Светлозар Петров: Технологиите са част от живота ни, за да сме успешни трябва да се възползваме от тях

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Bullied-Childhn
Технологиите помагат на децата с аутизъм да имат бъдеще
26.09.2014
young-entrepreneur
Децата лидери – защо е важно да насърчаваме предприемачеството у най-малките?
02.10.2014

Светлозар Петров: Технологиите са част от живота ни, за да сме успешни трябва да се възползваме от тях

svetlozar-petrov

Светлозар Петров е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа в България. Той е и член на настоятелството на Американския университет в България, член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието, един от създателите на Клуба на корпоративния дарител и член на борда на директорите на Българския дарителски форум. Член e на почетния съвет на Международната награда на херцога на Единбург за България.

svetlozar-petrov

Г-н Светлозар Петров ще бъде участник в дискусията за технологиите и образованието в рамките на конференцията Digital KidZ, организирана от Newtrend: Media | Marketing | Events на 01 ноември 2014, ето защо днес се срещаме с него, за да поговорим за обучението, пазара на труда, за професиите на бъдещето и как да задържим децата на България в страната ни. Вижте какво сподели.

_ Ако трябва да опишете дигиталните деца с три думи, кои биха били те?

Интелигентни, интуитивни, нетърпеливи.

_ Каква е вашата лична мисия с участието ви в Digital KidZ?

Мечтая си да видим, да оценим ползите от технологиите и да започнем да ги използваме в обучението, вместо да се борим с тях. Технологиите са тук, част от света и от живота ни са. Няма смисъл да се борим с навлизането им, да ги забраняваме… За да сме успешни, трябва да видим какъв е света, каква е ситуацията и да се възползваме от нея, да я използваме за по-добри резултати. Само така можем да сме успешни в дългосрочен план.

_ Миналата учебна година съвместно със Samsung реализирахте проекта Trends of Tomorrow – как виждате участието на технологиите в образователния процес на децата?

Технологиите имат вече своето място в обучението. Много по-лесно, по – интересно за децата и с по-голям ефект е, когато се подберат и използват подходящите технологии. Уникално добър проект.

_ Какво е посланието ви към родителите, “ които предпазват“ децата си, ограничавайки им достъпа до интернет?

Интернет е медия. Като всяка друга. В книги, вестници, списания, радио, телевизия – навсякъде има добро и лошо съдържание. Така и в интернет – трябва да научим децата си да отделят доброто от лошото, зърното от плявата и да го използват за да се развиват. Предпазването от злото става генерално не чрез забрани, а чрез обучение и разбиране.

_ JobTiger разработи тестове за професионална  ориентация сред учениците – от каква възраст е удачно да се правят подобни тестове? Защо? Разкажете ни малко повече за проекта?

Тези тестове всъщност са в основата на Trends of Tomorrow. Проектът на Samsung е да представят на децата идеята за професионално ориентиране, както и базови инструменти за него. Разработихме теста на база на теорията на Холанд, но го пригодихме за деца в горните класове (8-12). Идеята е да се запознаят както със самото ориентиране, така и да получат познания за себе си. Най-важното е да разберат, че бъдещото им професионално развитие е в техните ръце и да продължат да търсят информация и да се развиват.

Личностният тест, които подпомага младите хора в избора на професия, е достъпен на страницата на JobTiger, както и в страницата на кампанията Trends of Tomorrow във Facebook.

_ Ускоряват или забавят професионалното развитие на дигиталните деца новите технологии? Защо?

Всъщност технологиите помагат на децата ни да се задържат на гребена на вълната. Причината е, че светът се развива много бързо и никой, който иска да е успешен, не може да си позволи изоставане.

_ Кои са професиите на бъдещето?

Много ми се иска да знам. Бих бил много богат.

Но извън шегата – изглежда, че светът става интердисциплинарен. Силно се развиват професиите, насочени към човека, грижата за него.

От друга страна – традиционните професии като лекар, юрист, архитект ще продължат да са нужни.

[sws_yellow_box box_size=“620″] На 01 ноември в рамките на конференцията Digital KidZ, Светлозар Петров, заедно със Светлин Наков, доц. д-р Галина Момчева и Стела Даскалова ще обсъждат професиите на бъдещето, как децата ни да получат необходимите им ИТ умения, за да бъдат пригодни за пазара на труда и кои са професиите на бъдещето. Модератор на дискусията: Ана Динкова.  [/sws_yellow_box]

The following two tabs change content below.

Ивелина Атанасова

Консултант - маркетинг и бизнес развитие at NewTrend: Media | Marketing | Events
Консултант по стратегически маркетинг и бизнес развитие с над 10-годишен опит. Собственик и основател на Newtrend: Media | Marketing | Events - онлайн медия, брандинг агенция и оргaнизатор на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ. Професионалните интереси и компетенции на Ивелина Атанасова са в областта на потребителското поведение, маркетинг анализи и прогнози, бизнес развитие.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php