Google се вслушва в гласа ти с новата версия на Chrome 34 beta

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
project-ara-phoneblocks
През април ще бъде първата конференция на Google за разработчици по проекта Project Ara
27.02.2014
google-analytics-online-course-3
Google Analytics Academy с нов безплатен курс за Online Digital Analytics, започващ от 11 Март
06.03.2014

Google се вслушва в гласа ти с новата версия на Chrome 34 beta

Chrome-beta

Google добави гласова търсачка за свободни ръце в новата версия  на Chrome beta и така началната страница на браузърът получи вече съществуващата за Android функция.

Chrome-beta

Малко след пускането на последната версия Chrome 33, Google обяви излизането на Chrome 34 beta за Windows, Mac, and Linux. Браузърът е обогатен с нови функции, сред които са гласовата търсачка, „responsive images“ и „unprefixed“ версия на  Web Audio API.

Всъщност Google работят по гласовата търсачка още от 2011 г., когато добавиха малка икона-микрофон към началната страница на търсачката си и дадоха възможност на потребителите си да кликнат върху микрофона и да изговорят на глас всичко, което биха искали да потърсят в мрежата. Сега вече кликването върху картинката се обезсмисля, защото всичко което трябва да направите, за да стартирате търсенето е да кажете „OK Google”. Отваряте нов прозорец, произнасяте фразата, а след нея и всичко, което искате да намерите в търсачката.

За да активирате функцията, ако вече сте потребител на Chrome 34 beta, посетете Google.com, кликнете върху иконката-микрофон и изберете „Enable Ok Google“/“Разреши OK Google“. След като отключите функцията, Google Ви предлага три примера за това какво можете да правите:

  • Извършване на търсения. Например колко грама има в една чаша: “Ok Google, how many ounces are in a cup?”
  • Задаване на таймер. Можете да кажете на Google след 30 минути да Ви уведоми, ако например печете нещо във фурната: “Ok Google, set a timer for 30 minutes” .
  • Създаване на напомняне за Google Now. Кажете на Google да Ви напомни, че трябва да вземете десерт  в 18:00 тази вечер: “Ok Google, remind me to pick up dessert at 6pm tonight”

Chrome34beta

Новата търсачка е практична и удобна, за моментите в които например готвите, ръцете ви не са чисти, а трябва да разберете колко грама сол има в една чаена лъжичка.

За много потребители обаче, този вид търсене се смята за нарушаване неприкосновеността на личния живот, защото активирайки веднъж функцията, Google е способен да чува всичко, което казвате или се говори около вас, всеки път, когато отваряте нов прозорец. Подобни притеснения са неоправдани, уверява Google в Chrome Home страницата си, защото „Вашето търсене ще бъде изпратено, единствено ако кажете „OK Google” при отварянето на нов прозорец. Цялата обработка преди това, се извършва от вашето устройство, и самото то отчита, ако кажете „OK Google”. Чак след изричането на фразата, звука на казано от вас, се изпраща към сървърите за търсене.“

Ако оставим настрана въпросите относно личното пространство, Chrome beta 34, предоставя няколко нови функции, които реално са от полза за потребителите. Една от тях е и “srcset”- функция, чрез която уеб разработчиците ще могат да предоставят множество ресурси с различни резолюции на едно и също изображение, с идеята да се ускори зареждането на страниците, а съдържанието да се форматира коректно. Responsive images”/”отзивчиви изображения” означава, че браузърът избира един от всички тези ресурси, който съвпада най-добре с характеристиките на устройството, независимо дали то е десктоп, таблет, телевизор или телефон.

Другата функция – “Unprefixed Web Audio API” е позиционирана по-скоро към уеб разработчиците и няма да бъде забелязана от крайния потребител. Идеята е да се вземе предвид начина, по който работи Web Audio и да се приспособи към спецификациите на WC3 Draft.

За момента браузърът Chrome 34 beta  е представен само на английски за Windows, Mac, и Linux, но от Google съобщиха, че до няколко дни ще бъдат добавени и допълнителни езици и други разширения. Време е да затаим дъх и да очакваме версия на български език.

The following two tabs change content below.

Тони Щерионова

Стажант at NewTrend.bg
Тони Щерионова е студентка по Маркетинг с интереси в областта на дигиталния маркетинг, съвременните средства за реклама и връзки с обществеността. Според нея най- добрите качества, за успеха на всеки млад специалист, са позитивизъм и ангажираност, именно затова се придържа към тях.

Коментари

коментара

1 Comment

  1. Seomaster казва:

    И сега шпионирането придоби нови измерения … тоз нещастен браузър докато ми заема 5 гб от хард дииска нивгаж нема си го сложа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php