Около 24 май е така – все за книги си говорим. Независимо кой какво успя да прочете този дълъг уикенд, обаче, предлагам да се опитаме да направим заедно едно полезно списъче с  най-препоръчителни книги за всеки PR специалист. Ето моите десет. Очаквам след това и вашите!

love_reading

  1. „Бащата на манипулацията: Едуард Л. Бернайс & Раждането на ПР” (ROI).  Това е вроятно една от най-фундаменталните книги, посветени на изкуството PR. В нея няма да намерите теория, класификации или определения. Тя е просто едно изключително любопитно четиво, което ще ви зареди с много енергия и желание да покорите света.
  2. „Презентирай като Стив Джобс” (ROI). Доста са книгите, които се занимават с личността на Бащата на Ябълката. Това, обаче, което прави тази книга различна, е че тя показва по един изключително увлекателен начин основните „механизми”, по които протичат ненадминатите речи на Стив Джобс. Определено има какво да се научи от нея за презентирането и модерните манипулативни техники.
  3. „Биология на купуването” (Изток-Запад). Тази книга се чете буквално за една вечер. Е, малко по-дълга идва, но пък е ужасно увлекателна. Толкова много са любопитните факти, свързани с психологията ни като потребители, че съм абсолютно сигурна, че няма да спрете да говорите за прочетеното поне една седмица!
  4. „Лилавата крава” (Кръгозор) на Сет Годин е едно изключително надъхващо четиво, откъдето и да го погледнеш. Независимо, че след тази книга излязоха още доста на същия автор (дори и на български език), тази си остава един от най-големите му шедьоври. Просто защото добрите идеи тепърва ще се налагат като най-ценната разменна единица във всеки един бизнес.
  5. „Изкуството да очароващ” (Ентусиаст). Това е една от онези книги, които наистина очароват. Не защото така пише в заглавието, а защото Кавазаки е толкова голям, че просто не бива да бъде пропуснат. Особено, пък когато го има и на български език!
  6. „Латерален маркетинг” (Locus). Нито един подобен списък не би бил сериозен без присъствието на Филип Котлър. Която и негова книга да вземете, няма да сбъркате. Тази е една от последните и ако и вие сте на вълна Digital, със сигурност тя е вашето четиво.
  7. “Game change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the race of a lifetime” от John Heilemann, Mark Halperin. Независимо на какво станахме свидетели по време на тази предизборна кампания, не бива да забравяме, че политическият PR би могъл да бъде нещо изключително интересно – битка на знания, опит, интуиция и креативност. Сигурна съм, че точно тази книга ще ви върне тръпката към политическите комуникации, независимо, че елементи от нея в момента биха ви изглеждали по-скоро като Sci-Fi.
  8. ”It’s Not the Big That Eat the Small…It’s the Fast That Eat the Slow: How to Use Speed as a Competitive Tool in Business” от Jennings и Haughton. Това е една книга, която ужасно много искам да видя преведена на български, просто защото пред достъпа до най-добрите професионални книги трябва да няма никакви бариери.
  9. “Изповедите на един рекламист” (Panorama). Тази малка книжка е описвана с какви ли не епитети, но вероятно един от най-правилните от тях е, че тя е “задължителна”. В нея има много мъдрост, представена по изключително „не мъдърият” начин на Огилви. Ако не си я намерите на български, винаги можете да си я изтеглите в оригинал от тук.
  10. The Fall of PR & The Rise of Advertising’. Не, не съм се объркала. Това е отговорът на скандалната книга с обърнатите „изгрев” и „залез”. Провокацията продължава, след като Ал Рийз се осмелява да „хвърли ръкавицата и да каже, че бъдещето принадлежи на PR”. Сагата е изключително впечатляваща, просто не я подминавайте! За тези от вас, които предпочитат да четат онлайн, линкът към книгата е тук.

Изобщо не храня илюзии, че с десет книги всеки би могъл да стане специалист по PR. Нито – по каквото и да е. Вярвам, обаче, че четенето е в основата на всяка една професия, дори и на „най-занаятчийската”, както често определят  „PR” практиците у нас. Със сигурност, този списък е крайно недостатъчен или пък – крайно субективен, но дори и такъв, той няма никакви претенции за изчерпателност. С него бих искала обаче, да ви провокирам да разкриете тайните от вашите списъци, защото сигурна съм, заедно бихме могли да направим една пълна и наистина ценна публикация.

Е, кои са вашите „Must read” книги в сферата на комуникациите?

Пиар агенция – Newtrend.

css.php