Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Турция води мобилната революция в Близкия изток
Турция води мобилната революция в Близкия изток
14.11.2011
Онлайн пазаруването по празниците стига 60 млрд. долара
Онлайн пазаруването по празниците стига 60 млрд. долара
15.11.2011

Ще се „завърне“ ли Nokia с (не)човешки смартфони?

nokia_humanform_01

Напоследък Nokia не може да се похвали с особено успешни резултати по отношение пазара на смартфони. Макар и да има “заклети” фенове на марката, които се кълнат в издържливостта на финландските апарати, дори при умишлени опити за счупването им, не особено предпочитаната от потребители и разработчици ОС Symbian се оказва “препъни камък” в ерата на Android и iOS. Дали обаче това не е на път да се промени?

Снимка:  Nokia HumanForm, from conversations.nokia.com

Nokia дава заявка за сериозно предизвикателство към конкурентите на пазара на смартфони, пише popsop.com, с два иновативни модела в проект – HumanForm и Kinetic.

Nokia Research Center, който тази година празнува своята 25-годишнина, представи новия HumanForm смартон, който позволява на потребителите да разберат настроението на човека, който им се обажда с помощта на технология за разпознаване на настроението, както и да увеличават или намаляват изображението просто с огъване на устройството. Да, действително имам предвид с огъване. Телефонът, заслугите за чийто дизайн принадлежат на Tapani Jokinen & Jarrко Saunamaki, наподобява малка медуза, според изказванията на Nokia.

„Изглежда като създание, което току-що е достигнало следващото стъпало на еволюционната стълбица. Бебе медуза, което някак си е успяло да се добере до пясъка от морето, инстинктивно търсещо следващата среда за поддържане на последната си метаморфоза на чувстващо същество „, пише един от авторите на Nokia Conversations, Тревър в пост.

Ако и вие се чудите коя точно част в тази нечовешка форма е човешка, та да се казва HumanForm, отговорът на Nokia e, че телефонът приляга перфектно на всяко човешко ухо, поради иновативния огъващ се, при това прозрачен, дисплей.

Вижте видеото по-долу и си признайте, че вече ви се иска да имате един такъв в ръка:

Иначе, проектът HumanForm следва този за Kinetic Phone, който изследователския център на Nokia разработва, вземайки предвид потребителите от студените страни, на които се налага да боравят с телефона си без да свалят ръкавиците. И понеже да се ползва тъчпад с ръкавици е не просто неудобно, а граничещо с невъзможно, Kinetic се управлява с огъване, натискане, усукване и т.н.

Според дизайнера на телефона, Nokia вече притежава необходимата технология, за да произвежда телефона, така че можем да очакваме той да бъде на пазара след около три години. Видео за модела можете да видите по-долу:

А сега си признайте, че се върнахте да видите отново видеото за HumanForm.

The following two tabs change content below.

Дими Илиева

Димитричка Илиева - редактор. Към професионалния си опит в софтуерния бранш и експертизата в европейските проекти, впоследствие Дими добавя и настоящата си позиция на онлайн PR и маркетинг специалист в Euro RSCG 4D Bulgaria.

Коментари

коментара

4 Comments

 1. В името на конкуренцията би било наистина добре, ако Nokia отново заздрави позициите си на пазара за умни мобилни устройства.

  Що се отнася до представения „гъвкав“ модел, лично аз съм скептично настроен. Продуктът е интересен, но нишов. Не мисля, че това е технологията, с която се печелят големи пазарни дялове.

 2. Дими Илиева казва:

  Това е така, Емил, към този момент. Но предвид наченките на подобните модели, които планират и от Samsung (http://newtrend.bg/mobile/mobile-technology/samsung-shhe-debyutira-smartfoni-s-ogvaemi-ekrani-prez-2012-g), мисля си, че това ще е все повече тенденция – т.е. ще се масовизират. Не в близките 3-4 години, разбира се, но все пак.

 3. Nokia е един от малкото производители, които въпреки и доста зле стеклите се обстоятелства през последните 3 години, продължава да експериментира и да гледа напред в бъдещето, опитвайки се да нацели какво ще ползват хората. За това се искат не само пари, но и много смелост, виждане за бъдещето и малко абстрактно, но логическо мислене.

  Като човек, които следи развитието на тези компании от над 5 години, очаквам конкретно показаният телефон никога не да се навлезе в масово производство. Дори формата му едва ли щя я позви някъде на живо. Но от това, което съм виждал до момента, от Nokia 100% ще се опитат да вземат най-добрите идеи от този концепт и да ги приложат в моделите си в близко бъдеще.

  П.С: Личното ми мнение е, че докато Nokia си партнира с Microsoft, няма как да си върне дори 1/2 от позицията и влиянието, които компанията притежаваше преди 3 години.

 4. Tony казва:

  Според мен.. за да има бъдеще телефона трябва да е първо на достъпна цена за да може да си върне любителите на Nokia. Телефона изглежда интересен, но след този модел на Nokia.. компанията трябва да очаква конкуренция и един вид, копиране на тяхната идея за телефон. Това е моето мнение.. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php