Хиляди европейци, включително и в България, протестират срещу ACTA и следенето в интернет

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Nokia повежда Windows Phone продажбите, но готова ли е за iOS и Android?
Nokia повежда Windows Phone продажбите, но готова ли е за iOS и Android?
25.01.2012
Kindle Fire се очертава като втория най-популярен таблет
Kindle Fire се очертава като втория най-популярен таблет
31.01.2012

Хиляди европейци, включително и в България, протестират срещу ACTA и следенето в интернет

xc

След големия отпор, който Щатите заедно с гражданите и компаниите, които се намират в страната, дадоха на законопроекта, който правителството се опита да прокара срещу онлайн пиратството, изглежда новото бойно поле се очертава Европа, където тепърва хиляди европейци започват да протестират срещу поредното търговско споразумение за съдържанието в интернет.

22 страни от всичките 27 членки на Европейския съюз, включително България, са подписали ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement, на 26-ти януари в Токио, Япония. След запознаване подробно със съдържанието на документа, хиляди граждани от Полша са излезли на протести, а член на Европейския парламент напусна институцията, изразявайки личното си несъгласие с него.

За сравнение, когато президентът на САЩ, Барак Обама, подписа договора за ACTA на 1-ви октомври 2011 г., малко хора забелязаха това. Но при влизането на подобен законопроект, SOPA (Stop Online Piracy Act), в Конгреса следващия месец, опозицята срещу него се разрасна в световен мащаб, водейки до масов протест на 18-ти януари и в крайна сметка спирането на закона проекта. SOPA вече не е тема на разговор, но изглежда ACTA e.

Какво е ACTA?

Anti-Counterfeiting Trade Agreement е международно споразумение, което има за цел да даде на подписалите го страни възможността да спре разпространяването на онлайн съдържание без авторски права, както и други форми на интелектуална собственост. С други думи, цели се създаването на международна легална рамка, с която да се вземат наказателни мерки. Целият текст на документа може да прочетете тук.

Защо Европа се вдига срещу него?

Първата основна причина е че страните, които са подписали ACTA, са извършили преговорите и са дали съгласието си в пълно медийно затъмнение и без да се допитат до гражданите. Европейският парламент не е пряко замесен, като това се разбира от реакцията на Кадер Ариф – негов член, който се изказва изключително рязко срещу споразумението, а след това подава оставката си:

„Искам да се опиша процеса, който доведе до подписването на това споразумение: пълно игнориране на гражданското общество, липса на прозрачност от самото начало на преговорите, последователни отлагания на подписването му, без да се дават никакви обяснения, оставяне настрана претенциите на Европейския парламент, изразени в няколко резолюции от събранията ни. Това споразумение ще нанесе голям удар върху нормалния живот на гражданите ни и то бе направено, така че Европейският парламент да няма право на глас. Аз няма да участвам в този театър.

Какви правомощия дава ACTA на притежателите на авторски права?

Първо, чрез заповед те ще могат да изискват лична информация за предполагаемите нарушители. Второ, те ще могат да ползват правни средства за наказание на хората, заобикалящи авторските права. Това ще става чрез постоянен контакт с интернет доставчиците, които дори могат да бъдат задължавани да спират достъпа на потребителите, ако те бъдат заподозрени. Заради неяснотата на части от текста, множество потребители и компании се опасяват, че ACTA ще дава правото за следене на всякаква коресподенция в онлайн пространството.

Освен това, ACTA дава правото за събиране на обезщетения, равни на пазарната стойност на незаконното съдържание. С други думи, ако копирате албум, който се продава за 15 евро или игра за 50 евро, това е сумата, която техните собственици могат да изискват от вас.

Кое е деликатното при ACTA?

В повечето страни Законът за авторските права прави известни изключение по отношение на ползването на патентовано съдържание, като например неговото разпространение за образователни цели или пък направата на лични архиви. ACTA не включва такива разпоредби, което означава, че всяко съдържание, за което не е платено, без значение кой го притежава и с какви цели, следва да бъде криминализирано.

Нещата изглеждат пред свършен факт, тъй като споразумението вече е подписано от страните. Последната инстанция, която може да промени условията по договора или да го обяви за невалидно е Европейският парламент. Неясна е и темата как регулациите биха била изпълнявани на национално ниво, тъй като страните имат различни практики за боравнето с интернет пиратството.

Граждански организации вече са събрали близо милион подписа, за да ги представят на евродепутатите и да изискат отхвърлянето на ACTA.

The following two tabs change content below.

Мартин Иванов

Мартин Иванов е студент в Икономически университет - Варна, специалност - Международни икономически отношения, с интереси в сферата на маркетинга, финансите, политиката и дипломацията.

Коментари

коментара

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php