На прага на най-голямото технологично изложение в света CES 2012  в Лос Анджелис, целият свят тръпне е очакване с какво ще ни изненадат тази година производителите и кои ще  са играчите на пазара през следващите 12 месеца. Reuters и Telegraph дадоха вече своите предположения за Sony, Microsoft, LG и Nokia, но моите лични фаворити тази година категорично са Samsung.

CES 2012: Технологии от бъдещето

Снимка: The Verge

Всички медийни агенции отразяват новината, че Apple няма да присъстват на изложението тази година, въпреки че Siri вече постави своя отпечатък върху пазара и открои преките конкуренти в лицето на Sony и Samsung  – подчинили тази година продуктите си изцяло на гласовото разпознаване.

„Гласовата комуникация и мобилните телефони ще продължават да следват инерцията, която наблюдаваме през последните няколко години, въпреки че никой производител не може да се похвали с особени иновации в областта,“ коментира Рос Рубин,изпълнителен директор на Connected Intelligence, част от компанията за пазарни проучвания NPD Group, пред Reuters.

Таблетите, като едни от най-бързо набралите популярност устройства, доминираха през последните две години CES, но тази експертите им предричат по-скоро губещи позиции. Дойде момента, в който качествата ще играят много по-важна роля от количеството на представените модели.

Тенденцията до голяма степен е обоснова от новите „звезди“ на пазара – ултрабуците, началото на чиято мода беше поставена от MacBook Air. Първият ултра тънък лаптоп доказа още преди 4 години, че преносимите компютри могат да бъдат едновременни и функционални, и красиви, и стабилни и практични.

Именно на ултрабуците, анализаторите на пазара предвещават тази година лидерски позиции в областта хардуерни устройства. Очаква се на CES 2012 да бъдат представени между 30 и 50 нови модела ултрабуци, а сред топ-производителите в бранша се нареждат Toshiba Corp, Asustek Computer Inc и Lenovo Group Ltd.

Колебанията по отношение бъдещето развитие на таблетите е допълнително подхранено и от съмненията относно „стабилността“  на платформата на Google – Android, най-вече сравнявана с Windows 8 на Microsoft,  приспособена предимно за целите на мобилните устройства.

Изложението CES 2012 ще се състои в периода 10 – 13 януари, очакват се над 150 000 посетители от цял свят. Официалният хаштаг в Twitter е # #CES.

 

css.php