Готови ли сме да допуснем изкуствения интелект в живота си?

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Plamen Russev on Webit Stage
Новите маркетинг оръжия
март 21, 2016
_W9I2954
Софтуерът като услуга ще доминира интернет през следващите няколко години
април 21, 2016

Готови ли сме да допуснем изкуствения интелект в живота си?

Progression-of-Artificial-Intelligence

Изкуственият интелект далеч вече не представлява научната фантастика, с която дълги години го свързвахме, той все повече навлиза в живота ни като нормално част от ежедневието ни.

Искаме или не, по един напълно обясним начин имаме нужда от съжителство с изкуствения интелект, защото той ни дава възможност да улесним всяко свое действие. От GPS устройствата в колите ни до аутокоректа на телефоните ни, все нови и нови технологии, с които до такава степен сме свикнали, че използването им се е превърнало в естествен рефлекс за нас.

Progression-of-Artificial-Intelligence

Може би заради картината, която големите филмови продукции ни представят, но асоциацията с робот не е това, което изкуственият интелект представлява – роботът е просто вид кутия, в която може да го поставим, а софтуерът вътре в кутията е изкуствения интелект, който работи така „човешки“. Тоест, няма защо да се страхуваме, че човекоподобни роботи ще ни унищожат и завземат планетата, а по-скоро трябва да се отърсим от враждебността и да се радваме, че с прогреса на технологиите ще се откриват по-добри перспективи за нашия живот.

Разбира се, всяка нова „играчка“ може да бъде колкото полезна, толкова и вредна в ръцете на притежателя си. От нас зависи как виждаме бъдещето си и колко точно искаме да инвестираме в него. Примери за човешкия скептицизъм и изкуствения интелект могат да се дадат много, но нека разгледаме два от най-скорошните:

Преди близо месец Microsoft пуснаха първия чатробот онлайн с красивото име Тай. Тя беше създадена като обикновен тенейджър, който иска да е в крак с тенденциите и следи случващото се в социалната мрежа Twitter. Готова е да ти отговори на всякакви въпроси стига да се обърнеш към нея, а колкото повече неща я питаш, толкова по-умна става тя. В рамките на 24 часа хора от цял свят изпращаха расистки запитвания към чатробота, на които Тай се научи да отговаря по също толкова циничен начин. Всичко това се превърна в огромен скандал с последици за компанията, създател на Тай, а ние потвърдихме за себе си, че трябва да взимаме сериозни предпазни мерки при създаването на интелигентни машини.

Друг подобен пример е историята на дружелюбния робот HitchBOT. Създаден с мисията да пътува, в периода от 2014-та до 2015-та той посещава дестинации като Канада, Германия, Холандия до момента когато започва пътешествието си в САЩ и на втората седмица от престоя си в страната бива унищожен. HitchBOT е проектиран да бъде изцяло зависим от добротата на непознати. Той не може да се движи самостоятелно, а има нужда от приятелски настроени хора, които да го взимат със себе си от място на място. Роботът е социален експеримент, предназначен, отчасти, за да се тества човешката психология, когато се сблъсква с определена технологична новост. Изводът тук е, че хората не са готови да споделят бита си с други интелигентни създания, бидейки те просто машини с умен софтуер.

Hitchbot-1-EPA

Опитите ни завършват горчиво, но от научна гледна точка трупаме богат опит, който ще ни помогне за напред в разгадаването на човешкото съзнание и пълното интегриране на изкуствения интелект в обществото ни. Като човешки същества ни остава да подкрепяме процеса по развитие на тази технoлогия, за да съществува възможността в най-необходимите за нас моменти да получим лесен и бърз достъп до високо-технологична помощ.

The following two tabs change content below.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php