Facebook със 750 патента от IBM

Американският гигант Facebook, който преди няколко дни беше обвинен от Yahoo в плагиатство и нарушаване на патентни права, е решил да презастрахова своята интелектуална собственост и да закупи 750 патента от IBM. Тази новина бе оповестена в края на миналата седмица по информация на „Ройтерс”.

Споразумението между двете компании е вече официално потвърдено, като патентите обхващат преди всичко технологичната сфера. Цената за покупката на интелектуалната собственост от IBM обаче не е обявена.

Преди дни Yahoo предяви претенции към социалната мрежа, като се аргументира, че много от технологиите, използвани във Facebook, всъщност са нейно дело. Търсачката акцентира особено върху 10 патента, някои от които за интернет реклама. Този факт никак не е учудващ, тъй като двата гиганта са отявлени конкуренти в този пазарен сегмент. Успехите на Facebook в областта на рекламата при всички случаи предизвикват раздразнение у Yahoo, като се има предвид огромния успех на компанията в самото й начало-преди 18 години, и това, че доскоро е била един от водещите лидери на пазара.

В случай като този Facebook би трябвало да отвърне на удара и да подаде контраиск за собствените си патенти. Но в момента Yahoo превъзхожда далеч повече социалната  мрежа по отношение на притежавана интелектуална собственост. Компанията разполага с около 3300, докато тази на Facebook едва с 56 патента към този момент.

Ще бъде интересно да проследим развръзката между двете компании.

The following two tabs change content below.

Мирена Димчева

Мирена Димчева е дипломиран бакалавър по Международни икономически отношения. Интересува се живо от дигитален маркетинг и IT, онлайн комуникации и реклама.

Реклама

  • Промо код: NEWTREND - 10% отстъпка за всички услуги на SuperHosting.BG - хостинг планове и домейни, нови услуги.

Фейсбуки:

Коментирай

© 2012 Newtrend Media Marketing Events Ltd. | Използването на съдържанието или част от съдържанието на NewTrend, на лого или символи, които се асоциират с марката, без изрично разрешение, подлежи на законови и финансови санкции. Всички права запазени.

css.php