Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
facebook-mobile
Facebook разкрива фокуса си след второто тримесечие
26.07.2013
images
Facebook представи нова функция – непубликувани постове
30.07.2013

Губим ли си времето във Facebook?

58ed30b0413d244977e4582f76b41481

На фона на интересни теми като секса, любовта, семейството и приятелите, темата за времето на пръв поглед звучи малко сухо и ускорява биенето на твърде малко сърца. Въпреки това, времето е от голямо значение, тъй като  е една от основните съставки на живота.

58ed30b0413d244977e4582f76b41481

Времето е обективна мярка за това колко живеем, кога започваме и кога завършваме живота си и как живеем всяка част от него. Но докато то се просмуква през ежедневието ни, добре е да си напомняме, че всъщност времето е самия живот. Ако го използваме пълноценно, мотивирани предимно от смелост и щедрост, нашите преживявания ще са богати и смислени, а щастието ще бъде наш постоянен спътник. Но ако се отнасяме към времето с малко отговорност, надявайки се, че то е нещо, което винаги ще имаме, нещо което винаги ще съществува, за да ни дава възможност предимно да очакваме “розовото” бъдеще, вместо да живеем тук и сега, то тогава рискуваме животът ни да премине без много смисъл.

Веднъж един ученик попитал учителя си: “Учителю, дълго ли ще чакаме промяната към по-добро?” А учителят отговорил: “Ако чакате, ще е дълго.”

Когато сме във Facebook много често времето преминава неусетно. Но никак не са малко и случаите, когато времето, прекарано там се трансформира от приятно преживяване в безсмислено преживяване, а понякога дори и в неприятно преживяване. Особенно, ако стоим до четири часа сутринта, със затварящи се клепачи пред копмютъра, гледайки неща, които вече не виждаме и кликайки по неща, които вече не разбираме. Причините за подобно нездравословно поведение могат да бъдат много, но една от основните е нашият навик да се разсейваме. И ако си поставим за цел да наблюдаваме себе си и околните, много скоро ще разберем, че когато говорим за “разсейване”, всъщност става въпрос за навик.

Когато се разсейваме в свежите моменти от живота, когато сме бодри, отпочинали и във форма, може да решим, че това е станало случайно. Но когато сме разбити от умора или стрес и вместо да си починем, ние отваряме Facebook в три часа през нощта и по този начин натоварваме сетивата си още повече, тогава би трябвало да ни стане  ясно, че стремежът към разсейване не е случайност, а навик.

Много често ние постъпваме така с илюзията, че по този начин си почиваме. И тъй като навикът да се разсейваме е много силен, понякога животът ни може да отмине с малко истинска свежест. Само ако действаме с отговорност и разбиране за собственото си време, прекарано във Facebook и ползваме предимно свободите и възможностите, които имаме там, ще постигнем трайно щастие.

Няма много логика в това, някой да си губи безсмислено времето. Много често ние сме склонни да надценяваме значението нещото, чрез което си губим времето. С други думи, склонни сме да заблуждаваме себе си, че това, което правим е важно за нас и в някои по-сложни варианти – че е важно за другите. И всъщност не е чак толкова лошо, ако това е наистина така. Но когато просто си търсим извинение за факта, че си губим времето, тогава не сме полезни за никого.

Времето е рядък и ценен ресурс. Всъщност, то е най-ценният ресурс, който можем да имаме. И това е логично. Ако сме в периода преди раждането или след смъртта, всеки друг ресурс, който имаме няма да ни е от голяма полза. Каквито и възможности и перспективи да ни предлага обективната действителност, ако нямаме време да ги усвоим и да ги използваме, за нас на практика те не същестуват.

Ето защо е важно да ценим времето си и особено свободното си време. Модерните хора знаят перфектно, че почивката всъщност е част от работния процес и подходящото възстановяване е директно свързано с интелигентното използване на свободното време. В тази връзка, прекарването на часове в нашата любима социална мрежа много често е натоварващо за нас, защото голямото количество впечатления и емоции, които получаваме там добавя допълнителен стрес в нашето подсъзнание. Нещата стават още по-сложни, щом тези часове са през нощта и почти опасни, ако са след полунощ.

Да се претоварваме, особено късно през нощта, невинаги е проява на здрав разум. Разбира се, понякога има моменти в живота, свързани с нашите професии, образование или други смислени активности, когато ние дори не спим, ако обстоятелствата го налагат. Но отвъд случаите на значима дейност, безцелното кликане във Facebook е просто загуба на време.

Всъщност, никак не е толкова лесно да преценим, кога си губим времето и кога не. И тъй като всеки човек е уникален и сценариите, в  които попадаме са много, понякога е трудно да дадем приемлива дефиниция за “изгубено време” във Facebook. Но въпреки многообразието на нашия онлайн социален живот, все пак съществуват достатъчно общи черти, по които можем да се ориентираме, кога нашата виртуална комуникация е полезна за нас и кога по-скоро не.

Например, не е мъдро да използваме Facebook по време на работа, докато все още не сме си приключили със задачите за деня. Това може да подкопае професионалната ни ефективност и по този начин да доведе до усложнения в комуникацията с нашите шефове или клиенти.

