„Железният” стил на Желязната Лейди

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Hey-i-can-fly
Провокирай ме! Ще ти докажа, че мога да летя!
11.04.2013
tatcher
40 цитата на великата Маргарет Тачър
16.04.2013

„Железният” стил на Желязната Лейди

margaret_thatcher

Преди дни ни напусна една от най-впечатляващите дами – политици на всички времена. Въпреки сериозната й възраст, тя до последно остана символ класика, женственост и сила. Каквото и да кажем за стила на Желязната Лейди би било прекалено малко, а амбицията пък да успеем и да го вместим в страничката ни тук, придобива още по-комичен характер.

Margaret-Tachar-480x360

Въпреки това, докато разглеждах стотиците възпоменателни репортажи и коментари, изписани след смъртта на Маргарет Тачер, се оказах отново прикована от харизмата на тази изключителна жена. Снимка, след снимка, независимо от ситуацията или времето, което са запечатали, Маргарет Тачер изглежда по един и същ начин – без никакви лични емоции. Цивилизационната модалност – или най-общо казано – дрескодът й, в едно с прическата и гримът, са абсолютна константа. Костюмът е строг и делови, цветовете са пастелни, а десенът е винаги издържан в един цвят. Няма плетени жилетчици или сакенца на цветя, каквито за съжаление често си позволяват съвременни политици, особено у нас. Разбира се, изборът не е случаен. Изключителната женственост на тоалетите, успоредно с класическите и дори консервативни линии са изцяло издържани в професионалния й стил. Едновременно строги, но елегантни, скъпи, но ненатрапчиви, дрехите й изпълняват идеално функцията си – да поддържат рамката, в която се разкриват всички аспекти на личностното присъствие и на професионалната реализация на Желязната Лейди

Външният й вид не предлага никакви изненади и съответно не създава никакви шумове в комуникацията. Дрехите й са фон на всичко, което е тя, без да отвличат вниманието към тях и да разсейват събеседниците и аудиторията от вербалното и същественото. Ако човек няма какво толкова да каже, той показва и разкрива, за да поддържа вниманието на аудиторията си. Когато, обаче има да говори като за няколко живота напред, ненатрапчивите дрехи са единствената алтернатива и Маргарет Тачер знае това изключително добре.

margareth_tacher

Едно от правилата в бизнескомуникацията налагат да подбираме облеклото си така, че на финала да изглеждаме като онези, към чиито позиции се стремим.  В този ред на мисли, любопитна е приликата между външният вид на Маргарет Тачер и този на Кралица Елизабет II.

Еднотипните дрехи, сходните цветове, аналогичните аксесоари, дори прическата – приликата е поразителна. Със сигурност тази комуникационна реплика не е случайна. Още по-сигурно е, че в общество като английското, в което традициите са поставени над всичко, подобен политически дрескод е един изключително успешен избор.

Бижутата в женския стил са една доста щекотлива тема в съвременния политически контекст. Доста често дамите пренебрегват ключовото правило за трите броя и с лекота следват модните тенденции в размера, обема, формата и материалите на пръстени, гривни или обеци. В сериозния бизнес и в политиката обаче място за висулки по ушите няма, пръстените са по един на ръка, а гривната, ако я има, не само, че е дискретна, но задължително е от благороден метал. Както казахме вече – общо три, като двете обеци се броят за един аксесоар, разбира се. За разлика от много съвременни жени-политици, обаче, във вихъра на своята кариера, Маргарет Тачер не допуска грешки при избора на украшения. Обеците винаги са малки, пръстенът е един. И към всичко това – и неизменните двуредни перли, които едновременно и респектират, и утвърждават усещането за консерватизъм, което пък още веднъж подхранва усещането за стабилност, сигурност и контрол.

Допълнителните аксесоари в бизнескомуникацията са единственият елемент, който позволява известно творчество и проява на доза индивидуализъм. И вероятно тук е моментът да повторим отново, че изкуствените цветя, независимо от какви материи са, не са най-правилният избор за дамите в политиката. Всъщност, изборът не е голям – малко копринено шалче и брошката от благороден метал.

Страстта на Маргарет Тачер към брошките остава в историята на политическия дрескод като една от най-емблематичните. Тя е първата, която активно включва този накит  към своя политически стил и поставя началото на тенденция, която намира кулминира доста години по-късно – на ревера на Мадлин Олбрайт, която пък въвежда т.нар. „дипломация на брошката”. Тези на Държавния секретар на САЩ стигат още по-далеч и се превръщат част от политическата реторика и буквално биват използвани като сигнали за посоката за развитието на едни или други преговори.

margaret_thatcher

И ако за някои външният вид е нещо крайно второстепенно, що се отнася до света на бизнеса или политиката, нека да припомним за финал, че искаме-не искаме дрескодът ни е част от нашата невербална комуникация, а всяко несъотвествие между нея и това, което казваме, изгражда психологически бариери у събеседниците ни и те просто подхождат с недоверие към думите ни. Затова, що се отнася до целенасочена комуникация, каквато без съмнение е комуникацията и в бизнеса, и в политиката, то всеки един детайл има значение. Дрескодът и всички елементи от него – също.

The following two tabs change content below.
Д-р Кремена Георгиева е PR консултант с опит и в медиите. Експерт е по PR, убеждаваща комуникация и публично говорене. Лектор е на различни обучения, както в България, така и в чужбина. Създател е на онлайн пространството, посветено на най-добите световни PR кампании – PR@Festivals. Блогър.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php