Акциите на Facebook бележат нов спад на борсата, който се изчислява на повече от 50% от стойността им в сравнение с първоначалното им публично предлагане през месец май. Тези новини за рекордните размери на борсовия спад идват в следствие на това, че фирмата за анализи BMO Capital Markets намали борсовата цена на акциите от 25 на 15 долара.

От компанията за проучвания eMarketer също дават своите прогнози, че тазгодишните приходи на Facebook няма да надвишат постъпленията от минали години. Според техните изчисления социалната мрежа трябва да достигне приход от $4.23 милиарда долара за 2012 г. Статистически погледнато, това си е ръст с 34% в сравнение с 2011 г., но първоначалните предвиждания на eMarkter оценяваха евентуалната печалба на компанията гигант за тази година на $5 милиарда долара.

Акциите на Facebook вече веднъж достигнаха спад по-рано този месец, след като най-първите инвеститори успяха да продадат дяловете си на 16 август. Което ще рече, че само преди около две седмици единичната борсова цена на акциите на Facebook се изчисляваше на около $19.60 долара, а днес стойността спада и се приближава към $18.15 долара. Нека припомним само, че първоначалната цена на акция беше $38 долара.

Нека отбележим, че докато изтича последният период на заключване на пазара за продаване на дялове се натрупва още доста напрежение на борсата, което се очаква да се отключи през средата на ноември, когато много по-голям брой от дяловете на компанията ще бъдат свободни за продаване. Маркетинговият наблюдател Дан Галахър отбелязва, че през август са били реализирани 271 милиона акции, но за средата на ноември се очаква пазарът да бъде залят с 1,2 милиарда акции, което със сигурност ще внесе още доста напрежение на борсата.

css.php