Всъщност, ако използваме Facebook по време на работа, само когато сме си свършили качествено служебните задължения, ще открием, че нашата социална комуникация неусетно ще се подобри. Причината за това е вдъхновението, което всеки получава от чувството за добре свършена работа. То прониква в нашите мисли, думи и действия и ефективно трансформира в съзнанието ни натрупаната негативност в позитивизъм, давайки ни по-голям достъп до нашия безграничен потенциал. По този начин, на практическо ниво, ние започваме да говорим и да правим по-смислени неща във Facebook и ефективно постигаме все по-високи нива на щастие.

Важно е също така да отбележим, че ако работим във фирма, в която не е позволено използването на Facebook в работно време, ние не трябва да нарушаваме това ограничение. Ако потребността ни от Facebook комуникация през деня е наистина голяма и ни е трудно да функционираме без нея, най-добре е да обмислим смяна на работата или професията.

Друг интересен инструмент, който може да ни покаже, че може би стоим прекалено дълго във Facebook е липсата на свежест на преживяването. Ако няма порив в общуването ни, много е вероятно да не е избледнял целият свят, а по-скоро нашата психика вече да е претоварена. В този момент е по-добре да спрем. Когато не сме напълно адекватни в резултат на умора, ние лесно бихме могли да влезем в конфликт с околните.  В такива моменти логиката на нашето възприемане е объркана и е възможно някои здравословни умствени бариери и навици да бъдат нарушени непреднамерено. Дълбоката липса на свежест в комуникацията, променя доста свeтоусещането ни. И в името на добрия стил, всичко, което трябва да направим в този момент, е именно да спрем.

 

снимка: Карина Василева

снимка: Карина Василева

Ясен индикатор, че започваме да си губим времето във Facebook, е появата на гняв в нашата Facebook комуникация. И когато казваме “гняв”, добре е да внимаваме както за появата му в нас самите, така и когато идва отвън срещу нас. Разбира се, няма смисъл да обръщаме внимание на някои случайни обиди. Но ако забележим чести прояви на гняв или агресия срещу нас, ще бъде мъдро решение, ако дадем малко почивка на нашата Facebook вселена.

Още по-наложително е да си дадем почивка при положение, че ние самите изразяваме гняв. За съжаление, често забелязваме, че сме гневни чак тогава, когато е малко късно. Въпреки това, ако усетим, че сме гневни по-добре е незабавно да затворим Facebook. Никой няма полза от влошаване на социалната комуникация и ако комуникираме докато сме ядосани, ще се стигне точно до това. Гневът създава у нас страх и очаквания, правейки ни по-слаби и по-малко концентрирани. Затова в моментите, в които сме смутени или пък Facebook общността е агресивна към нас трябва да сме наясно, че просто няма смисъл да си губим времето там.

Светът на Facebook всъщност няма свое самостоятелно съществуване. Той е изцяло създаден от потребителите и е нов и различен всяка секунда. Въпреки, че ние често го възприемаме като нещо независимо, без нас Facebook би бил просто един неосъществен потенциал. И тъй като свежестта, яркостта и привлекателността на Facebook наистина зависят от преживяванията на всички потребители, това как всеки един от нас се държи там е от значение за всички. От тази гледна точка, безсмисленото губене на време просто няма смисъл за никого. Дори и когато не изпадаме в крайности в комуникацията си, предизвикани от умора или скука, самият факт, че в този момент не сме полезни за никого, не е много вдъхновяващ.

Без да имат каквато и да е независима природа, нашите преживявания във Facebook се появяват от срещата на безброй условия. Тук интелигентният поглед върху ситуацията показва, че някои от тези условия зависят изцяло от нас, а други не. И ако ние умело интерпретираме тези условия, пo един здравословен начин, нашият шанс да сме по щастливи във Facebook ще нарасне значително.

От друга страна, ако използваме Facebook правилно, то той е доказан, отличен начин за подобряване на социалната комуникация. Когато здравият разум е на линия, всичко във Facebook е ярко и искрящо. Минута след минута, ние генерираме положителни впечатления, а негативните състояния на ума постепенно изчезват. Ако използваме правилно Facebook, ние стъпка по стъпка ще ограничим контакта с негативността в комуникацията си и ще развием богат социален живот.

Изводът, който следва да си направим е, че като цяло, използването на Facebook е здравословно, когато е извън контекста на инцидентни сценарии, при които си губим времето там или когато не ни пречи на правилното функциониране в други сфери на живота. Тогава ние лесно виждаме нещата такива, каквито са и е лесно да постигнем щастие чрез нашата Facebook комуникация. Ситуациите се подобряват по-ефективно, а нашето възприемане е по-всеобхватно.

Позитивните емоции, излъчени във Facebook от хора, които умеят да говорят и действат умно и с увереност, са много полезни за съвременното динамично общество. Малко са нещата, които биха донесли повече негативни емоции, от прилагането на незабавни действия в несигурни ситуации. Ето защо, да използваме пълноценно времето си във Facebook означава да бъдем полезни и отговорни, както за себе си, така и за останалите.

The following two tabs change content below.

Ангел Тодоров

Ангел Тодоров е консултант по социална комуникация, разработващ различни методи, помагащи на хората и бизнеса да разберат света по-добре.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php