Изкуственият интелект на Facebook помага на слепите да виждат

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
FB-Reactions
WoW-ефектът на Facebook Reactions
25.02.2016
htc-vive
HTC Vive те отвлича дълбоко във виртуалната реалност
05.04.2016

Изкуственият интелект на Facebook помага на слепите да виждат

facebookblind

След няколко месеца разработки и работа с голям екип, включващa хора с увредено зрение, Facebook пусна новoто си приложение за слепи хора „Automatic Alternative Tool”. То им дава възможност да „виждат“ снимките, публикувани на страницата на социалната мрежа. AAT използва технологията на екранния четец, но за разлика от него той разчита обектите и така събира достатъчно информация, за да опише какво има на снимката.

facebookblind

Първят сляп инженер в екипа на Facebook  Мат Кинг споделя: „Като се замислиш колко много неща преминават дневно през News Feed-а ти и каква голяма част от тази информация е в снимки, а до сега технологиите са давали възможност на хора като мен единствено да прочетат коментарите под тях, но не и да разберат какво всъщност има на тези снимки.“ Сега всеки може да види снимките, защото разпознаването на обектите от AAT е основано на невронна мрежа с милиарди параметри, на които са зададени милиони примери от заобикалящото ни ежедневие.

Системата разпознава изображения от всякакъв вид – за движение („кола“, „лодка“ и др.), природа („планина“, „слънчеви лъчи“, „вълни“ и др.), спорт („тенис“, „стадион“, „гребло“, „топка“ и др.), храна („пица“, „десерт“, „вечеря“ и др.), изказва и описателни думи за външен вид („слънчеви очила“, „шапка“, „тъжен“, „весел“, „млад“, „стар“ и др.).

За сега Automatic Alternative Tool ще бъде достъпен за IOS потребителите  само на английски език, но плановете на компанията са скоро да бъдат добавени функцiи за употреба на други езици и мобилни платформи. Докато това се случи всички ние можем да се радваме на бързото развитие на технологиите, даващо възможност на всеки да използва ползите и удоволствието, което снимките предоставят.

 

Коментари

коментара

1 Comment

  1. Александър казва:

    Браво! Страхотна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php