизнес?

Бях на 15, когато продавах бракувани пуловери Lacoste на съучениците си, но първия си бизнес стартирах след колежа, когато бях на 25 години.

_Ако бизнесът не е успешен, кога е моментът да се откаже човек от него?

Дайте му три години, за да „узрее“, ако не носи достатъчно пари, за да се издържате, спрете и започнете нещо друго.

_ Опишете накратко един свой работен ден?

Започвам с прочитане на всички релевантни статии в медиите докато съм във влака за 30 минути, в офиса си проверявам мейла и останалото е изненада. Помагам на 50 алумни и съм първия човек за контакт. Следобед разглеждам различни канали за нови стартъпи във връзка с предстоящите ни програми. Не се случва да имам еднакъв ден два пъти.

_Поемате ли инвестиционни рискове, ако се колебаете?

Аз не съм инвеститор, а сериен предприемач, който помага на стартъпи, а за да можеш да помагаш адекватно, трябва да можеш да направиш връзка с екипа, който го управлява. Ключът се крие в личната връзка.

Ще имате възможността да се запознаете лично с Марк Уеслинк по време на Форум за младежко предприемачество на 28 и 29 април във Варна – регистрациите за участие са БЕЗПЛАТНИ.

The following two tabs change content below.
Моника Георгиева учи Маркетинг в Икономически университет, Варна. Член е на международната студентска организация AIESEC. Интересува се от дигитален маркетинг, IT и реклама.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php