Замисляли ли сте се колко много информация за личното ви здраве съдържа мобилният ви телефон? Според основателя на RunKeeper – Джейсън Джакобс – тенденцията, която тепърва ще наблюдаваме, е все по-тясна взаимообвързаност между потребителите, техните лични лекари и мобилните устройства.

Очаква се мобилните телефони на бъдещето да бъдат „запознати“ с начина на живот и плановете на потребителите за по-здравословен начин на живот – тенденция, която наблюдаваме в световен мащаб през последните години. Колкото повече лична информация управлява устройството – график за пиене на медикаменти, излизане на разходка, показатели на кръвното налягане, толкова по-ефективен би могъл да бъде в съветите, които споделя със собственика си.

В мрежата има редица приложения, които са станали популярни заради това, че улесняват дневния ритъм на живот на собствениците си – Lose It!  – за проследяване на теглото, RunKeeper – за проследване на изминатите километри, Zeo – проследява съня и дава съвети за подобряването му и Instant Heart Rate, например. Само RunKeeper има 12 млн. потребители в момента.

С течение на времето се очаква потребителите да разчитат все повече на своите мобилни телефони. Би било по-удобно за всеки да следи редовно здравословното си състояние през телефона и да прави различни тестове, когато поиска, вместо да отскача и да чака по опашки пред кабинетите на лекарите. Това разбира се не означава, че докторите ще спрат да бъдат необходими, а по-скоро пациентите им ще са по-наясно със симптомите си, когато се стигне до лекарска намеса.

Това са здравословните платформи на бъдещето, които в следващите няколко години ще доведат до екзистенциални промени в здравеопазването и културата на всеки ползвател на мобилен телефон. Бихме могли само да се надяваме всичко това да постави основите на по-малко здравословни проблеми и по-голяма прозрачност в отношенията доктор-пациент.

css.php