Мобилният сектор пред нови значими промени

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
online_offline
SMS-а днес свързва онлайн и офлайн светoвете
14.03.2013
internet
Какво се случва за 1 минута в Интернет?
21.03.2013

Firefox и Ubuntu използваха Световния мобилен конгрес за да представят своите алтернативи на Android и iOS, и да поискат дял от пазара на мобилни приложения. Истинските нови тенденции, които бяха загатнати на тазгодишното изложение обаче са в друга насока и обещават да променят телеком сектора из основи.

China telecoms Huawei smartphone Ascend P2

С нова локация и по-голям брой посетители и компании, тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес значително се отличаваше от миналогодишните изложения. Най-голямото събитие в света на телекомуникациите се проведе през последните дни на февруари, в покрайнините на Барселона и по традиция събра всички представители на бранша – от главните изпълнителни директори на операторите и производителите на устройства, през компаниите за оборудване и телекомуникационен софтуер, до хиляди независими разработчици на мобилни приложения. Сред хилядите предложения и новости можем да отличим няколко акцента, които наистина обещават да променят мобилния сектор, а и живота на много хора.

Нови играчи при операционните системи

При мобилните платформи изглежда битката тепърва започва, с двама традиционни играчи, които се опитват да си върнат лидерството от Apple и Google, както и няколко нови предложения за създаването на мобилни екосистеми. Традиционните, разбира се, са канадската BlackBerry (която до скоро се наричаше Research In Motion) с новата си операционна система BlackBerry 10 и Microsoft с Windows 8 и Windows Phone 8, която беше и сред основните спонсори на събитието. За сега двете корпорации дишат праха на лидерите в този сегмент, но показаното от тях и партньорите им дава надежди, че поне едната би могла да се намеси в битката за по-голям дял от пазара.

Не по-малко интересни бяха анонсите на няколко нови мобилни операционни системи – Firefox OS (на Mozilla), Ubuntu (на Canonical) и Jolla, които използваха изложението, за да хвърлят ръкавица на големите от бранша.

Сред тях сякаш най-голямо внимание заслужава Mozilla, която успя да привлече на своя страна близо 20 водещи телекомуникационни оператори от целия свят – от европейските Deutsche Telekom, Telecom Italia и Telenor, през американската Sprint, до силни играчи на развиващите се пазари като Etisalat, China Unicom, KT, MegaFon и Qtel. Сериозната операторска подкрепа, както и фактът, че Firefox OS е изцяло HTML5 базирана и залага на отворените стандарти дават сериозни шансове на „огнената лисица“. Open source фондацията вече веднъж успя да се наложи в битка с голяма корпорация на пазара на браузърите и не е изключено да го направи пак – този път при мобилните платформи.

Фокусът в мобилния свят се измества

Промените на пазара на операционни системи за смартфони обаче макар и интересни за представителите на сектора, едва ли са от голямо значение за масовите потребители. Това, което има значение за тях е: как точно ще се отрази на живота им навлизането на новите платформи, стандарти и приложения, и дали промяната ще се свежда само до няколко инча по-големи диагонали на дисплеите и няколко нови абревиатури за запомняне при протоколите за комуникация. В това отношение посланието от тазгодишното мобилно шоу е ясно: в сектора предстоят драматични промени, които имат потенциала да се отразят на целия ни начин ни на живот. Става въпрос не просто за навиците ни за комуникация, а за начина, по който използваме разплащания, здравеопазване, управляваме автомобилите и домовете си, контрола на достъпа в административните сгради и много други обществени и икономически сфери.

Свързани автомобили

В рамките на конгреса, Световната GSM асоциация (GSMA) представи своята инициатива GSMA Connected Car Forum, която има за цел да стимулира развитието на комуникационните технологии в автомобилите. До 2018 г. очакванията са 46% от всички продадени нови коли да бъдат оборудвани с някакво решение за отдалечена комуникация. За сравнение през 2011 г. този показател е бил едва 14 процента. Това ще създаде редица нови възможности пред шофьорите и пътниците, включително информация за пътния трафик в реално време, автоматично прозвъняване на 112 и локализация на колата при катастрофа, възможност за достъп до автомобила от разстояние, откриването му в паркинги или улички през мобилния телефон, достъп до различно развлекателно или информационно съдържание за пътуващите, както и съвсем нови услуги, базирани на местоположението (LBS – Location Based Services). Още по-големи ще са предимствата за компаниите, управляващи автомобилни паркове, които ще получат редица нови възможности за оптимизиране на разходите и времето на шофьорите.

Мобилно здравеопазване

По данни на GSMA, разпространени по време на форума, технологиите за мобилно здравеопазване (mHealth) могат да спестят 400 млрд. щ. долара в развитите икономики под формата на разходи за традиционна здравна инфраструктура. Новите мобилни приложения и преносими устройства за диагностика могат да спестят болничните посещения на милиони пациенти, което означава и спестено време на лекарите, които ще могат да се занимават с наистина важните случаи.

Много по-важно обаче е, че комуникациите дават възможност изобщо да бъдат предоставени някакви здравни грижи в огромни развиващи се региони в Африка, Близкия Изток и Азия, където здравеопазване просто липсва. Само в Северна Африка mHealth приложенията биха могли да спасят едини милион човешки животи до 2018 г., става ясно от изследване на асоциацията. Голямото предимство на mHealth там е, че вече почти навсякъде има някакво клетъчно покритие, но не може да се каже същото за болници и лекари. С помощта на новите комуникационни технологии един лекар ще може ефективно да обслужва много по-голям брой пациенти, без да се налага да изминава десетки километри в африканските или индийски джунгли.

Свързани градове

Друга интересна инициатива, представена за първи път на тазгодишния конгрес е Connected City. На едноименното събитие стотици посетители получиха възможност да се докоснат до градовете на бъдещето, в които всичко около нас ще бъде свързано посредством SIM карти, RFID или NFC (Near Field Communications) чипове. Демонстрационният проект беше осъществен в партньорство с операторите AT&T, Deutsche Telekom, KT, Telenor Connexion и Vodafone, доразвивайки нашумялата през последните години концепция за „свързан дом“. Тук посетителите видяха велосипед, който извършва мониторинг на физическите показатели на управляващия го, интелигентни системи за логистика, които оптимизират транспортирането на хора или стоки, както и решения за свързване на градския транспорт, мобилен контрол на достъпа до обществени сгради и спортни комплекси, услуги, информиращи за свободни паркоместа и много други.

The following two tabs change content below.

Александър Александров

Александър Александров, технологичен журналист, ПР специалист и автор на sci-fi разкази. Интересува се от телекомуникации, интернет технологии, социални мрежи, онлайн маркетинг и предприемачество.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php