ДНК нанороботи ще се борят с раковите клетки на пациенти

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
newtrend_strategy
Маркетинг & Брандинг: Тенденциите на 2016
04.01.2016
fresh-bottled-air
ТЕНДЕНЦИИ: Канада продава „чист въздух“ на Китай
05.01.2016

ДНК нанороботи ще се борят с раковите клетки на пациенти

DNA-nanobots

Не можем да отречем, че живеем в свят, зависим от технологиите, но вместо параноично да „бедстваме“ от това как бъдещето ни ще зависи от нанороботи и микрочипове, имплантирани под кожата ни, нека видим другата страна на медала – ползите.

DNA-nanobots

Професор Идо Бачелет от Университета Бар- Илан в Израел коментира пред медиите, че работи с екипа си върху нанороботи, които имплантирани в човек могат да преборят раковите клетки, ако той е болен.

Съвременното лечение на рак създава сериозни проблеми, тъй като е насочено към твърде голяма площ от човешкото тяло. Химиотерапията и лъчетерапията са като обезвреждане на бомба. Те унищожават раковите клетки, но и здравите клетки около тях.

Именно заради това тези терапии често са не по-малко вредни от самия рак. Така че въпросът при лечението на онкоболни често не е да се намери лечение, което да унищожи рака, а да се открие методът, който да го направи, без да създаде допълнителни медицински проблеми.

„Търсенето на безопасно лекарство за рак е като да търсите оръжие, което да убива само лошите хора“, казва Бачелет.

Точно тук идва ролята на нанороботите. Вместо да убиват всяка клетка в района на раковото образувание, те са способни да разпознават и да взаимодействат с определени молекули.

Това означава, че дори не е нужно фармацевтичните компании да създават нови лекарства. Вместо това медикаментите, които вече са доказали действието си, но са твърде токсични при постоянна употреба, могат да се използват с нанороботи, които да регулират тяхното действие.

В действителност нанороботите са създадени от ДНК, моделирана във формата, която искаме. Тези на Бачелет са разработени във формата на мида и пренасят в себе си нужните лекарства. Можем спокойно да ги сравним с обвивка, която се отваря когато нанороботът е близо до ракова клетка и се затваря, когато той преминава край здрава.

В момента екипът работи върху „възпитаването“ на своите нанороботи. Учените се надяват, че ще могат да ги накарат да се движат като пасаж и как да ги обучат да изграждат физически мостове един с друг и така да „поправят“ увредени тъкани.

Разбира се както при всяка развиваща се технология и тук има уловка. Напълно възможно е нанороботите да бъдат твърде скъпи за средностатистическия пациент и допълнително да увеличат бездната в здравеопазването между бедни и богати.

Друго притеснение е, че нанороботите могат да бъдат използвани като нова форма на биологично оръжие.

Първият човешки опит с нанороботи ще бъде проведен още тази година. В интерес на истината той се случва в момента с човек, който е болен от форма на левкемия, която в момента няма лечение. Очаква се пациентът да почине до лятото, но Бечелет се надява, че нанороботите могат да премахнат раковите клетки в кръвта му само за месец.

Ако тестовете преминат добре, опитимистичната прогноза е, че можем да видим нанороботите в масова употреба до пет години.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php