Yahoo с отчаяни действия – съди Facebook за нарушени патентни права

Newtrend.bg, позната през последните 8 години като медия, водена от екип специалисти с маркетинг опит, се превръща официално в Консултантска и Маркетинг аутсорсинг Агенция, която съчетава техните най-силни страни, опитa, натрупан през годините и визията им за устойчив бизнес и иновации. Медийните контакти и ноу-хау ще бъдат използвани в полза на "Наръчниците за родители на дигитални деца", един проект на Фондация "Дигиталните деца", зад чиято реализация Newtrend застава еднолично.
Аpple устройствата увеличават мобилното потребление в Източна Европа
Аpple устройствата увеличават мобилното потребление в Източна Европа
13.03.2012
Мобилните кампании и видеата с все по-голям дял в онлайн маркетинговите бюджети
Мобилните кампании и видеата с все по-голям дял в онлайн маркетинговите бюджети
14.03.2012

Yahoo с отчаяни действия – съди Facebook за нарушени патентни права

Yahoo с отчаяни действия - съди Facebook за нарушени патентни права

Yahoo подаде съдебен иск срещу Facebook заради нерегламентираното ползване на 10 патента, сред които се включват методи и системи за онлайн реклама, с което постави началото на първата съдебна сага между големите имена в социалните медии.

Според подадените документи, Yahoo смята, че без нейните постижения, сайтове като Facebook едва ли ще се радват на повторни посещения от своите потребители или значителни приходи от реклама. Само 2 от цитираните 10 патента са пряко свързани с технологии, използвани в социалните мрежи.

Повечето са свързани с онлайн маркетинга, включително методи за предотвратяване на измами, свързани с многобройни кликове върху реклами, и технология за персонализиране на информацията, която потребителите виждат на дадена интернет страница.

Отговорът от страна на най-голямата социална мрежа в света не закъсня:

„Разочаровани сме, че Yahoo, дългогодишен бизнес партньор на Facebook и компания, която значително се облагодетелства от обвързването си с нас, е решила да прибегне до съдебни спорове. Още повече, научихме за това от медиите. Предстои силната ни защита срещу такива озадачаващи действия.“

Къде се крие разковничето? Някогашният онлайн пионер отдавна върви надолу. Няколко изпълнителни директори нито можаха да върнат някогашния блясък на компанията, а новите и продукти получават своя момент на слава при обявяването им и до там. След като се появиха спекулации за продажбата на Yahoo, за сега кормилото е поето от бившия изпълнителен директор на PayPal – Скот Томпсън, който ги разсея.

Въпреки че Yahoo има над 700 млн. потребители, пръснати по цялото и онлайн портфолио, тя продължава да губи в надпреварата за приходи от онлайн реклама от Facebook. Според eMarketer последната печели 14% от приходите от дисплей реклама в Щатите за 2011 г., а Yahoo пада до пазарен дял от 10.8%. За сравнение – през 2008 г. Facebook има 2.9%, а Yahoo 18.4%. Прогнозите за тази година потвърждават тенденцията през годините – 16.8% за Facebook и 9.1% за Yahoo.

Съдебният спор е аналог на този, който Yahoo имаше с друга мащабна онлайн компания – Google, преди 7 години. Обаче ситуацията за сега очертава да е различна – тогава Yahoo успя да сключи споразумение с интернет търсачката, чрез което се сдоби с нейни акции, а към този момент такива индикации от страна на Facebook няма.

Еднаквото в двата случая е че действията от страна на Yahoo са предприети точно преди борсовите дебюти и на двете компании с презумпцията, че периодът е уязвим за тях и последното нещо, от което се нуждаят са съдебни спорове с големи технологични компании.

Традиционната защита на обвинявана компания в подобен случай е да изяви претенции със собствените си патенти. Но според американската правителствена база данни, патентите на Yahoo са над 3,300, а Facebook има само 160, така че едва ли ще видим такива действия от социалната мрежа.

Казусът става още по-заплетен с изказването на Джонатан Ейбрамс – основателят на първата социална мрежа Friendster. Според него Yahoo копира Facebook, тъй като последната е закупила всичките патенти на Friendster, а те се явяват основополагащи за всяка социална мрежа.

Вероятно съвсем скоро ще видим развитие по съдебния иск, тъй като Facebook със сигурност ще иска да е изчистила всички подобни проблеми с наближаването на борсовия си дебют, който се очаква до няколко месеца и е най-очакваният от няколко години насам.

The following two tabs change content below.

Мартин Иванов

Мартин Иванов е студент в Икономически университет - Варна, специалност - Международни икономически отношения, с интереси в сферата на маркетинга, финансите, политиката и дипломацията.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php