Nokia повежда Windows Phone продажбите, но готова ли е за iOS и Android?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
xx
Windows Mobile ще изпревари Apple iOS до 2015г.
24.01.2012
mm
Apple отново с рекордни продажби и приходи
25.01.2012

Nokia повежда Windows Phone продажбите, но готова ли е за iOS и Android?

Nokia повежда Windows Phone продажбите, но готова ли е за iOS и Android?

Нови анализи при продажбите показват, че Nokia е продала около 1,3 млн. бройки от най-новите си смартфони Lumia 710 и Lumia 800, чиито софтуер е плод на партньорството и с Microsoft и тяхната мобилна платформа Windows Phone. С това финландската компания постига 45% пазарен дял при WP7 устройствата, но дали това е достатъчно да се опълчи на силните на деня?

Като за начало компанията може само да се радва от прехода си към очертаване на Windows Phone като единствена платформа за смартфоните си от най-висок клас. Непотвърденните по-горе цифри идват от Bloogmberg, но ако се съсредоточим над факта, че телефоните бяха пуснати едва ноември миналата година в Европа и преди седмица в Щатите, както и че платормата на Microsoft все още не се радва на голяма популярност, бройката си е впечатляваща.

Освен това, по отношение на останалите производители, които предлагат смартфони, работещи под Windows Phone, Nokia излиза с едни гърди напред. Нейните 45% водят пред HTC, които са с 40% дял, а на трето място остава Samsung с 12% дял. Естествено, трябва да се отбележи, че последните два са се фокусирали върху продажбите на Android устройствата си, но все пак това е сегашното сегментиране на пазара на Windows Phone.

До тук добре, но как изглеждат цифрите, ако ги съпоставим с доминиращите пазара на смартфони? Преди няколко дни Google обяви, че в световен мащаб има активирани 250 млн. Android устройства, а Apple продават по 20-30 млн. смартфони всяко тримесечие, като през последното отново би собствения си рекорд, продавайки 37 млн. iPhone устройства. По непотвърденни данни общата бройка на продадените Windows Phone устройства е 32,5 млн. от ноември 2010 г. насам. С други думи, дори с Nokia на своята страна Microsoft има още доста да наваксва, но резултатите до сега не са за пренебрегване.

Но пък партньорството между двете компании определено си казва тежката дума. Nokia се очертава като единственият производител, който е готов да отделя значителни средства, за да рекламира Windows Phone устройствата, от което зависи и нейното оцеляване на този пазар, естествен. HTC и Samsung също подкрепят платформата, но усилията им изглеждат по-скоро второстепенни, в сравнение с тези, които полагат за Android смартфоните.

Всичко това е благодарение на изпълнителния директор на финландската компания – Стивън Елъп. Той прояви дързост с реорганизацията на Nokia към Windows Phone, пращайки Symbian в девета глуха – мобилната операционна система, която направи Nokia най-големия производител на телефони в света с над 400 млн. продавани устройства на година. Остава да видим дали походът, който Елъп е поел ще задържи ръководената от него корпорация на първото място по телефони и изстреля на по-горна позиция по отношение на смартфоните.

The following two tabs change content below.

Мартин Иванов

Мартин Иванов е студент в Икономически университет - Варна, специалност - Международни икономически отношения, с интереси в сферата на маркетинга, финансите, политиката и дипломацията.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php